Sök

Bion har kommit hem

2005-12-15

Smartson testar åtta hemmabiosystem i olika prisklasser. Samtliga system består av en dvd-spelare och förstärkare men antalet högtalare varierar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Eltax HT153 10/25 1000 Billigt
Panasonic SC-HT885 19/25 6500 Många ljudformat
Pioneer DCS340 21/25 5000 Mikrofoninställning
JVC TH-R3 19/25 8500 Med dvd-inspelare
Philips HTS8010S 17/25 7000 Virtuell design
Philips HTS3500S 18/25 2500 Budgetvalet
Yamaha HTiB3300 20/25 6000 Flexibelt
Denver 9/25 1300 Högt surrande

Sammanfattning

En bra hemmabioanläggning förhöjer filmupplevelsen i hemmet. Den tekniska utvecklingen gör att vi hela tiden får mer för pengarna när det gäller ljud och bild. I testet deltar paket från 1000 till 8500 kronor.

Inledning

Ett komplett hemmabiosystem består av en dvd-spelare, flera högtalare samt i vissa fall en fristående receiver. Filmen spelas upp via en tv eller projektor och är oftast den självklara mittpunkten för upplevelsen. Utan en bra bildkälla och ett maffigt ljud försvinner dock en hel del av biokänslan. Det går att köpa hemmabiosystem komplett eller i delar. Köper man systemet i delar ökar flexibiliteten och urvalet, men ofta även priset och installationsbesvären. De flesta paketen är överlag lätta att installera och går att montera snyggt utan kablar kors och tvärs över vardagsrummet. Vissa specialkontakter kan dessvärre vara svåra att byta ut om så krävs.

Ett surroundsystem består traditionellt sätt utav fyra surroundhögtalare (satelliter) en bashögtalare (subwoofer) samt en centerhögtalare för att filmdialog och ljudeffekter skall komma till sin rätt. Har man ett dedikerat biorum finns det kanske plats för stora maffiga högtalare men skall systemet integreras med hem och husfrid är små satelliter kanske bäst. Då krävs en subwoofer för bättre bas. Subwoofern kan vara passiv eller aktiv. Den aktiva varianten kräver egen strömförsörjning men har inbyggd förstärkare vilket gör att det är enkelt att reglera och anpassa basvolymen till resten av systemet. En passiv subwoofer tar istället sin effekt från resterande högtalare.

Dvd-spelarna i testet varierar i fråga om utformning och vilka format de hanterar. Alla klarar givetvis cd-skivor och vissa kan spela de nya musikformaten sacd och/eller dvd-audio. En av modellerna i testet är utrustad med dvd-inspelare och kan spela in tv-program med mera på dvd-skiva.

Alla system levererar en bra bild via rgb-scart till tv men systemen i denna prisklass saknar digital anslutningsmöjlighet. Flera system är däremot utrustade med progressive scan via komponentutgången för bra bild på exempelvis projektorn. Ljudkvaliteten varierar kraftigt mellan systemen. Vissa passar bättre för musik än andra och somliga har stöd för multikanalsmusik. Alla har även radiodel. Har man inga hifi-drömmar kan de större systemen i testet nog vikariera som musikanläggning men det är i första hand för hemmabioupplevelsen man köper ett hemmabiosystem.

Paketet från JVC presterar väl och har med sin dvd-brännare många funktioner men är samtidigt ett av de dyraste paketen. Pioneer DCS340 presterar bra men saknar såväl komponentutgång som dvd-inspelare. De absolut billigaste systemen är svåra att rekommendera men går man upp ett hack till Philips HTS3500S får man väldigt mycket teknik för pengarna.

Så gjorde vi

Vi testade samtliga system med så bra anslutningar som systemen tillät. Rgb-scart till 100 Hz tv och komponentkabel till projektor. Systemen kalibrerades och utvärderades med såväl dvd-film som musik från cd och dedikerade ljudskivor. Systemen har bedömts utifrån ljud- och bildkvalitet, prisvärde, funktioner, design, prestanda och hanterbarhet. Maxbetyget är 25.

Eltax HT153
Testets klart billigaste system kommer från Eltax. Huvudenheten är väldigt liten till yttermåttet och såväl bas som satelliter ser väldigt späda ut. Eltax är den enda tillverkare som skickar med en enda kabel på omkring 30 meter som man får kapa efter behov. Samtliga högtalare (utom subwoofern) är identiska. Detta medför att "centern" blir svårplacerad ovanpå tv:n och inte upplevs speciellt diskret. Vid dvd-uppspelning upplevs bilden urvattnad och kräver en hel del justeringar via menyn. Med tanke på priset och högtalarnas utformning överraskas man ändå av det surroundljud som faktiskt presteras. Även om precision och kraft saknas ger HT153 åtminstone en bättre ljudkuliss än normala tv-högtalare. Budgetkänslan genomsyrar hela enheten, men är ett bra alternativ till en billig dvd-spelare eftersom en uppsättning högtalare medföljer. Har man högre krav än så rekommenderas i första hand Philips HTS3500S.

Panasonic SC-HT885
Panasonic SC-HT885 är ett kraftfullt system på hela 1000 W. Högtalarna i testet använder vanliga högtalarkablar samt klämlister. Monteringen tar en stund men anläggningen ger en rejäl och solid känsla när det är klart. Inte undra på när hela paketet väger över 40 kilo. Det är synd att inte kvaliteten och tyngdkänslan från huvudenheten, fjärrkontrollen och basen smittat av sig på pelarhögtalarna. Den silvriga plasten ger ett billigt intryck och även om bottenplatten på stativet är stor och tung sitter stativet fast med väldigt små skruvar. Manualen rekommenderar att man binder fast högtalarna i väggen vilket inte direkt ökar på säkerhetskänslan. Såväl dvd-audio som hdcd stöds och ljudmässigt levererar SC-H885 en kraftfull men harmonisk ljudbild. Även bildmässigt imponerar spelaren. Då främst med progressive scan från komponentutgången som ger en levande bild med klara och väldefinierade färger. Ger en av de bästa bilderna bland testdeltagarna.

Pioneer DCS340
Pioneer DCS340 har ett gediget högtalarsystem som ger ett stiligt intryck med sin svarta front. Bakhögtalarna är små och av satellityp som går att väggmontera. Även huvudenheten känns välbyggd. Subwoofern har en platt men originell utformning. De färgkodade sladdarna ansluts via en specialkontakt bakom dvd-spelaren och med klämlist i högtalarna. Enkelt även för den ovana. Högtalarna kalibreras med en mikrofon som analyserar rummets ljudkaraktär och högtalarnas avstånd till lyssnaren. Detta går smidigt och fungerar förträffligt med precis positionering av surroundljudet. Då snudd på optimala nivåer ställs in med automatik blir skillnaden mot övriga systems standardinställning tydlig. Bilden via rgb-scart är mycket bra men enheten saknar komponentutgång vilket drar ner helhetsintrycket. Har man inte användning av denna är dock Pioneer DCS340 ett mycket bra system. Fjärrkontrollen är stor och klumpig men undviker att bli plottrig genom att de flesta installationsknapparna göms bakom en skjutlucka.

JVC TH-R3
JVC TH-R3 erbjuder mycket bra ljud- och bildkvalitet. Dvd-enheten har inspelningsfunktion vilket är en trevlig bonus men som också bidrar till ett högre totalpris. Installationen av systemet går med automatik medan de alieninspirerade högtalarnas nivåkalibrering sker via handklappning som fungerar ganska bra. Högtalarna kan monteras på väggen eller på stadiga stativ med inbyggd kabeldragning, vilket gör att man ansluter högtalarkabeln vid stativets fot. Satelliterna kopplas in i subwoofern som sedan ansluts till dvd-spelaren. Denna är utrustad med två scart och såväl optisk som koaxial ljudingång vilket möjliggör anslutning av en digitalbox. Fjärrkontrollen är väldigt plottrig och inte helt optimalt utformad. Tur att de viktigaste funktionerna för dvd har självlysande knappar. En bonus hade varit digitala ljudutgångar vilket hade möjliggjort ihopkoppling med externa receivrar.

