Sök
Yamaha YSP-1000

Yamaha YSP-1000

Surround i platt format

2006-07-04

Yamaha YSP-1000 är en panel med 42 inbyggda högtalare som skapar ett tredimensionellt ljud genom att reflektera det mot rummets väggar. Enligt testarna är det en snygg och praktisk lösning med väldigt goda ljudegenskaper.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 4/5 “An ingenious solution”
Home cinema choice 4/5 “You do really look over your shoulder”
Hifi test “5.1-sound aus nur einer Box”
I4U “An amazing piece of consumer electronics”
Hjemmekino 4/6 “Genialt enkelt og med bra nok kvalitet”

Vad tycker testarna?

För den som vill avnjuta bästa möjliga surroundeffekt utan att behöva belamra tv-rummet med en massa högtalare och kablar är Yamaha YSP-1000 en utmärkt produkt. Att enheten har inbyggd förstärkning och inte kräver en receiver är något som också uppskattas. Ljudet upplevs som väldigt klart och detaljerat med väldigt god precision. Exakt hur pass bra surroundåtergivningen blir beror mycket på hur rummet är dimensionerat. Kritik framkommer för den något klena basen och för att få ordentligt tryck så rekommenderar testarna att en extern subwoofer ansluts. Testarna anser dock inte att nyheterna motiverar en uppgradering för den som äger föregångaren.

What hifi

“An ingenious solution”

Yamaha YSP-1000 blueRent ljudmässigt så är det enligt What hifi inte mycket som skiljer YSP-1000 från den tidigare YSP-1 och de två ser dessutom nästintill identiska ut. Surroundkänslan finns där även denna gång, även om det inte är ett helt omslutande ljud som produceras. Hur pass bra effekten blir beror mycket på hur rummet är utformat. Ljudet anses för övrigt vara väldigt klart och detaljerat men basen saknar lite av trycket, så en separat subwoofer kan vara en god idé. Bland det som lagts till sen föregångaren anses den automatiserade rumskorrektionen vara mest värdefull. Den fungerar utmärkt och tar enligt testaren bara några minuter på sig att anpassa ljudet efter rummet.

Källa: What hifi, mars 2006 (GB)

Home cinema choice

“You do really look over your shoulder”

Home cinema choice skriver för att den som vill njuta av ett bra ljud utan att belamra lägenheten med högtalare i varje vrå och sladdar längs med kanterna så är YSP-1000 ideal att para ihop med den platta skärmen. Så länge rummet där produkten placeras har de rätta dimensionerna så anges surroundupplevelsen bli väldigt bra. Testaren finner att det är lätt hänt att ett öga kastas över axeln för att se vart ljudet kommer ifrån. Ljudets kvalitet anses i övrigt väldigt bra, med undantag för basen som upplevs vara något klen.

Källa: Home cinema choice, nr 129 2006 (GB)

Hifi test

“5.1-sound aus nur einer Box”

Yamaha YSP-1000 backHifi test tycker att YSP-1000 är en smidig produkt som passar perfekt under en 42 tums plattskärm. Kopplas dessutom en dvd med digital ljudutgång så anses hemmabion vara komplett tack vare den inbyggda förstärkningen. Ljudsignalerna som skickas ut bedöms hålla en förbluffande riktningsprecision för de olika kanalerna vilket ger en väldigt omgivande ljudupplevelse. Även här så dras ljudintrycket endast ned av att basen är lite för tunn. Råder det platsbrist för komplett surroundsystem så är YSP-1000 ett oslagbart alternativ enligt testarens mening.

Källa: Hifi test, juni 2006 (DE)

I4U

“An amazing piece of consumer electronics”

Testaren blir mäkta imponerad av ljudets kvalitet och surroundegenskaper. I4U rekommenderar YSP-1000 för alla som vill ha hemmabioljud på ett elegant och sladdlöst sätt. Designen upplevs som ren och uppges smälta in väldigt bra under en plattskärm. Installationen är enligt testaren busenkel som uppger att det till stor del beror på automatiken för rumskorrektion. I4U ansluter direkt en subwoofer och undersöker aldrig enhetens egen basåtergivning.

Källa: Till I4U (US)

Hjemmekino

“Genialt enkelt og med bra nok kvalitet”

Yamaha YSP-1000 sideHjemmekino finner att installationen via mikrofonen är mycket enkel. Simuleringen av bakhögtalare fungerar bättre än hos föregångaren men testaren har svårt att se YSP-1000 som ett riktigt alternativ till ett fullskaligt hembiosystem. Ljudet är bra, men basen saknar det extra trycket, så en liten subwoofer som komplement rekommenderas. Det är för filmsystemet som det fungerar bäst och på det hela taget är YSP-1000 en bra investering under plasmaskärmen. Testaren anser dock att systemet i första hand skall fungera som ersättning för de inbyggda högtalarna och inte istället för en renodlad hembioanläggning.

Källa: Hjemmekino (NO), nr 5 2006

Cirkapris: 11800 kronor

Produktfakta: Yamaha YSP-1000 är en surroundpanel för hemmabion som har 42 inbyggda högtalare vilka skickar ut ljudet mot rummets väggar där de reflekteras och ger intrycket av att komma från olika riktningar. Installation och kalibrering via mätmikrofon. Produkten hanterar ljudformaten dolby digital, dts, dolby pro-logic II, DTS Neo:6 och dts digital surround. Dessutom finns sju olika dsp-program, läppsynkronisering och intellibeam automatisk rumskorrektion. Det finns bland annat en komponentutgång samt två ingångar, en komposit och tre in samt tre digitala ljudingångar varav två är optiska. Utgång även för extern subwoofer. Uteffekten är 40x2 watt samt 2x20 watt. Effektförbrukningen är angiven till 50 watt. Måtten är 1030x194x118 mm och enheten väger 13 kilo.

Tillverkare: Yamaha