Sök
Hitachi HTD-K150

Hitachi HTD-K150

Billigt men inte så prisvärt

2002-02-11

Hemmabiosystemet K150 är sparsamt utsmyckat på alla vis men det finns en RGB-SCART vilket tilltalar testarna. I övrigt är man oense om dess kvaliteter vad avser ljud och bild. Priset är lågt.
Testkälla Betyg Kommentar
Essential Home Cinema 4/5 "Best for sound"
Home Entertainment 3/5 "Variable performance"
What Video & TV 3/5 "Poor audio quality"

Vad tycker testarna?

Åsikterna varierar mycket. Generellt anses det att ljudet är mycket bra men bildkvaliteten är av låg kvalitet. Genomgående anses systemet vara billigt och hyfsat vackert att se på. Fjärrkontrollen är OK och de funktioner som förväntas finns.

Essential Home Cinema

"Best for sound"

Essential Home Cinema blir förvånade över hur pass högt detta system kan spela. Ljudet är mycket bra för ett system i den här prisklassen. Men när det gäller bilden så är man inte lika nöjda. Bilden lider genomgående av suddighet och har svårt för ljusa partier omgivna av mörker. De ljusa färgerna smälter samman med de mörkare delarna av bilden. När det gäller OSD-menyn finns det inget att klaga på, men något som däremot stör är att fjärrkontrollen inte är speciellt skön att använda. Knapparna kräver stundtals hårda tag. Layouten är dock bra. Allt som allt ett bra system för de som vill ha en hemmabio för en smal budget.

Källa: Essential Home Cinema, nr 8 2001
Home Entertainment, Jan 2002
What Video & TV, Feb 2002

Home Entertainment

"Variable performance"

Testarna vid Home Entertainment finner mer in- och utgångar än förväntat, bland annat en RGB-SCART som ger bättre bild. Menyn för inställningar är renrakad från finesser men de grundläggande sakerna är väl täckta. Om du äger en Toshiba RP-TV bör du dock vara försiktig. Hitachi HTD-K150E använder nämligen samma frekvenser för sin fjärrkontroll som vissa av Toshibas TV-apparater. När det gäller ljudet så finns det inte mycket positivt att säga. Ljudet är nasalt till sin karaktär och baslådan är svår att integrera i ljudbilden. Under basintensiva passager kan man tydligt höra hur det blåser i basreflexporten på subben. I testet ingår även Samsung HT-DL100 (betyg 3/5), Aiwa XR-DV700 (4/5), Sony DAV-S500 (5/5 och bäst i test), Pioneer S-DV88SW (4/5) och Denon ADV-700 (4/5). Hitachi HTD-K150 är avsevärt billigast av dessa men testaren rekommenderar noggrann lyssning och tittning inför ett eventuellt inköp.

What Video & TV

"Poor audio quality"

What Video & TV är relativt nöjda med de grundläggande egenskaperna hos Hitachi HTD-K150. Fjärrkontrollen är OK och menyn hyfsat lättnavigerad. Utgångar i godtagbart antal med funktionalitet som man kan förvänta sig i denna prisklass. Testaren är smått lyrisk över den suveräna bild man möts av via RGB-utgången. Ljudet är dock under all kritik enligt What Video & TV. Baslådan gör ljudbilden suddig och full av dåligt kontrollerad bas. Vidare är satelliterna extremt tunna i sitt ljud vilket ökar kraven på baslådan. Men det är inte hög volym som är problemet; ljudsystemet fungerar helt enkelt inte tillräckligt bra även om det går att uppgradera tack vare de digitala utgångarna. Huvudenheten för dessutom ett himla oväsen och nattliga sessioner med Hitachi HTD-K150 kan således bli frustrerande. Enheten blir också extremt varm.

Cirkapris: 8000 kronor

Produktfakta: Hitachi HTD-K150 är ett hemmabiosystem bestående av DVD-spelare, radiotuner med RDS, fjärrkontroll, fem satelliter och en subwoofer. DVD-spelaren är kompatibel med DVD, VCD, CD, CDR/RW och Mp3. Ljudavkodare för 5.1 DTS, Dolby Digital och Dolby Pro Logic är inbyggda i huvudenheten. Den har även stöd för virtuell surround. Uteffekten anges till 25 W RMS per satellit och 75 W RMS för den aktiva baslådan. Radiodelen är AM/FM RDS-kompatibel. In- och utgångar bland annat en RGB-kapabel SCART, optisk samt koaxial ljudutgång, komposit- samt S-video och AM/FM-antenn. DVD-spelarens funktioner är slow motion, frame advance, zoom, snabbsökning, repeterande uppspelning, A-B upprepning, programmerbar uppspelning, slumpvis uppspelning och den har även en On Screen Display. Mått 430x78x378 mm och vikten är 8,5 kg.

Modell: Hitachi HTD-K150