Sök

18 högtalarkablar i test

2003-08-28

Högtalarkablar påverkar ljudet en hel del. Hifi & Musik testar 18 kablar för att hitta en vinnare. Bäst i test blir Ixos SW511T som har ett rent och sammanhållet ljud.

Modell Pris Kommentar
Audioquest Type 4 80 "Mycket homogen och detaljerad"
Chord Carnival 50 "Bra kontrast"
Ixos SW511T 50 "Ren, öppen, homogen och spelglad"
Kimber 4PR 90 "Hyperdetaljerad och läcker"
Monster XPHP 59 "Neutral och homogen"
Proson P-217A 100 "Stort, fylligt ljud"
QED Qontour Ultraflat 39 "Neutral och kontrollerad"
QED Qontour Incognito 49 "Tunn-lätt att gömma undan"
Van den Hul The Snowline 50 "Vackert, rent ljud"
Tara Labs Prism Omni 60 "Fin bas, bra anslag"
Ecosse CS 4.45 170 "Stort och detaljerat ljud"
Ixos 6006s 95 "Mjuk, ren och trevlig"
Kimber KWIK-12 90 "Mycket speciell karaktär"
Monster MCX1s 85 "Vacker, öppen klang"
Neotech KS-1140 85 "Mustigt, basrikt ljud"
Ecosse CD 2.3 75 "Bra flyt"
Supra Quattro 4.0 60 "Mjuk och tillbakalutad"
Tara Labs Prism Nexa 100 "Öppen, tydlig och ren klang"

Sammanfattning

Hifi & Musik testar 18 högtalarkablar och finner en relativt stor skillnad dem emellan, men det är inte säkert att högre pris innebär högre kvalitet. Tvärtom är testvinnaren både billig och bra. Testaren menar att det är kabelns uppbyggnad, material och antalet metalltrådar som främst påverkar ljudbilden. Priset som anges är per meter.

Inledning

Hifi & Musik menar att det inte är speciellt svårt att höra skillnad mellan olika kablar och har koncentrerat sig på anslag och efterklang liksom bas och diskant. Ledarna kan vara av silver, tenn och koppar vilket ger olika karaktär åt ljudet. Även antalet trådar påverkar ljudet liksom hur dessa sitter i förhållande till varandra. Kontakterna påverkar också ljudet. Alla har koppar eller silverpläterad koppar som ledare. Audioquest Type 4 blir Bra köp liksom Monster XPHP. Tara Labs Prism Nexa och Van den Hul The Snowline får hedersomnämnande. Ixos SW511T blir Bäst i test och Mest prisvärd.

Audioquest Type 4 har ett ljud som känns detaljerat. Ljudet känns varken mjukt eller stelt utan någonstans mittemellan. Ljudet kan kännas likartat efter en stund. Chord Carnival har ett tydligt ljud som kan kännas stelt men övertygande. Diskanten kan kännas oren. Ecosse CD 2.3 ger ett koncentrerat och samstämmigt ljud med mjuk bas och lite strikt ljud. Saknar en del djup.

Ecosse CS 4.45 ger ett mustigt ljud med mycket detaljer. Ljudet känns mjukt men en aning stelt och basen stor. Ixos SW511T är mycket bra. Ljudet upplevs öppet, sammanhållet, kontrollerat och vackert. Testets bästa kabel. Ixos 6006s ger ett homogent ljud med många detaljer. Ljudet är dock för mjukt vilket gör att kontrasten blir lidande. Övertygar inte.

Kimber 4PR framhåller ljudet med stor detaljrikedom och engagemang. Ljudet känns ljust men bra, dock inte så homogent. Kimber KWIK-12 levererar detaljerat och betonat ljud. Det saknas en del driv i ljudet och basen kan kännas osmidig. Monster XPHP har ett bestämt och övertygande ljud. Ljudet är homogent och melodiöst. Detaljerna trillar dock bort en del. Prisvärd.

Monster MCX1s har ett öppet ljud. Lite flyt och sammanhållning saknas men det är en bra kabel. Neotech KS-1140 har ett mulligt och djupt ljud med viss mjukhet. Basen är stark men det blir inte någon bra fart menar man. Proson P-217A har ett fylligt och mustigt ljud och imponerar fysiskt. Detaljrikedom saknas dock till viss del och basen hänger inte riktigt med.

QED Qontour Ultraflat är en väldigt platt kabel. Ljudet är neutralt och svagt men annars är homogeniteten god. Basen kunde vara starkare. QED Qontour Incognito kännetecknas också av kontroll, men ljudet upplevs mustigare än hos Ultraflat. Kabeln är tunn och lätt att gömma. Supra Quattro 4.0 har ett ljud som är mjukt och följsamt. Basen känns långsam men stark.

Tara Labs Prism Omni har ett ljust ljud som är homogent och neutralt. Basen är lagom mjuk. Tara Labs Prism Nexa har ett tydligt och detaljrikt ljud som imponerar. Ljudet kommer fram på ett bra sätt och kabeln får ett hedersomnämnande. Van den Hul The Snowline har ett öppet ljud med bra takt och bas. Ljudet känns renodlat men diskanten kan komma i otakt.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: