Sök
Yamaha DVD-S520

Yamaha DVD-S520

DVD för CD-freaks

2002-03-04

Yamaha DVD-S520 är en till utseendet tilltalande DVD-spelare som klarar sig mycket bra ljudmässigt, men har en prislapp som inte riktigt motsvarar förväntningarna i testerna.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 5/10 "Hard to recommend"
Ljud & Bild "Ljudet är det snyggaste"
EyeFi 89/100 "En rimelig DVD-spiller"
Hi-fi Test 18/30 "Klangliche überflieger im CD-Bereich"

Vad tycker testarna?

Det råder skilda meningar om Yamaha DVD-S520. En av testarna vill inte rekommendera spelaren på grund av hög prissättning, en annan rekommenderar den till hemmabio där framför allt ljudkvaliteten är ett plus. Ytterligare två ger spelaren bra betyg både vad gäller ljud och bild. Fullgod ljudkvalitet på CD-skivor har varit ett problem med tidigare spelare på marknaden, vilket påpekas av samtliga. Två av testarna finner en hel del likheter med Philips DVD-spelare.

Cnet

"Hard to recommend"

Cnet tycker att DVD-S520 vid första anblicken ser ut att vara en kvalitetsprodukt. Men så snart man använder den kommer man på bättre (eller sämre) tankar. Fjärrkontrollen är dock en källa till frustration och förvirring. För att förstå hur man ska bläddra i menyerna måste man titta i manualen då knapparna inte anger vilken funktion som tillhör vilken knapp. Dessutom svarar spelaren långsamt när man använder fjärren. Spelaren är dock rikt utrustad med jack för anslutning av andra produkter, och menysystemet är lätt att använda. Slutbetyget är att den inte ger valuta för pengarna även om det är en ganska bra produkt.

Källa: Till Cnets hemsida
Ljud & Bild, Dec 2001
Eyefi, Feb 2002
HI-FI Test, Jan 2002

Ljud & Bild

"Ljudet är det snyggaste"

I Ljud och Bilds test ingår spelaren i ett hemmabiosystem där den är testets ljudmässiga vinnare. I testet klarar den av att spela Mp3 ned till 56kbit/s men manualen uppger 32kbit vilket kanske inte gör något då 32kbit/s ger väldigt begränsad ljudkvalitet. Ljudet är jämt och naturligt och den klarar av att återge all slags musik mycket bra. Du kan välja mellan NTSC eller PAL60, vilket ger full kvalitet på en TV som i vanliga fall inte kan visa NTSC.

EyeFi

"En rimelig DVD-spiller"

I testet från Eyefi lyckades testaren inte med att spela upp hembrända DVD-R skivor. Vid DVD-spelning fanns däremot inte mycket att klaga på. Yamahas spelare uppvisar bilder med rika färger och en fullt godtagbar kontrast. Ljudmässigt har Yamaha satsat på ett brett frekvensområde och ljudbilden är riktigt bra med ”gott om plats mellan instrumenten” och det är lätt att få en uppfattning om akustiken på inspelningen. Kanske hade man kunnat önska ett större djup då det i testet är flera som i denna bemärkelse når djupare. Övriga produkter i testet är Cambridge Audio DVD300, Grundig Xenaro GDP6150, Marantz DV6200, Samsung DVD-N505 samt Thomson DTH5400Y, högsta poäng 92 av 100 får DVD-spelaren från Cambridge. Yamahas DVD-spelare kommer delad trea i testet.

Hi-fi Test

"Klangliche überflieger im CD-Bereich"

HI-FI Test gör ett ljudtest bland fyra DVD-spelare och fyra CD-spelare och blir positivt överraskade av Yamaha DVD-S520. Spelaren får toppbetyg för audioprestation och testarna applåderar hur väl den lyckas återge en tydlig och harmonisk bild av instrument och vokala stämmor samt höga och markanta toner. Positivt är att den har stöd för så många filformat. Bildmässigt är kontrast, färger och ljusstyrka väl avvägda och det enda som Hi-Fi Test klagar på är att displayen förlorar en del av sin läsbarhet och lyskraft genom ett färgat skikt. Vinnare bland DVD-spelarna blir Panasonic DVD-RA71 (23 av 30), och förutom Yamaha och Panasonic var övriga spelare Philips DVD Q40 samt Samsung DVD-M105. 

Cirkapris: 3700 kronor

Produktfakta: Yamaha DVD-S520 har NTSC/PAL konverterare och spelar DVD, VideoCD, CD-R/RW med Mp3. Det finns en optisk och en koaxial digital utgång samt Scar/RGB, Composite och S-video. Funktioner finns för olika bildformat, vinklar, textning och språk. Måtten är 440x90x310 mm och vikten 3,3 kg.

Modell: Yamaha DVD-S520