Sök

Film är bäst på hemmabio

2006-12-15

Smartson testar åtta hemmabiosystem. Några förhöjer filmupplevelsen bättre än andra. Paketen består av dvd, receiver samt högtalare i olika utföranden från 1200 till 10000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HTS6510 15/25 5000 Slot-in
Samsung HT-Q100 19/25 6000 Retrodesign
Sony HTSF1000+RDRHX820 17/25 10000 Separata paket
Thomson DPL914VD 6/25 1500 Bräckligt
Strato HT3105 8/25 1200 Budget
Pioneer RCS-404H 16/25 9000 Doldis
Yamaha HTIB 519 14/25 6000 Expansionsmöjligheter
Panasonic SC-HT855 18/25 5000 Prisvärt

Sammanfattning

Att man önskar en platt tv innebär inte automatiskt att man nöjer sig med ett platt ljud. Det finns många alternativ för att förbättra ljudatmosfären i vardagsrummet, särskilt som många av oss gärna satsar på en bra tv-skärm. Här testar vi åtta paket i olika prisklasser och utföranden. Från små system med tre högtalare till större paket med dvd-inspelare och högtalare på stativ. Gemensamt för alla paket är att de kostar under 10000 kronor samt att alla modeller mer eller mindre förbättrar filmupplevelsen jämfört med vanliga tv-högtalare.

Inledning

Ett hemmabiosystem består normalt av fem högtalare varav en center, samt separat bashögtalare. Några system har bara två högtalare och använder så kallat virtuellt surroundljud. Beroende på möblering och rummets utformning fungerar detta mer eller mindre bra i rummet. Alla har inte plats för fem eller fler högtalare och skall dvd:n även tjänstgöra som cd-spelare är ofta en vanlig tvåkanals uppsättning att föredra. Ett väldesignat hemmabiosystem smälter in i vardagsrummet utan att det måste ha ett tråkigt utseende. I jakten på att sticka ut från konkurrenterna blir dock vissa designmissar ganska tydliga. Alla testade paket är enkla att få igång och färgmarkerade sladdar minimerar risken att koppla fel även för den som är oteknisk.

Dagens paket erbjuder i regel digital överföring av både ljud och bild, för bättre kvalitet. Flera system kan också "skala upp" den lågupplösta dvd-bilden för att bättre matcha högupplösta tv-skärmar. Inget system hanterar dock något av de kommande formaten blue-ray eller hd-dvd. De system som är utrustade med hdmi- eller komponentutgång ger generellt sätt mycket bra bild. Samsungs paket saknar dock vanlig scartanslutning.

Så gjorde vi

Systemen har testats på projektor och bildrörs-tv med cd, dvd samt musikfiler, filmklipp och ljudtrailers i olika surroundformat. Vi har använt ett medelstort vardagsrum på cirka 20 kvm. Betyget baseras på prestanda, design, funktioner, prisvärde och hanterbarhet. Maxbetyget är 25 poäng.

Philips HTS6510
Betyg: 15/25
Kommentar: Slot-in
Philips HTS6510 består av en dvd med "slot-in"-fack för skivorna, två små högtalare och en stor subwoofer. Allting i matt silverplast och blank pianolack som är känsligt för fingeravtryck. Högtalarna ansluts enkelt med väl markerade kontakter. Fjärrkontrollen ger ett stiligt intryck, men de små knapparna försvårar användning i biomörkret. Systemet har såväl komponent- som digital hdmi-anslutning och bilden är stabil med klara färger. Ljudet från de tre högtalarna räcker till i ett mindre vardagsrum, men ger knappast någon surroundmässig wow-känsla.
Pris: 5000 kronor

Samsung HT-Q100
Betyg: 19/25
Kommentar: Retrodesign
Samsung HT-Q100W är ett 2.1-system i en läcker, finish i retrostil med vippreglage och blå display. Huvudenheten är snygg men svårmöblerad. För att ansluta kontakterna tar man bort bakstycket på huvudenheten, med grövre sladdar blir det dock knepigt att få plats. Ljudbilden är välkontrollerad och maffig, men vid låga volymer hörs dvd-fläkten tydligt vilket stör en del. Den rejäla fjärrkontrollen är lättmanövrerad även i mörker. Scart och s-video saknas, men både komponent och hdmi finns och det går att spela upp filmer och musik via usb.
Pris: 6000 kronor

