Sök
Bose Lifestyle 48

Bose Lifestyle 48

Lär sig vad du gillar

2005-09-22

Bose Lifestyle 48 är ett hemmabiopaket med en huvudenhet som kan lagra din CD-samling i form av Mp3. Det lär sig vad du gillar och styr uppspelningen sedan därefter. Ljud och bild håller enligt testarna just den höga kvaliteten som man förväntar sig av Bose.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 3/5 “Das Koncept is so einfach wie effektiv”
Video 83/100 “Naturlicher als jeder andere Anlage”
DVD & Hjemmekino 17/20 “Holder høy standard”
Cnet Australia “The crispness from the staggeringly small speakers is astounding”
PC World Australia “An unobtrusive system”

Vad tycker testarna?

Det som gör detta till ett omtyckt hemmabiopaket tycks till stor del bero på att de ingående komponenterna är av väldigt små dimensioner, något som gör att de lätt göms undan i rummet istället för att ta upp det mesta av ytan. Trots den lilla storleken så upplever testarna att högtalarna har bra kontroll på ljudet, även upp i högre volymer, något som anses vara troget Boses tidigare högt satta standard. Bara en av de fem testarna har anmärkningar på ljudåtergivningen. Det som gör hemmabiosystemet mer unikt än något tidigare system anses dock inte vara den goda återgivningen av ljud och bild. Det är snarare konceptet uMusic som uppges fungera förvånansvärt bra. Flera av testarna tycker dock att systemet är lite för dyrt för att vem som helst ska kunna skaffa det.

Audio

“Das Koncept is so einfach wie effektiv”

Media_centersa

Audio imponeras av hur väl Bose Lifestyle 48 organiserar sina databaser och att dess inbyggda profilhantering, som lär sig vad man helst lyssnar på, fungerar riktigt bra. Att systemet även anpassar sig efter rummets utformning, istället för tvärtom, och att menysystemet är väldigt användarvänligt gör att man anser detta vare en väldigt intelligent produkt. Men all intelligens i världen hjälper inte för att uppnå maximal prestation, menar testaren. Bilden som fås ur DVD-spelaren håller förvisso en väldigt hög kvalitet men systemet är inte lika duktigt på att få till ett bra ljud, varken i surround eller i stereo. Satellithögtalarna har ett välfyllt ljud men subwoofern saknar lite av trycket och den summerande upplevelsen blir inte lika slående som det innovativa konceptet.

Källa: Audio, nr 12, 2004

Video

“Naturlicher als jeder andere Anlage”

ls28_am_la

Video skriver att det går väldigt snabbt att komma igång med systemet och när man har allt igång så är det lika enkelt att använda. Vid sparande av egen musik på hårddisken kan låtarna graderas med plus- och minusknappen och efter en stunds användande kommer låtarna man inte gillar, prioriteras ner i spelordningen. Om man hoppar över en låt så kommer den inte heller tillbaka lika ofta som de spår man lyssnar på hela tiden ut. Med den automatiska rumsjusteringen för högtalarna blir återgivningen väldigt precis och naturlig med en ordentlig bas både med film som musik. Det är kanske inte det allra bästa surroundpaketet för den som är extremt noggrann, men jämfört med andra system med minisatelliter så är det väldigt bra. Även bildkvaliteten vid uppspelning av DVD-filmer anses hålla en hög klass. Störningar i form av brus förekommer inte och färgåtergivningen är intensiv men med ett rosa stick. Detta är dock inte värre än att det går att justera via TV:ns färgjustering. Det må finnas system som är billigare och som låter bättre men vill man ha ett system som återger de personliga favoriterna för flera användare, och detta i flera rum samtidigt, så är Bose Lifestyle 48 ett väldigt bra alternativ, avslutar Video.

