Sök

Köpguide Hemmabio

2008-03-15

Du kanske missar känslan av att gå på premiärer, men du slipper dyra och sega popcorn och dåliga sittplatser med en egen hemmabioanläggning. Här är lite att tänka på inför köpet.

LG HT762Ett komplett hemmabiosystem består av flera komponenter där en bra tv eller projektor är mittpunkten. Ingen bioupplevelse är dock komplett utan ett bra ljud, gärna från flera håll samtidigt.

Ett hemmabiosystem kan köpas komplett eller i lösa delar. Det behövs en receiver eller huvudenhet som ger ljud i flera kanaler (surroundljud). En receiver som hanterar digitala bildanslutningar är betydligt dyrare än andra modeller. I paketlösningar är ofta dvd och receiver en enda enhet där man ansluter högtalarkablar direkt.

Slutligen krävs en uppsättning högtalare som placeras med tv-soffan som mittpunkt. En komplett anläggning med dvd-spelare, receiver och högtalare kostar i regel mindre än att köpa delarna separat. Räkna med 2-6000 för ett kompaktsystem, medan ett större system med avancerade funktioner kan kosta i princip hur mycket som helst. Vill man ha en paketlösning som även kan spela upp högupplöst material blir det genast dyrare.

Sony DAV-IS10För att få surroundljud krävs förutom en receiver minst fem högtalare (varav en center) för att filmdialog och ljudeffekter ska komma till sin rätt. Surroundhögtalarna kallas för satelliter och eftersom de ofta är små behövs en subwoofer som ger bättre bas. Placeringen av högtalarna beror på hur rummet är utformat men generellt bör du placera högtalarna på sitthöjd. Subwoofern kommer bäst till sin rätt nära en vägg och kan med fördel placeras i ett hörn. Ett surroundsystem är inte optimerat för tvåkanals stereoljud, men de flesta moderna surroundreceivers hanterar även stereoljud bra. Det finns också en hel del system som simulerar bakhögtalare, vilket kan vara en smidig lösning om man inte vill dra kablar kors och tvärs i vardagsrummet.

I ett hemmabiosystem kan spelaren vara separat eller integrerad med receivern/förstärkaren. De flesta spelare har olika möjligheter att föra över signalerna till bildskärmen. Det finns i stort sett tre nivåer av ingångar. Digitala hdmi- eller dvi-kontakter är att föredra. I andra hand ger en komponentingång väldigt bra bild. I tredje hand scart, sedan s-video. Kompositanslutningar kan också överföra bild, men kvaliteten blir ofta lidande av detta. Det hjälper dock inte med avancerade kontakter på spelaren eller receivern, om din tv eller projektor saknar dem. Ingen kedja är ju som bekant starkare än den svagaste länken.

Beroende på budget och plats hemma föreslår vi följande tänkbara kombinationer av tv och hemmabioanläggning.

Små pengar, små utrymmen:
Har du inte så stort hemma och kan nöja dig med medelbra bild och ljud är ett komplett surroundsystem med högtalare, receiver och dvd mest prisvärt. Det du behöver utöver detta är bara en hyfsad tv. Stora investeringar men köper man inte det dyraste kan man få pengar över till att även gå på riktig bio då och då.

Mer pengar, små utrymmen:
Här rekommenderar vi fortfarande ett integrerat system men lägger du några tusenlappar extra så får du både bättre bild och bättre ljud i både surround och stereo. Du får också fler ljudformat, in/utgångar samt användbara finesser såsom möjlighet att spela upp ljudformaten sacd eller dvd-audio. En mindre platt tv eller billig projektor fungerar bra som bildvisare.

Gott om pengar och gott om utrymmen: 
Vill ha något extra för filmvisningen hemma, står valet bildmässigt mellan en ljusstark projektor eller en större tv. Köper du ett maffigt hemmabiosystem behöver du knappast gå till biografen för att få den riktiga biokänslan. Och du lär snabbt bli populär bland dina kompisar, och/eller dina barns kompisar. Fördelen med separata enheter är att du kan välja när och hur du vill uppgradera systemet. De flesta köper kanske först en dvd-spelare, och upptäcker att de vi vill ha en receiver som klarar ljudformaten, en uppsättning surroundhögtalare fullbordar sedan anläggningen. När du har kommit så långt som till en komplett hemmabio har det säkert hänt en del på marknaden och då kan det vara dags att byta upp sig.