Sök
Sharp SD-AT1000

Sharp SD-AT1000

Digitalt inte alltid bättre

2004-01-30

Digitalt förstärkt hemmabiopaket som är lätt att sätta upp men som faller på dålig och ojämn ljudprestation. Enligt testarna beror detta mest på dålig kvalitet hos högtalarna.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 3/5 "AT-1000 does not deliver"
What Hifi 3/5 "Simple but unsubtle"
Home Entertainment 3/5 "Hi-tech system with nasty speakers"

Vad tycker testarna?

Det räcker med att ta en titt på betygen för att inse att testarna är rörande överens om att Sharp SD-AT1000 inte hamnar på en topplats. Designen kunde ha gjorts bättre och man anmärker mycket på högtalarna och den dåliga ljudupplevelsen. En av testarna tyckte att fjärrkontrollen var onödigt stor och klumpig. Positivt var färgkodningen på högtalarsladdarna, inställningsmöjligheter och de rikliga anslutningsmöjligheterna.

What Video

"AT-1000 does not deliver"

What Video gillar att det är så enkelt att installera och ställa in SD-AT1000 tack vare olika förinställningar och möjligheten att ändra fördröjningen på högtalarna för att kunna anpassa sig till rummets planlösning. Designen är godkänd men långt ifrån vad Sharp tidigare presterat. Även fjärkontrollens upplägg får kritik. Sharp har skeppat med en allt-i-allo lösning, vilket gör att man får en stor och otymplig kontroll i handen. Prestationsmässigt är man inte heller övertygade hos What Video, då ljudet vid högre volymer kan vara väldigt irriterande på grund av den råa, rasslande kvaliteten i högtalarna. Den dåliga prestationen gör att man undrar vad all den nya tekniken egentligen används till, avslutar What Video.

Källa: What Video, augusti 2003
What Hifi, september 2003
Home Entertainment, oktober 2003

What Hifi

"Simple but unsubtle"

What Hifi skriver att mottagardelen hos Sharp SD-AT1000 har en minimalistisk tilltalande design men att övriga komponenter inte är speciellt snygga. Paketet är enkelt att sätta ihop och har många anslutningar, men lyckas inte övertyga ljudmässigt. Testaren anser att basen överröstar allt annat ljud som kommer ur högtalarna vid filmtittande. Negativt är också att basen står utanför användarens kontroll. Paketet övertygar inte heller musikmässigt. Testaren avslutar med att säga att även om det tunga ljudet inte gillas av alla så har paketet i alla fall ett konkurrenskraftigt pris.

Home Entertainment

"Hi-tech system with nasty speakers"

Home Entertainment gillar utseendet på SD-AT1000 och imponeras även av den inneboende teknologin i paketet. Det bjuds på rikligt med anslutningar och att sätta ihop delarna är rena barnleken tack vare den fiffiga färgkodningen. Det som gör att man inte övertygas helt är de usla högtalarna som ingår. De gör att mycket av den digitala potentialen och ljudupplevelsen hos SD-AT1000 går mer eller mindre förlorad. Subwoofern är ojämn i sitt presterande och de fem satelliterna ger dålig återgivning av röster. Högtalarmissen gör att man inte till fullo får uppleva hur paketet verkligen skulle kunna låta, vilket är en skam enligt testaren.

Cirkapris: 4800 kronor

Produktfakta: Sharp SD-AT1000 är ett hemmabiosystem med fem satellithögtalare, subwoofer och receiver samt DVD-spelare. Förstärkning digitalt med 1-bits system. Stödjer Dolby Digital 5.1, DTS och Pro-Logic II i sex kanaler med effekten 6x100W. Inbyggd RDS-radio med minne för 30 stationer. Förutom anslutningar för högtalare finns 2 digitala och 3 analoga ingångar, 1 analog utgång samt anslutning för AM/FM antenn. Måtten för huvudenheten är 430x67x324 mm. Satelliterna mäter 105x251x125 mm och subwoofern 240x408x306 mm.

Modell: Sharp SD-AT1000