Sök
Jamo D7 THX

Jamo D7 THX

Ställer höga krav

2003-09-25

För den som har stora ytor till förfogande, högklassig dvd-spelare och dito receiver och ingenting emot att montera nio stora lådor är Jamo D7 den idealiska högtalaranläggningen.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 4/5 "Could be a perfect answer"
DVD & Hjemmekino "Dialogen er krystallklar"
Home Theater 90/100 "Fits the Danish stereotype"
HemmaBio "Lyfter verkligen bort väggarna"

Vad tycker testarna?

För den som söker det perfekta bioljudet hemma i villan finns inte många alternativ. Jamo D7 är THX-certifierad och har en ljudkvalitet av stora mått. Gott om dynamik försäkrar att de tuffaste actionscener inte förlorar i tryck och ett oöverträffat mellanregister förmedlar dialog så naturligt att en testare glömde bort att han var just testare och bara försjönk i filmen. För hifi-fantasten kan anläggningen bjuda på mycket bra stereoljud, men saknar kanske det där riktiga trycket. Testarna är inte hundra procent nöjda med ljudkvaliteten vid uppspelning av musik. Manualen kritiseras av ett par av testarna.

T3

"Could be a perfect answer"

T3 frågar sig om man verkligen vill ha upp till nio högtalare i ett och samma rum. Produkter med THX garanterar vanligen bästa möjliga hemmabioljud och det här är det första systemet i Europa med senaste Ultra II certifiering. Därav storlek och pris. Högtalarna kräver att man har dvd- spelare och receiver i samma standard, men levererar då en fin helhetsupplevelse. Från de tuffaste actionscener till lågmäld dialog återges mycket bra. Detaljeringsgraden är hög och kan vid musiklyssning bli lite irriterande men som hemmabioanläggning är Jamo D7 det perfekta systemet.

Källa: T3, dec 2002
DVD & Hjemmekino, nr 1 2003
Home Theater, Mar 2003
HemmaBio, nr 4 2003

DVD & Hjemmekino

"Dialogen er krystallklar"

DVD & Hjemmekino påpekar att högtalarna är mycket platskrävande. Det är också nödvändigt att man har motsvarande kvalitet på dvd-spelare och receiver för att högtalarna ska komma till sin rätt. Det är dock inte nödvändigt att ha de dyraste kablarna. Högtalarna är krångliga att installera. Den usla manualen gör inte saken lättare. Anläggningen är inget för nybörjare. Testaren rekommenderar att man monterar subbasen på väggen eftersom det ger mer kraft och volym. DVD & Hjemmekino tycker också att två subbasar är den ultimata lösningen. Hög volym är inget problem men bäst är högtalarna vid normala ljudnivåer. Då får man en ljudbild av panoramamått som "lätt konkurrerar med den lokala biografen". Ljudkaraktären är neutral och har god detaljrikedom. Dialog återges kontrollerat och naturligt. Musik låter bra. Spelaren klarade alla format, den är inte diskret men bättre bioljud hemma kan man knappast få menar testaren.

Home Theater

"Fits the Danish stereotype"

Home Theater tycker att högtalarna är överraskande små. Manualen innehåller bara det mest elementära och tydligare förklaringar hade inte varit fel. Ljudåtergivningen är tydlig och transparent med en dragning åt det varma hållet. Ordentligt med dynamik och kraft, men mjukt. Jamo D7 är främst avsedd för film, men fungerar också bra med musik. Tonåtergivningen är perfekt även vid tvåkanaliga inspelningar. Främsta styrkan är ett kraftigt mellanregister snarare än en tung basgång, som ofta krävs för modern musik. Subbasen integreras mycket bra i helheten. Högtalarna ger mycket biokänsla utan att bli aggressiv eller tröttsam.

HemmaBio

"Lyfter verkligen bort väggarna"

HemmaBio tror att Jamo D7 är anläggningen för dem som gillar kombinationen ljudåtergivning och snygga installationer. Byggkvaliteten är hög, bortsett från att subbasen dessvärre saknar stagning. Tråkigt också att subbasen går över till standby läge vid lyssning som inte är baskrävande och vaknar först när man höjer volymen. Högtalarterminalerna är dock bra och hanterar alla slags kopplingar. Ljudåtergivningen är bra vid filmvisning, så bra att testaren glömde bort högtalarna och fastnade i filmen. Dialogen är kristallklar och detaljåtergivningen realistisk. Ljudbilden är stor och luftig och basen har tyngd. Tyvärr övertygar D7 inte lika mycket på musik, som stördes av ett glapp mellan bas och satelliter. En anläggning för den som prioriterar bio framför musik och som tycker det är okej med högtalare som syns och tar plats.

Cirkapris: 40000 kronor

Produktfakta: Högtalare som kan vägg- eller stativmonteras, byggda i MDF. Lådkonstruktionen är sluten och basarna delar på den stora volymen medan mellanregistren sitter i egna lådor. Det större elementet spelar framåt och på varje gavel sitter två mellanregister samt en diskant. De främre högtalarna har dubbla 5,25 tums basar med aluminiumkoner och dubbla 2,5 tums mellanregister samt en tums ringradiator. På baksidan hittar man knappar för delningsfrekvens samt fas, båda steglösa. Här sitter också två uppsättningar in- och utgångar för signal; det ena paret utan direkt signalpåverkan och det andra med THX-specifikation. Volymkontrollen sitter i framkanten av högtalarens ovansida. Systemet har prisats i 2002 års EISA Awards.

Modell: Jamo D7 THX