Sök
Test - Harman Kardon BDS 800

Test - Harman Kardon BDS 800

Sofistikerat och svulstigt

2011-03-10

Harman Kardon tar upp kampen mot Bose och försöker vinna din gunst i kampen om den trendiga och välljudande musikanläggningen i det moderna hemmet. Lyckas Harman Kardon med sin satsning? Vi har testat.

HarmanKardonBDS800-betyg

Harman Kardon har länge sålt ljudprodukter som är gravt överdimensionerade, både i storlek och effekt. Jag känner till flera fall där vissa kunder fått såga ur bakstycket ur sina tv-bänkar, för att överhuvudtaget få plats med dessa schabrak till förstärkare. Att JBL ingår i samma koncern kommer knappast som en överraskning och även här har vi sett exempel på kylskåpsstora högtalare. Nu är det slut med detta, eller i alla fall så finns det nu mindre komplement till Harman Kardons macho-serie.

BDS 800 kommer med fem mindre högtalare och en lagom dimensionerad subwoofer. Just subwooferns storlek måste ha suttit långt inne för ingenjörerna, då den är avsevärt mindre än tidigare modeller i deras hembiopaketlösningar. Fem stycken stiliga cylinderformade högtalare i blänkande svart plast matchar utseendet på den otroligt snygga blu ray-spelaren med inbyggd reciever. På det hela taget ett mycket snyggt och sobert system som inte alls skäms för sig. Men hur låter det?

HarmanKardonBDS800-1

Musiklyssning
Systemet är helt nytt när vi kopplar in det och vi märker även det på ljudet. Ljudet är aningen vasst och platt och vi inser att det kräver sin inspelningstid. Vi låter den stå över dagen och när vi dagen efter lyssnar igen så börjar det hända grejer. Elementen i högtalarna är mycket snabba och reagerar på snabba transienter med bravur. Det finns ingen musik som är för snabb för dessa snabba högtalare och basen känns lugn och stabil i hela ljudbilden. Viktigt däremot att du inte drar på för hög volym på baslådan, då denna har kraft nog att slå igenom och bli bumlig. Lagom är bäst, inte bara i Sverige utan även i fallet med BDS800.

HarmanKardonBDS800-2

Filmtittande
Separationen från de fem högtalarna är bra, på både gott och ont. Det låter rent och klart, men integrerandet av bild och ljud känns inte helt hundra. Hade hellre haft en lite luddigare ljudbild för att hålla ihop filmerna bättre, men samtidigt så är det mitt rum som sätter begränsningen. Ett avstånd på någon meter eller två till bakväggen och bakhögtalarna rekommenderas starkt.

Prisvärde
För 13000 kronor kan du sätta ihop ett väldigt kompetent system om du har kunskap och tid till att köpa lösa delar.  För min egen del skulle jag nog ändå välja detta system före lösa delar, då det leverar både toppljud och en trevlig design. I valet mellan Harman Kardon och Bose är valet däremot svårare. Bose kommer fortfarande vara ohotade på toppen, men frågan är om det är motiverat när detta system presterar så bra till en mindre peng.

Fakta
Mediatyper (läser):
 BD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD/CDR/CDRW, AVCHD
Video/bild format: JPEG
Ljudformat: MP3, WMA
Inbyggda avkodare: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS digital, DTS-HD High Resolution Audio, DTS-HD Master Audio
Radio: Ja
Ingångar: 1 Coaxial, 2 Optiska, 2 Stereo, 1 USB, The bridge-anslutning
Utgångar: 1 HDMI (1.3a)
Uteffekt (W) (RMS): 5 x 65 W + 1 x 200W
Mått (BxHxD): Satellit: 299x110x88mm
Center: 110x272x88mm
Sub: 353x267x267mm
Huvudenhet: 100x400x260mm
Vikt (per del): Satellit: 1,5 kg Center: 1,5 kg Sub: 9 kg