Sök
Test - Samsung HT-C6930

Test - Samsung HT-C6930

Hemmabio utan krångel

2010-11-30

Nu testar vi framtidssäkra Samsung HT-C6930 - ett hemmabiosystem som spelar upp Blu-ray i 3D med väl godkänt 7.1-ljud. Enkel installation och bra bild uppskattas även av testaren.

HT-C6930-betyg
Installation
Själva installationen av HT-C6930 väldigt enkel med färgmärkta kablar och högtalare, så det är i stort sett bara att plugga in och ställa ut högtalarna på lagom avstånd. De bakre högtalarna kopplas till en liten dosa med kablar och den enheten är in sin tur trådlös och kommunicerar med centralenheten. När systemet var inkopplat,  anslöt vi sedan en mikrofon med kalibreringsfunktion på den plats i soffan där vi sitter när vi tittar på film. Efter att ha fått svara på några frågor, samt ställa in menyspråket på svenska, är vi klara att sätta igång och installationen känns smidig och enkel.

HT-C6930-1

Klart för bio
Som bioanläggning fungerar den utmärkt. Med inbyggd blu ray och cd/dvd spelare slipper man en extra låda som tar plats. Ljudet är förhållandevis bra när vi tittar på film, men tyvärr saknas lite av den högupplösta diskant och tajta bas, som vi hittar på de lite dyrare systemen. Detta är dock ganska väntat då vi inte pratar om något high end-system, men visst hoppas man alltid på det bästa. Slutsatsen är dock att ljudet inte borde göra någon normalanvändare besviken när ni bestämmer er för att ha filmmys i soffan.

Vi går vidare och testar hur den presterar musik. Vi slår igång några cd-skivor och och även vissa musik-dvd, men nu känns inte ljudet tillräckligt. Speciellt basen känns tunn och vissa ljud som baskaggar försvinner helt då systemet inte klarar av att gå ner så lågt i registrer. En annan nackdel med systemet är att den saknar dessutom kontroller för diskant och bas. Detta kan vara okej om ljudet i sig redan är fulländat från fabrik och de på de flesta dyra system kan man inte ändra ljudkaraktären, men Samsung verkar inte riktigt veta vilken väg man ska ta och man har istället implementerat ett par lägen som "power bass" och "mp3 enhancher" som enligt mig är kompromisser som inte ger  någon förbättring av ljudet.

Övriga funktioner som är värt att nämna är såklart att den visar 3D-film på Blu-ray om man har kompatibel tv eller projektor. Inbyggd radio finns med RDS som fungerar som den ska. Trådlöst nätverk, usb, ingång för minne eller hårddisk och en dockstation för Ipod är även plus. Den har även möjlighet till internet inbyggd direkt i tv:n, som Samsung käckt kallar för "Internet@ tv". Du behöver dock ansluta tv:n till trådlöst nätverk eller dra en nätverkskabel. Det är inte så att man kan surfa på webben  utan man får använda apparna som finns och det är bland annat youtube, facebook och googlemaps. Här kunde Samsung ha lagt in en enkel webbläsare så kunde man ha surfat med den också, men det hade förmodligen höjt svårighetsgraden då det inte finns något trådlöst tangentbord att tillgå.

Så gjorde vi
Systemet har testats i hemmamiljö i ett vardagsrum, med en 42" LCD tv. Mediakällor har varit dvd och blu ray för bild och ljud, samt cd-skivor för att bedöma musikuppspelning.


Snabbfakta
2st framhögtalare med stativ
1st subwoofer
1st center
2st sidohögtalare
2st bakhögtalare (trådlösa)
Förstärkareffekt: 2x170watt + 6x165watt
HDMI: 2 in och 1 ut  (HDMI Version 1,4 med 3D)