Philips HTS8010S
Philips HTS8010S har en design som sticker ut bland testdeltagarna. De två satelliterna är avlånga, subwoofern är platt och huvudenheten står upp och avger en cirkel med ett störande blågrönt sken vid filmvisningen. Systemet är inte tänkt att diskret gömmas undan i vardagsrummet utan är skapat mer som en inredningspryl med hemmabiofunktionalitet. Dvd-spelaren har en slot-in på sidan som tillsammans med systemets ytfinish och fjärrkontroll utstrålar en lyxig känsla. Även om just fjärren gör sig bättre på bordet än i handen. De två högtalarna skapar ett surroundljud genom att studsa ljudet på omkringliggande väggar. Detta fungerar tillfredställande även om rummets form, eventuella dörröppningar och möblering kan reducera effektiviteten. Systemet låter bra men får problem vid högre volymer. Man slipper sladdar genom rummet men ihopkopplingen mellan subwoofer, fronthögtalare och huvudenhet är inte helt intuitiv. Passar förmodligen bättre till en snygg plasma än till en tjock-tv. För dig som sätter design i första rummet.

Philips HTS3500S
Philips HTS-3500S är ett komplett hemmabiopaket bestående av dvd-spelare, subwoofer, center och fyra små satellithögtalare. Dvd-spelaren kan även spela upp multikanalsystemet sacd. Tillsammans med en liten subwoofer ser inte detta system speciellt skräckinjagande ut, även om huvudenheten är snygg. Fjärrkontrollen är plastig men ligger skönt i handen. Det man förlorar i utseende vinner man dessbättre i ljudkvalitet. De små satelliterna är lättplacerade och Philips har ett enkelt osd-menysystem där man enkelt kan kompensera högtalarplaceringen med ljudfördröjning. Vid stereolyssning ger HTS3500 ett kraftigt och pompöst ljud. Bilden via scart blir bra och komponentutgången med progressive scan ger förutsättningar för kompatibla enheter. HTS3500S är extremt lättinstallerat och så länge man kan matcha högtalarkontaktens färg mot anslutningen bakom dvd-spelaren är man igång. Det blir klurigare om man inser att sladdarna inte räcker till för den tilltänka möbleringen. På det hela taget ett mycket prisvärt system som ligger på en annan nivå än de billigaste anläggningarna i testet. Prisvärdet höjer helhetsbetyget.

Yamaha HTiB3300
Yamaha HTiB3300 består av komponenterna DVD-S557S, receivern RX-V357S och högtalarpaketet NS-P330S. Detta betyder standardiserade kontakter och att produkterna matchar varandra men också att man får med två olika fjärrkontroller. De medföljande sladdarna är förmärkta. Fördelen med ett paket där alla delar är individuella är att det går enkelt att byta ut separata delar om man i framtiden vill ha andra högtalare eller en ny dvd-spelare. Är man på jakt efter ett tuta-och-kör system kan dock Yamahas paket upplevas krångligt. Installationen är ändå relativt enkel och receivern har såväl skruvkontakt för fronthögtalarna som klämlister för surroundet. Den konformiga aktiva subwoofern är kapabel till en riktig dov bas som bokstavligt talat kan få rutorna att vibrera. Riktigt snygga högtalare. Uttömmande inställningsmöjligheter för den intresserade. I sällskap med dedikerade helhetslösningar står det mer splittrade Yamaha 3300-paketet ut både vad gäller flexibilitet och kraft. Men faktum är att om man tittar på separata delar i allmänhet är utbudet stort och konkurrensen enorm.

Denver
Litet system som är enkelt att trolla bort i ett normalt vardagsrum. Den passiva subwoofern för tankarna till ett datorhögtalarsystem. Den tunna men tunga dvd-spelaren med sin snygga spegelfront ger dock ett ganska genuint intryck. Åtminstone tills man sätter i en dvd-skiva. Testexemplaret gav ifrån sig ett högt vinande ljud som stör otroligt mycket. Oljudet går visserligen att dränka om man skruvar upp volymen. Det är då positivt att menyn erbjuder enkel justering av högtalarnivåerna. Kom ihåg att ställa om till rgb i menyn för optimal bild om tv:n stödjer detta. Snyggt blått ljus runt volymratten men den lilla displayen är ganska plottrig och det är svårt att urskilja text och siffror. Billigt system som dock är svårt att rekommendera ens för sommarstugan då det surrande ljudet inte tillåter avkopplingen man söker när man skall se film. Kanske fungerar bättre om man kan stoppa in dvd-spelaren i ett skåp.