Sök
Bose Lifestyle 18

Bose Lifestyle 18

Dyrt men stiligt system

2004-01-22

Bose Lifestyle 18 är inte en billig anläggning, men har inte heller några större brister och kan vara ett bra köp om man lägger stort värde på stil och design.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 3/5 "En nätt liten apparat"
Video 81/100 "Einfache Bedienung"
T3 4/5 "Does what it promises"

Vad tycker testarna?

Åsikterna går något isär när man testar Lifestyle 18. Mest gruffas det över priset. Anläggningen är dyr och för samma pengar kan man sätta ihop ett förstklassigt system utifrån lösa delar. Men det är design och stil hos detta system som är svåra att slå. Alla testarna är inte lika nöjda med ljudkvaliteten. Mellanregistret tilltalar säkert även kräsna lyssnare. Det blir tuffare med diskant- och bastoner. En brist är att systemet saknar Scart, men största felet är nog prislappen. Det beryktade kalibreringssystemet är värt en extra slant tycker en testare. Men inte alla.

What Hifi

"En nätt liten apparat"

What Hifi tycker om Lifestyle 18, men anser samtidigt att det inte är särskilt prisvärt. Man kan hitta minst lika bra hemmabiopaket för mindre pengar. Men denna verkligt diskreta anläggning är både snygg och lättanvänd. Man saknar en Scart-koppling och måste använda adapter. Kalibreringssystemet kostar extra och man anser heller inte att detta är värt pengarna. Bildkvaliteten är mycket fin. Färgerna blir utmärkta och hudtonerna är i hög grad realistiska. Annat är det med ljudet. Mellanregistret får bra kritik men diskanten är inte problemfri och basen är bara klumpig och tung. Bristen är genomgående både på filmljud och CD-musik. Lifestyle 18 är annars ett flexibelt system som kan installeras i flera rum. Ytterligare högtalare kan kopplas till, återigen till en merkostnad. Lite för dyr för What Hifi:s smak.

Källa: What Hifi, november 2003
Video nr 12, 2003
T3, september 2003

Video

"Einfache Bedienung"

Video testar totalt 20 system i olika prisklasser. Lifestyle 18 är bland de dyraste och konkurrerar med 3-2-1 GS från Bose och Linn Classic Movie Di. Hur mycket pengar man vill lägga ner på ett system är givetvis en individuell fråga. Det utmärkta kalibreringssystemet ingår inte, men det är värt att köpa till. Trots de små högtalarna är testaren mycket nöjd med ljudet som har en bra vidd när anläggningen placeras i mindre rum. DVD-bilden är naturlig och lugn. Bristen är att modellen saknar Scart-kontakt. Linn Classic Movie Di korar man till bästa köp i den högre prisklassen, trots att den är dubbelt så dyr som Bose. Det är en enastående lättanvänd anläggning som verkligen toppar när det gäller ljud och bild. Denon ADV-M71P vann mellan-prisklassen. Det är en kompakt och flexibel anläggning med bra ljud och bild. I den lägsta prisklassen vann Pioneer DCS-313, en mycket prisvärd och kompakt anläggning med bra anslutningar, utmärkt fjärrkontroll och ypperlig bild- och ljudkvalitet, väl värd sitt pris.

T3

"Does what it promises"

T3 anser att Lifestyle 18 är en ultrasnygg anläggning som dessutom är väldigt diskret. Systemet är lättinstallerat. Med några enkla handgrepp är det på plats. Även utan kalibreringssystem är T3 nöjda med ljudet som strömmar från de små högtalarna. Diskant och bas integreras till en perfekt ljudupplevelse och lustfyllda toner. Men för samma pengar kan man sätta ihop ett supersystem som är ännu bättre. Lifestyle 18 är ingen billig produkt även om den håller vad den lovar. Men stilen och designen är svår att slå och har man råd, så varför inte?

Cirkapris: 30000 kronor

Produktfakta: Bose Lifestyle 18 är ett kompakt underhållningssystem för hemmabio och musik med DVD-spelare, receiver samt fem små kubhögtalare. I paketet finns även en aktiv basmodul med 5.1-kanals Dolby Digital anpassat till mindre rum. Lifestyle 18 DVD media center klarar DVD, CD-R/RW samt MP3 och har inbyggd RDS-Radio med 50 förin-ställningar. Bland tillbehören märks ADAPTiQ kalibreringssystem som anpassar ljudet efter omgivning och storlek på rum. Bland anslut-ningarna finns möjlighet att styra ljudanläggningen individuellt i två separata rum. Anläggningen finns i svart/krom och med analog, digital, optisk digital, komposit- och S-video kontakt. Varje kubhögtalare mäter 79x79x102 mm och väger 0,5 kg. Huvudenheten mäter 401x189x110 mm och väger 3,7 kg. Basmodulen väger 16,3 kg och är 203x406x622 mm stor.

Modell: Bose Lifestyle 18