Sök
Pioneer DCS-323

Pioneer DCS-323

Bild och ljud i lyxförpackning

2005-05-20

Vill man ha ett snyggt hemmabiosystem som kombinerar löjligt enkel installation med bra bild och ljud så är det bara att slå till.
Testkälla Betyg Kommentar
Essential Home Cinema 5/5 “Pioneer has done it again”
What Video 5/5 “An accomplished and elegant performer”
Home Cinema Choice 4,5/5 “A strong audio/visual performance”
Digital Home "Impressive movie sound"
Video 66/100 "Gelungenes Installations-Menü"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att systemet har en snygg och utmärkande design som gör att det sticker ut. Installationen går som en dans tack vare väl märkta sladdar, en noggrann bruksanvisning och utmärkta menyer. Dessutom underlättas installationen av möjligheten att berätta för systemet vilken storlek det är på rummet och därigenom få en optimal automatisk inställning. Testarna anser att bilderna som levereras är snygga och naturtrogna och att även ljudbilden är stark och dynamisk. Dock bör man kanske inte använda systemet för att spela cd-skivor eftersom högtalarna inte riktigt gör ljudet rättvisa.

Essential Home Cinema

“Pioneer has done it again”

Essential Home Cinema menar att Pioneer DCS-323 är ett hemmabiosystem som har en snygg design. Högtalarpaketet har en slimmad subwoofer kompletterad med fyra oerhört tilltalande högtalare. Anslutningsmöjligheterna är inte något att hetsa upp sig över, testaren hade gärna sett fler scart, komponent- och kompositkontakter. Installationen går både snabbt och smärtfritt, sladdarna är märkta med olika färger för att hjälpa till och menysystemet är oerhört tydligt upplagt. Menysystemet tillåter en uppsjö av personliga inställningsmöjligheter men om man vill göra det enkelt för sig så kan man utan problem förlita sig på de automatiska förinställningarna. DVD-bilder via RGB scart håller en mycket hög kvalitet med starka och klara färger och utmärkta detaljer. Högtalarsystemet presterar mycket bra, det är bara den centrala högtalaren som ibland tar i för mycket. Dock kan detta justeras manuellt. Avspelning av cd-skivor låter mycket bra, och det är bara att konstatera att systemet är mycket kapabelt.

Källa: Essential Home Cinema, nr 36
What Video, sept 2004
Home Cinema Choice, sept 2004
Digital Home, sept 2004
Video, jan 2005

What Video

“An accomplished and elegant performer”

What Video ger systemet utnämningen "Best buy". Testaren påpekar att frontstereo- och bakgrundshögtalare är hopmonterade vilket är ovanligt, dessutom är subwoofern så slimmad att man inte kan låta bli att reagera. Högtalarsystemet är oerhört snyggt och man förstår vid första anblicken att det är av hög kvalitet. Testaren hade gärna sett en ingång för komponentvideo, även om avsaknaden av en sådan inte märks alltför mycket. Menysystemet är riktigt snyggt och tillsammans med de tydligt märkta sladdarna gör det att installationen går som en dans. Det finns en hel del inställningsmöjligheter att välja mellan. Exempelvis går det att informera systemet om vilken typ av rum man sitter i (litet, mellan eller stort) och var man sitter och då ställs systemet automatiskt in för en optimal ljudupplevelse. Bildkvaliteten är högklassig och ljudkvaliteten likaså. Bilderna är kristallklara med bra färger, och det finns inga eftersläpningar eller artefakter att tala om.

Home Cinema Choice

“A strong audio/visual performance”

PioneerDCS-323-small

Home Cinema Choice jämför Pioneer DCS-323 och Panasonic SC-HT520. Vinnare är Panasonic. Pioneer DCS-323 har en slimmad och snygg design som är minst sagt tilltalande. De väl märkta sladdarna anser även denna testare underlättar installationen. Funktionerna är vad som kan förväntas och inte någonting extra. Systemet stöder även de vanligaste fil- och diskformaten. Systemet hanteras till största delen med hjälp av fjärrkontrollen som är väldesignad och enkel att använda. Menyerna är också mycket enkla att navigera igenom vilket underlättar hanteringen. Testaren är imponerad av systemet, uppspelningen av DVD är utmärkt, detaljrikedomen är hög, kontrasten bra och färgerna starka och naturliga. Även ljudbilden är bra, även om den centrerade högtalaren kan kräva några extra inställningar för att leverera optimal prestanda.

Digital Home

"Impressive movie sound"

Digital Home menar att på papperet ser systemet riktigt bra ut och det gör inte heller någon besviken när man utsätter det för diverse prövningar. Anslutningsmöjligheterna är bra med tanke på priset. Vid installationen är room set-up ett bra sätt att automatiskt ställa in de bästa inställningarna. Menysystemet kan tyckas vara lite rörigt vid en första anblick, men eftersom användargränssnittet är mycket väl genomtänkt så fungerar det riktigt bra. Högtalarna är inte alltför stora men levererar ändå en respektingivande ljudbild. Surroundeffekterna är bra och digitala ljudeffekter likaså. Systemet är optimerat för filmer och inte för musik, vilket märks när man spelar upp cd-skivor. Ljudet blir inte alltför välbalanserat vid högre volymer. Videokvaliteten är ok, även om detaljerna har en tendens att bli något mjuka.

Video

"Gelungenes Installations-Menü"

Video testar förutom Pioneer DCS-323 även Panasonic SC-HT870EG-S, Philips LX8300SA, Thomson DPL930, Samsung HT-DS700, JVC HT-S5, samt Sony DAV-SB300. Testvinnare är Panasonic med Pioneer på en femteplats som den delar med JVC och Sony. Installationen går snabbt och enkelt tack vare en lättöversiktlig bruksanvisning. Lika förtjust är man inte i de små knapparna som verkar relativt förvirrande. Musikuppspelningen anser testaren vara relativt medelmåttig och den kan inte riktigt konkurrera med vinnarna i testet. Dock gör systemet en starkare insats när det används i rent hemmabiosyfte, då dynamiken är framträdande. Bildkvaliteten är bra och realistisk.

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Pioneer DCS-323 är ett hemmabiosystem med en huvudenhet, två fronthögtalare, två bakre högtalare, en centerenhet och en subwoofer. Systemet har bl.a. Dolby Digital, DTS, Dolby Pro-Logic II, och RDS-tuner med 30 olika inställningar. Anslutningar är scart (RGB och s-video), kompositingång, två analoga audioingångar, en optisk digital ingång samt en SR+ terminal (för PDP-anslutning). Format som stöds är DVD-video, DVD-R, DVD-RW, VCD, SVCD, CD, CD-R, CD-RW, MP3, WMA, JPEG samt DTS-CD. Dimensioner och vikt är för huvudenheten 420x70x396 mm och 7 kg, för fronthögtalarna 105x158x83 mm och 0,8 kg, bakre högtalarna 105x139x83 mm och 0,55 kg, centerenheten 240x87x79 mm och 0,85 kg, subwoofern 108x420x390 mm och 5 kg.

Modell: Pioneer DCS-323