Sony HTSF1000+RDRHX820
Betyg: 17/25
Kommentar: Separata paket
Sony HTSF1000 är ett 5.1-högtalarsystem med stabila stativhögtalare som testats tillsammans med dvd/hdd-inspelaren RDR-HX820. Högtalarpaketet ansluts till en separat receiver via hdmi. Det är möjligt att ansluta två olika hdmi-källor och sedan dra en enda sladd till visningsenheten. En separat dvd-inspelare medför extra funktionalitet och spelaren kan styras av receiverns fjärrkontroll. Den automatiska ljudkalibreringen ställer in bra ljudnivåer genom att fokusera på en punkt i rummet. Ett kompetent system med god ljud- och bildkvalitet. Priset avser både spelare och högtalarpaket.
Pris: 10000 kronor

Thomson DPL914VD
Betyg: 6/25
Kommentar: Bräckligt
Thomson DPL914VD är ett kompakt budgetalternativ med små högtalare, en tunn dvd-enhet samt en väldigt liten passiv subwoofer. Ett tips är att byta ut de små högtalarna då de erbjuder en skränig och illa fokuserad ljudbild. Ibland vägrade enheten dessutom spela upp musik-cd. Vid filmuppspelning gick det dock bättre. För bildanslutning finns endast scart att tillgå, men bildkvaliteten med rgb aktiverad var en positiv överraskning. Plastsläden för dvd ger ett bräckligt intryck och enheten surrar högt. Sammantaget inget att rekommendera trots det låga priset.
Pris: 1500 kronor

Strato HT3105
Betyg: 8/25
Kommentar: Budget
Strato HT3105 är ett litet budgetsystem i mörkgrå plast. Högtalarna är små och fjärrkontrollen är en framtung och plottrig historia som man måste rikta rakt mot huvudenheten för att den ska fungera. Vid uppspelning av dvd väsnas tidvis huvudenheten ganska mycket. Bilden via scart-rgb och s-video till projektor är godkänd. I jämförelse med Thomsons dyrare paket känns detta mer gediget, men man får trots allt vad man betalar för och det går inte att jämföra Strato med övriga modeller i testet.
Pris: 1200 kronor

Pioneer RCS-404H
Betyg: 16/25
Kommentar: Doldis
Pioneer RCS-404H är ett komplett paket med dvd/hdd-inspelare samt fyra små högtalare, center samt bashögtalare som även är receiver. Denna är utrustad med en portabel display som påminner om en bilstereo. En innovativ lösning som gör att man spar plats i tv-bänken. Den automatiska installationen går smidigt, men det rekommenderas att finjustera högtalarnivåerna efter egna preferenser. Systemet känns väl genomtänkt, även om hdmi hade varit önskvärt.
Pris: 9000 kronor

Yamaha HTIB 519
Betyg: 14/25
Kommentar: Expansionsmöjligheter
Yamahas paket består av spelaren DVD-S559S, receivern RXV359S samt 5.1-högtalarpaketet NSP110S. Bashögtalaren och receivern känns gammalmodiga men bastanta och systemet erbjuder tre komponentutgångar och läppsynkronisering, men dubbla fjärrkontroller krävs och digitala utgångar saknas. Kablarna har standardanslutning och inställningar för ljudet sköts via menysystemet. Det är inte helt självklart hur menyerna är uppbyggda, men med hjälp av manualen finns mycket inställningar att leka med. Ett bra instegspaket för den intresserade nybörjaren.
Pris: 6000 kronor

Panasonic SC-HT855
Betyg: 18/25
Kommentar: Prisvärt
Panasonic SC-HT855 är ett 5.1-system med integrerad dvd och receiver. Fronthögtalarna består av avlånga högtalare med matchande stativ, basen kommer från en kraftig passiv låda och surroundljudet skapas av två nätta satellithögtalare. Systemet har hdmi-utgång och ett hdavi-kontrollsystem som med en fjärrkontroll styr kompatibla Panasonic-produkter. Ljudmässigt ligger systemet i topp vad gäller dvd och har man väl kommit underfund med hur den lilla fjärrkontrollen fungerar är systemet relativt lättanvänt. Priset avskräcker inte heller.
Pris: 5000 kronor