Sök
Yamaha YSP-4000

Yamaha YSP-4000

Ensam är stark

2008-01-08

En i raden av virtuella surroundhögtalare från Yamaha. Testarna anser att Yamaha YSP-4000 ett riktigt prisvärt alternativ som är väl värt att överväga.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 73/100 "Sehr gute Surroundwiedergabe"
Hjemmekino 5/6 "Mange funksjoner"
Home theater "Extremely fast setup"
Cnet 8,3/10 "The best there is"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att Yamaha YSP-4000 är ett utmärkt val för den som vill ha ett surroundljud men inte riktigt känner för att placera ut högtalare och kablar till höger och vänster. Detta system består av enbart en högtalare som inte tar lika mycket plats men ändå lyckas förhållandevis bra med ljudet. Någon testare tycker att installationen är en aning krånglig, men när man väl börjat kalibrera så går det på enbart några minuter. Ljudet är bra, även om det inte går att jämföra med det hos ett klassiskt surroundsystem. Film hanteras bra även om man kan få göra en del manuella inställningar för att dialogen skall låta bra. Musik kan låta en aning tunt. Systemet bedöms vara prisvärt och tillhandahåller en fördelaktig enkelhet.

Video

"Sehr gute Surroundwiedergabe"

Video testar förutom Yamaha YSP-4000 även Canton DM1, Denon DHT-FS3 samt Philips HTS 8100. Testvinnare är Yamaha och Canton DM1. Denna modell erbjuder en hel del anslutningsmöjligheter vilket är bra, bland annat har man två hdmi-ingångar till förfogande. Anpassningen till rummet sker antingen automatiskt eller via manuella inställningar. För bästa resultat bör man ta tid på sig och göra de manuella inställningarna. Den akustiska rymdeffekten är förbluffande bra, ljudet uppvisar både styrka och dynamik samtidigt som det är harmoniskt. Testaren tycker att Yamaha YSP-4000 är väl värd att rekommendera.

Källa: Video (DE) nr 11 2007

Hjemmekino

"Mange funksjoner"

Hjemmekino påpekar att denna ljudprojektor bör användas i ett rum vars väggar är 3-7 meter långa och vars takhöjd befinner sig någonstans mellan 2-3,5 meter. Man bör inte heller sitta närmare projektorn än 1,8 meter för att få en bra effekt. Vill man ha ett bra hemmabiosystem behöver man egentligen bara komplettera med en dvd-spelare och en tv-apparat, annars innehåller Yamaha YSP-4000 allting man behöver. Ljudkvaliteten är bra, men testaren tycker att basen är något vek. Man erbjuds ett stort antal funktioner, bland annat har man ett antal förhandsprogrammerade ljudeffekter som kan vara kul att utnyttja när man lyssnar på musik. Yamaha YSP-4000 är ett bra alternativ för den som vill ha ett hemmabiosystem men inte vill ha vardagsrummet fullt av sladdar.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 10 2007

Home theater

"Extremely fast setup"

Home theater menar att utbudet av anslutningsmöjligheter inte alls går att jämföra med det hos en vanlig av-receiver. Dock har man tillgång till de flesta anslutningar man kan tänkas behöva. Den automatiska kalibreringen är mycket enkel, hela operationen tar uppskattningsvis ca tre minuter. Till en början känns dialog en aning fattig, men med hjälp av de manuella inställningarna så får den lite mer pondus. Film hanteras bra medan musik uppvisar en del brister, testaren är inte helt nöjd med dynamiken. Den stora fördelen med systemet är att det tar förhållandevis liten plats, men köper man ett "riktigt" högtalarsystem får man å andra sidan en något skarpare prestanda. Testaren tycker dock att Yamaha YSP-4000 är klart prisvärd.

Källa: www.hometheater.com (US)

Cnet

"The best there is"

Cnet tycker att Yamaha YSP-4000 är en utmärkt lösning för den som vill ha surroundljud men inte känner för att placera en massa kablar och högtalare kors och tvärs över vardagsrummet. Testaren menar att högtalaren producerar det bästa och mest övertygande ljud man hört från en ensam högtalare. Installationen anses vara lite väl krånglig, valmöjligheterna kan ge den mest garvade användare huvudvärk. Kalibreringen är dock betydligt enklare. Högtalaren är kompatibel med i stort sett varje ljudformat man kan tänka sig, vilket är bra. Ljudet beskrivs vara mycket bra, ljudeffekter blir mycket realistiska. Röster kan ibland bli lite väl mörka, men testaren menar att man hellre får den effekten än att de blir för tunna. Testaren saknar dock kompabiliteten med 5.1-ljud. Det allra bästa resultatet får man om man har såväl av-receiver som subwooferpaket, men söker man enkelheten hos en ensam högtalare så är det här ett mycket bra val.

Källa: reviews.cnet.com (US)

Cirkapris: 14000 kronor

Produktfakta: Yamaha YSP-4000 är en ljudprojektor med simulerat surroundljud. Den består av fyrtio ljudstråleelement och två baselement för ljud i fem kanaler. YSP-4000 har två hdmi-ingångar samt en ut, bilduppskalning till 1080i/720p samt inbyggd fm-radio med rds. På fronten finns en 3,5 mm-ingång för anslutning av mp3-spelare. Bland formaten som stöds märks dolby digital, dts samt pro logic II. Storleken är anpassad för tv-modeller på 42 tum eller större. Måtten är 1030x198x144 mm och vikten är 16 kg.

Tillverkare: Yamaha