Sök
Yamaha DVD-S1200

Yamaha DVD-S1200

High end för Yamaha-freaks

2002-03-11

DVD-1200 är Yamahas debut inom DVD-Audio hårdvara, men bilden är bättre än ljudet och spelaren gör sig bäst i ett system med befintliga Yamaha-komponenter.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video & TV 3,5/5 "Not bad"
What Hi-fi? 4/5 "Strong, but not special"
Home Cinema Choice 3/5 "Far from cutting-edge"
Hi-fi Choice 4/5 "A real enthusiast's model"
Cnet 7/10 "An impressive performer"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är mycket imponerade av bildkvaliteten och fyra av fem testare anser inte att ljudet håller samma höga standard som bilden, trots DVD-Audio. En testare tycker att fjärrkontrollen är för liten och krånglig, samt att menysystemet är svårnavigerat men annars får spelaren ganska höga betyg i testerna.

What Video & TV

"Not bad"

What Video & TV tycker att spelaren presterar bra både när det gäller RGB och S-video. Bilden är klar och kontrastspektrat i svartvita filmer är imponerade med perfekta detaljer. Färgmättnaden är också utmärkt med små spår av blödande i de starkaste röda och gula fälten. Höga betyg ges till bild, användarvänlighet och finesserna. När det gäller ljudet är testaren dock inte lika nöjd och man tycker att DVD-S1200 saknar den precision och det lilla extra man är van vid från det här formatet. 

Källa: What Video & TV, Mar 2002
What Hi-fi?, Feb 2002
Home Cinema Choice, Jan 2001
Hi-fi Choice, Mar 2002
Till Cnets hemsida

What Hi-fi?

"Strong, but not special"

What Hi-fi är skeptiska överlag till formatet DVD-Audio eftersom man säger sig ännu inte ha hört något som låter bra, men testaren anser ändå att DVD-1200 gör det bästa av materialet. Den fungerar utmärkt via SCART-uttaget till en storbilds-TV och säkerligen perfekt med ett befintligt Yamaha-system. Spelaren saknar dock progressive scan (det finns på den amerikanska versionen av S-1200!) och testaren påpekar att du kan komma att ångra köpet när det blir dags att uppgradera systemet. Pålitlig och duglig, men inte särskilt inspirerande, blir det samlade omdömet från What Hi-fi.

Home Cinema Choice

"Far from cutting-edge"

Home Cinema Choice anmärker på att spelaren inte klarar att läsa DVD-R skivor. När det gäller RGB och S-video ger den dock genomgående välfokuserade bilder. De svartvita bilderna får beröm och färgerna anses vara förstklassiga. Den interna Dolby Digital- och DTS-dekodern fungerar OK, men med den externa dekodern testaren använde lät det ännu bättre. När det gäller ljud från olika skivor är den inte alls så bra som på bildsidan och får DVD-Audio att låta som CD och vanliga CD-skivor att låta ännu sämre. Långt ifrån banbrytande, anser testaren.

Hi-fi Choice

"A real enthusiast's model"

Hi-fi Choice tycker att S-1200 fungerar otroligt bra som DVD-videospelare, bra när det gäller DVD-Audio och okej som CD-spelare. Det här är en spelare för entusiasten. Bilden är klar och skarp oavsett vilken typ av skiva man använder. Musiken låter expansivt och klart, om än inte så dramatiskt som man skulle önska. En mycket bra spelare om du mest tittar på film och vill ta del av den senaste tekniken, särskilt om du redan har ett befintligt Yamaha-system. Vill du mest lyssna på musik är denna spelare visserligen OK men mindre övertygande än på bildsidan.

Cnet

"An impressive performer"

Cnet berömmer kvaliteten på ljud och bild, men tycker att fjärrkontrollen är för liten och svår att manövrera. Dessutom är menyerna svårnavigerade. Den enkla svarta lådan kommer att uppskattas av minimalister, andra kanske önskar mer av designen. Cnet har testat den amerikanska modellen som har progressive scan och är mycket nöjd med både ljud och bild. När det gäller DVD-Audio låter det fantastiskt. En bra spelare, men det går att få tag på billigare spelare (som Panasonic DVD-RP91) med i stort sett samma kvalitet, anser Cnet.

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta: DVD-S1200 är Yamahas debut inom DVD-Audio och klarar även CD-R och CD-R/W-skivor. DVD-S1200 har optisk och koaxial digital utgång, S-video och SCART/RGB, Dolby Digital- och DTS-dekoder, komponentvideo samt 6-kanalig och 2-kanalig analog utgång. Bland finesserna märks tre typer av ljudformat (block, mosquito och three-dimensional) och Cinema Dialogue Enhancer. Måtten är 449x99x281 mm och spelaren väger 3,5 kg.

Modell: Yamaha DVD-S1200