Sök
Sony DAV-S550

Sony DAV-S550

Förför och förgör

2003-01-23

Ett hemmabiopaket som förför med sitt väldesignade aluminiumchassi och fina linjer. Men betygen för funktioner och ljud får också bra värden i testerna.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 5/5 "A worthy successor"
Home Cinema Choice 5/5 "Lots of features"
What Video & TV 4/5 "Passion for fashion"
What Home Cinema 8/10 "No design stone left unturned"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga då det gäller den läckra designen som alla älskar. Både då det gäller den minimalistiskt utformade spelaren, den lysande fjärrkontrollen eller de sensuellt utformade högtalarna. Bildkvaliteten anses överlag mycket bra, speciellt färgåtergivningen är utmärkt. Ett par av testarna noterar att bilden kan bli lite grynig i mörka scener. Detta försvinner dock enligt en av testarna nästan helt med komponentutgången. Ljudmässigt menar majoriteten att S550 klarar sig riktigt bra, i alla fall i ett medelstort rum. Ett par av testarna klagar lite på subwoofern och tycker att den saknar det där lilla extra som krävs då man ser actionfilm. En av testarna menar också att mellanregistret är lite klent. Roligt med komponentutgång, tråkigt utan Scart.

What Hifi

"A worthy successor"

What Hifi tycker väldigt mycket om den läckra designen och tycker att ljudet är minst lika bra. Speciellt i ett litet eller medelstort rum klarar sig att högtalarna utmärkt både då det gäller fina detaljer, eller sekvenser som kräver mycket bas. Även bildkvaliteten är av hög klass, skriver testaren. What Hifi ställer DAV-S550 mot fyra konkurrenter där man jämför design, bild, finesser och ljud. Sony DAV-S550 blir segrare följ av Yamaha DVX-S100 och Pioneer DCS-303. Övriga anläggningar var Thompson DVL915VD och JVC TH-A5R.

Källa: What Hifi Sept, 2002
Home Cinema Choice, Nov/Dec, 2002
What Video & TV, Nov 2002
What Home Cinema Dec, 2002

Home Cinema Choice

"Lots of features"

Home Cinema Choice slickar sig om läpparna då man ser det sexiga aluminiumchassiet och de sensuella avlånga knapparna. Sonys designteam har verkligen gjort sitt jobb väl, både då det gäller högtalarna, spelaren och fjärrkontrollen menar testaren. Då det gäller bildkvaliteten noteras en viss grynighet i mörka scener. Testaren ser detta som en mindre skavank och menar ändå att bildkvaliteten är riktigt bra med lysande färger och bra skärpa. Ljudet får godkänt även om mellanregistret är ganska svagt. Subwoofern klarar inte riktigt att skaka om golvet.

What Video & TV

"Passion for fashion"

Även What Video & TV tycker om den eleganta och minimalistiska designen och älskar de stiliga, elliptiska knapparna. Även högtalarna ser man som stilrena. Fjärrkontrollen får beröm då man tack vare dess belysning även kan använda den i mörker. Då man tittar på in- och utgångar blir man först glada över en komponentutgång, men samtidigt smådeppiga på grund av avsaknaden av Scart. Då man tittar närmare på bildkvaliteten noteras viss grynighet, speciellt i mörka scener. Färger anses å andra sidan djupa och riktiga. Med komponentutgången märker testaren en väldigt stor skillnad i bildkvalitet där nästan all grynighet försvinner. SACD-skivor beskrivs som ljuvliga att lyssna på men subwoofern saknar lite rytm menar What Video & TV.

What Home Cinema

"No design stone left unturned"

What Home Cinema älskar också designen och det lyxiga aluminiumchassiet. DAV-S550 ser ut att kosta mycket mer än den gör. Fjärrkontrollen är lätt att använda med knappar som sitter logiskt. Avsaknaden av scart-utgång är lite tråkigt. Bilden anses ha lite dåliga kontraster vilket kan få vissa detaljer att försvinna. Färgåtergivningen är dock utmärkt. Högtalarna passar bäst i ett litet eller mellanstort rum då volymen är liten och subwoofern på gränsen till mesig. Bortsett från detta är ändå ljudbilden riktigt bra och även de svaga detaljerna återgivs tillfredställande.

Cirkapris: 8000 kronor

Produktfakta: Sony DAV-S550 är ett hemmabiopaket med receiver och DVD-spelare, fem satellithögtalare och en subwoofer. Dvd-spelaren är tillverkad i ett chassi av aluminium. Spelaren klarar av att spela SACD, MP3, CD-R/-RW och VCD. Enheten har Dolby Digital, DTS och Dolby Pro-Logic II samt FM/AM-radio. De fem satellithögtalarna tål 80 W och subwooferns uteffekt är 100 W. Då det gäller in- och utgångar på baksidan är dessa hörlursuttag, komponent- och kompositvideo, S-video, A/V ingångar, en utgång samt digital optisk ingång. Här hittar man också utgångar till högtalarna och subwoofern. Vikten på huvudenheten är 3,8 kg och måtten är 335x60x323 mm.

Modell: Sony DAV-S550