Källa: Video, nr 2, 2005

DVD & Hjemmekino

“Holder høy standard”

pc_silver_jewel_l

DVD & Hjemmekino gillar även de den personliga touchen som man kan lägga in i systemets databas. Men det som anses vara mest användbart är att man, via extrautrustning, kan använda systemet i upp till 14 olika rum oberoende av varandra när det gäller både volym och spår som spelas upp. Installationen är smärtfri och den automatiska rumskalibreringen fungerar fint. Att systemet har minihögtalare och att det kan lagra flera hundra cd-skivor på hårddisken gör att man dessutom sparar plats, till testarens glädje. Att tro att de små högtalarna inte ger en full ljudbild är fel, man blir förvånad över hur väl de behåller kontrollen även upp i kraftiga volymer. Dessutom uppges ljudet bli väldigt homogent och balanserat återgivet. Basenheten räcker också den en lång väg och interagerar mycket bra med de övriga högtalarna. Bilden från DVD-spelaren håller en bra kvalitet med mycket detalj och kontrast i bilden. Lifestyle 48 är ett system som får höga poäng för både bild- och ljudsidan och det är svårt att tänka sig ett mer kompakt och användarvänligt system, summerar den norske testaren.

Källa: DVD & Hjemmekino, nr 7, 2005

Cnet Australia

“The crispness from the staggeringly small speakers is astounding”

ls48_remote_l

Designen hos Bose Lifestyle är nästintill felfri, skriver Cnet Australia. Det är ett minimalistiskt system som sparar mycket plats och som smälter in väldigt bra med de flesta vardagsrum. Det som kan krångla till det är de rundade formerna på huvudenheten och flip-up panelen, då de gör det svårt att ställa t.ex. en Xbox ovanpå. Installationen upplevs som väldigt rättfram och användarvänlig. uMusic-konceptet uppges fungera riktigt bra då systemet lär sig vilka låtar man mest gillar och förutom att spela upp dessa söker Lifestyle upp spår ur samma genre. Med progressiv DVD-uppspelning och återgivning av Mp3, CD-R och VCD tillsammans med omfattande anslutningsmöjligheter anses systemet täcka alla krav på återgivning en normal användare har. Man hade dock önskat att det fanns mer avancerade anslutningar såsom HDMI eller DVI. När ljudet testas vid filmuppspelning konstateras att det låter riktigt bra och det är svårt att förstå att de små högtalarna kan trycka ur sig ett så kraftigt och skarpt ljud som de gör. Tyvärr så gör det höga priset att systemet inte är till för alla, skriver Cnet.

Källa: cnet.com.au

PC World Australia

“An unobtrusive system”

PC World tycker att Lifestyle 48 är en mycket bra lösning för den som inte orkar med att koppla upp sin PC mot hemmabion för att återge sin Mp3-samling. Att det räcker med en enda knapptryckning och några minuter för att lägga in en skiva på huvudenhetens hårddisk gör att man istället kan lägga in sin hela CD-samling i systemet. Även om produkten inte tillåter samma frihet som en dator med spelningslistor så tycker man att det fungerar bra med uMusic som anses vara en intelligent och användbar funktion. Den enda nackdelen är att det tar ett tag innan man graderat alla sina ljudspår. Återgivningen anses hålla väldigt höga mått och lever mer än väl upp till Bose ljudstandard. DVD-uppspelningen likaså, den anses vara i klass med de dyraste spelarna på marknaden. Det finns kraftigare och billigare alternativ, men vill man ha bild och ljud av högsta kvalitet så är det ett system att satsa på, skriver PC World.

Källa: www.pcworld.idg.com.au

Cirkapris: 55000 kronor

Produktfakta: Bose Lifestyle 48 är ett hemmabiopaket med en mediacenterenhet (89x401x279 mm, 3,7 kg) som har inbyggd DVD-spelare, fem satellithögtalare (112x56x81 mm, 0,5 kg) och kombinerad förstärkare/subwoofer (406x203x622 mm, 16,3 kg). Systemet hanterar DVD, CD-R, VCD och Mp3 på skiva. Anslutningar omfattar in- och utgångar för S-video, komposit- och komponentvideo (med medföljande adapter). På ljudsidan finns följande ingångar: 4 analoga, 4 koaxiala digitala och en optisk digital. Ut finns vardera av analog, optisk och koaxial. I paketet medföljer även bl.a. fjärrkontroll samt kablage för anslutning av högtalare och ljud- och videokällor.