Sök
Toshiba HD-A1

Toshiba HD-A1

Framtiden ser fantastisk ut

2006-10-25

Toshiba HD-A1/XA1 är den första hd-dvd-spelaren ute på marknaden och resultatet av testerna är mycket lovande. I Europa väntar vi på modellerna HD-E1/XE-1.
Testkälla Kommentar
Sound and vision "Stellar picture and sound quality"
Hjemmekino "Lekkert er bare forordet!"
Home theatre sound "Incredible is the only way to describe it."
Cnet "The resulting image was impressive"
Digital trends "Proves that high-def is the future of the DVD."

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att bilden hos den här spelaren är smått otrolig. De upplever en stor skillnad på hd-dvd och dvd. De tycker att Toshiba har gjort en snygg spelare, dock något stor, men det förklaras av att det faktiskt är en liten dator innanför skalet. Kontrollen beskrivs dock som något bakåtsträvande och oergonomisk. Testarna anser att knapparna var för lika och de saknade bakgrundbelysning. Men faktum är att alla som testat Toshibas hd-dvd vande sig snabbt vid den hyperrealistiska bilden och tyckte det var med denna bildkvalitet som film skall upplevas.

Sound and vision

"Stellar picture and sound quality"

Toshiba HD-A1 rakt framSound and vision har testat Toshiba HD-XA1 och är imponerad av resultatet. Testaren anser att spelaren bara kommer till sin rätt om man kör genom hdmi på en skärm som klarar upplösning 1080i. Då får man en kristallklar bild med en detaljrikedom som slår det mesta. Det är en enorm skillnad på hd-dvd och vanlig dvd när det gäller färgåtergivning och kontrast. Färgåtergivningen blir intensiv med HD-XA1. Testaren noterar även att bilden är bättre än en tv-sänd hd-kanal. Spelaren är en aning trög i uppstarten, detta ses som det negativa, då det kan ta upp till en minut att starta spelaren. Det är dock värt det eftersom spelaren gör filmtittandet till en otrolig upplevelse.

Källa: Sound and vision (US) juni 2006

Hjemmekino

"Lekkert er bare forordet!"

Hjemmekino anser att HD-A1 ser mer exklusiv ut än vad prislappen skulle antyda, kontrollen får också högt betyg när det gäller design. Menyerna och layout i A1 är en fröjd att titta på. Testaren tycker att bilden är fantastiskt bra och Toshibaspelaren bjuder på färgglada, knivskarpa bilder som man inte tröttnar på, långt bättre än vanlig dvd. Bilden är så klar att det går att se skillnader i smink på skådespelarna. Testaren finner dock att spelaren även har en del svagheter. Användarvänligheten är inte helt okej och det klagas även över att spelaren är trögkörd. Exempelvis går inte upplösningen att ändras mitt i filmen utan att behöva börja om från början.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 5 2006

Home theatre sound

"Incredible is the only way to describe it."

Toshiba HD-A1 fram sidanVid första anblicken tycker Home theatre sound att HD-A1 liknar en överdimensionerad dvd-spelare. Toshiba har misslyckats med kontrollen då det inte finns någon bakgrundsbelysning och den upplevs allmänt oergonomisk. Bildkvaliteten beskrivs dock som häpnadsväckande och otrolig med fantastisk detaljrikedom. Däremot så verkade det som att vissa filmer såg lite bättre ut än andra. Testaren tyckte också det var stor skillnad på ljudet vilket var bättre än vanlig dvd. Skillnaden beskrivs som mellan mp3- och cd-kvalitet. Spelaren lyckades även förbättra bildkvaliteten ett snäpp när en standard-dvd testades vilket ansågs vara positivt.

Källa: www.hometheatresound.com (US)

Cnet

"The resulting image was impressive"

Cnet menar att HD-A1 påminner om en gammal video men inser varför den ser ut som den gör eftersom det är en datorprocessor i den. Testaren fann att spelaren har en bildåtergivning som verkligen imponerar. Man kan se porerna i skådespelarnas ansikten såväl som grässtrån i minsta detalj. HD-A1 jämfördes också med en blue-ray-spelare och det var stor skillnad dem emellan. Bilden blir spektakulär och ger otroligt realistiska bilder jämfört med något annat som setts på blue-ray. Testaren tycker också att det är bra att det går att koppla upp sig via internet med spelaren och där ladda ner de senaste drivrutinerna. Att starta upp den och navigera omkring bland menyerna gick däremot trögt.

Källa: www.cnet.com (US)

Digital trends

"Proves that high-def is the future of the DVD."

Digital trends tycker att Toshiba HD-XA1 är en spelare med exceptionell bildkvalitet och ett dynamiskt ljud som inte gör någon besviken. Testaren blev snabbt van vid bilden och ville inte gå tillbaka till vanlig dvd-standard. Några nackdelar som nämns är priset och att det i dagsläget inte finns särskilt många titlar att välja mellan. Även denna testare upplevde spelaren som en aning långsam vid start. HD-XA1 kan spela vanlig cd och dvd vilket gör att köpare inte behöver oroa sig för att slå till idag.

Källa: www.digitaltrends.com (US)

Cirkapris: 7000 kronor

Produktfakta: HD-A1 är en filmspelare som spelar upp det högupplösta formatet hd-dvd. Det fungerar även bra med vanlig cd och dvd. Den har en 5.1 dekoder och det finns ett flertal utgångar bland annat hdmi, s-video och komposit. Ljudmässigt erbjuds dolby true hd såväl som dts och vanlig dolby digital. Spelaren är utrustad med en 24-bit/192kHz audio dac. Det rekommenderade priset i USA f-r HD-A1 är 499 USD. Priset för storebror XA-1 är 799 USD. I Europa har de första modellerna beteckningen HD-E1 respektive HD-XE1 med riktpriser uppåt 7000-11000 kronor.

Tillverkare: Toshiba