Sök
Yamaha DVD-S1500

Yamaha DVD-S1500

Kompetent allroundspelare

2005-11-30

En universalspelare med Faroudja-chip, progressiv uppspelning och ntsc/pal-omvandling. Spelaren ser enkel ut men presterar bra och imponerar på testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Sound & Vision - ”Left nothing to be desired”
Audio 87/100 ”Formatunabhängig überzeugende Klang”
What Home Cinema 88/100 ”Detail is clinically clean”
What Video 5/5 ”An excellent deck”
Home Theater Hifi - ”A decent offering”

Vad tycker testarna?

Testarna verkar alla tycka att man får en hel del för pengarna i Yamaha DVD-S1500 även om man saknar hdmi som hade fått ut mer av bilden. Såväl scart som komponent håller dock hög klass. Ljudet anses också hålla en hög standard men flera av testarna tycker att begränsningarna för att justera ljudet är alldeles för inskränkta. Användargränssnittet är bra även om det tar en stund att lära sig. Fjärrkontrollen är enkel i sitt utförande och upplevs som bekväm att handskas med.

Sound & Vision

”Left nothing to be desired”

Yamaha DVd-S1500 bakSound & Vision skriver att Yamaha DVD-S1500 mer än väl uppfyller kraven som universalspelare med alla format som den hanterar. Den är generellt väldigt enkel att använda, men bara först efter att man blir bekväm med menyerna. Man tycker att det låter mycket bra oavsett vilken typ av musikskiva man använder sig av och ger främst komplimanger för väldigt låga bakgrundsbrusnivåer. Bilden anses även den hålla höga mått och lämnar enligt testaren intet att önska.

Källa: Sound & Vision, december 2004

Audio

”Formatunabhängig überzeugende Klang”

Audio testar förutom S1500 även Onkyo DV-SP502, Panasonic DVD-S97 och Samsung DVD-HD945. Man placerar Yamaha DVD-S1500 på delad första plats tillsammans med Panasonics spelare. Det är främst de goda ljudegenskaperna med en naturlig och substansrik ljudbild som tilltalar testaren. Till skillnad från övriga spelare så upplever man dessutom att Yamaha inte kompromissar utan klarar ljudformaten dvd-audio och sacd lika bra. Nackdelen med produkten anses vara gränssnittet som kräver en hel del tid för komma underfund med. Dessutom så ogillar man att det är väldigt inskränkt när det gäller ljudinställningar. Bilden anses vara något plastig, men samtidigt väldigt naturlig. Hdmi-anslutning hade dock varit ett plus.

Källa: Audio, nr 3 2005

What Home Cinema

”Detail is clinically clean”

Yamaha DVD-S1500 svartWhat Home Cinema testar sex olika spelare och korar Marantz DV7600 till vinnare tillsammans med Philips DVP9000S. Yamaha DVD-S1500 hamnar på en fjärde plats. Man menar att det är en produkt som erbjuder mycket men att prisvärdet måste vägas med det faktum att hdmi och videouppskalning saknas samt att videochipet som sitter i är av föregående års modell. Ändå lyckas produkten framställa en bild med bra kontrast och en bra djupkänsla. Ljudet är inte det absolut bästa med vanliga cd-skivor men lyckas överraska med sacd där det kommer ut utan minsta förnimmelse av kantighet och med rejält med tryck. Den finkänslige anses dock göra bäst i att koppla ljudet via en dedikerad surroundförstärkare.

Källa: What Home Cinema, oktober 2005

What Video

”An excellent deck”

What Video skriver att det enda som egentligen saknas för att göra Yamaha DVD-S1500 till en riktig topprodukt är hdmi och stöd för divx. Det senare anser testaren vara nästan ett måste då många lågbudgetprodukter har det. Även om det är en billig spelare som kanske inte har ett yttre som andas högteknologi så är den ändå elegant, robust och lyckas höja spelaren en klass eller två. Testaren upplever också att spelaren är enkel att använda med sin väldesignade meny och ergonomiska fjärrkontroll. Prestationsmässigt upplever man att bilden är knivskarp redan vid användande av scart och att det bara blir bättre när man använder sig av progressiv uppspelning. Man berömmer också ljudprestation, oavsett ljudkälla.

Källa: What Video, december 2005

Home Theater Hifi

”A decent offering”

YamahaHome Theater Hifi gillar att Yamaha DVD-S1500 med sitt begränsade pris bjuder på stöd för både dvd-audio och sacd samtidigt som den har ett Faroudja-chip under skalet. Testaren märker av ett par svagheter när man gör en omfattande teknisk undersökning av signalhanteringen men skriver att de förekommer även hos andra tillverkare som använder sig av samma chip. Testaren noterar även smärre mpeg-artefakter vid scart-anslutning. Dessa elimineras dock när man byter till progressiv uppspelning via komponenten. För priset anses prestationen vara mer än anständig. Gränssnittet upplevs som väldigt responsivt men laddningstiden för skivor anses vara i längsta laget.

Källa: Till Home Theater Hifi

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Yamaha DVD-S1500 är en stationär DVD-spelare som hanterar både dvd-audio, sacd, jpg och mp3. Ljudformat som avkodas är dolby digital och DTS. Bland funktionerna märks bland annat pal/ntsc-omvandling, progressiv uppspelning och inbyggt Faroudja-chip. Utgångar finns för stereoljud, rgb-scart, komponentvideo, kompositvideo, S-video och digital optisk samt koaxial ljudutgång. DVD-S1500 har dimensionerna 435(b)x55(h)x315(d) mm och väger 3,2 kg.

Modell: Yamaha DVD-S1500