Sök
Toshiba DR-1

Toshiba DR-1

Avspelning, inte inspelning

2004-08-03

En DVD-inspelare som producerar bra bildkvalitet vid avspelning, men vid inspelning finns det en del att önska. Dessutom är spelaren onödigt krånglig att använda menar testarna.
Betyg
3/5
4/5
3/5

Vad tycker testarna?

Två testare menar att det är en stor nackdel att ingen av scartkontakterna tar emot RGB-signaler. En testare anser att fjärrkontrollen har alltför många knappar på liten yta, och man tycker också att menyerna är onödigt krångliga. Dock anser en testare att menyerna klaras av på nolltid om man har vanan inne. Vid avspelning av DVD tycker testarna att prestandan är bra, färgerna återges klart och inga större störningar uppstår vid hastiga rörelser på skärmen. Om inspelningskvaliteten råder delade meningar där en testare menar att kvaliteten är bra, en annan att den är knappt godkänd. Ljudet är godkänt, även om en testare anser att det saknas dynamik.

$itemSource[$pos].trim()

$itemComment[$pos].trim()

What Video påpekar att designmässigt skiljer sig Toshiba från de slimmade konkurrenterna. Den fluorescerande displayen syns bra utan störningar. Baktill finns de förväntade kopplingsmöjligheterna, men testaren saknar kopplingar för DVI eller HDMI. Den bästa kvaliteten på input får man via S-video till besvikelse för digitalboxanvändare som måste köpa en RGB/S-videoadapter eller stå ut med vanlig kompositvideo för att spela in digital TV, påpekar testaren. Vidare är man inte helnöjd med fjärrkontrollen eftersom testaren anser att den har alltför många knappar på alltför liten yta. Den är också ihopparad med ett av de minst användarvänliga operativsystem testaren har träffat på. Man anser även att timerinställningarna är onödigt komplicerade och menyerna kan frustrera även de mest garvade videoanvändare. Uppspelning av DVD är utmärkt med välbalanserade färger och utmärkt klarhet och djup, men när det gäller inspelning ligger Philips och JVC före i kvalitet, menar testaren.

Källa: What Video mars 2004
Essential Home Cinema nr 31 2004
What Hifi juni 2004

$itemSource[$pos].trim()

$itemComment[$pos].trim()

Essential Home Cinema påpekar att ingen av scartsladdarna tar emot RGB, vilket betyder att ägare av RGB-utsändande digitaltv-mottagare inte kan spela in på bästa möjliga kvalitet. Det går dock bra att använda sig av en S-videosignal. Att installera spelaren är ganska enkelt och om man har en viss vana vid att bläddra igenom menyer och ändra inställningar bör det gå på nolltid. Om man har en kompatibel TV-apparat är det värt besväret att använda sig av komponentvideouttagen för att koppla in spelaren och sedan sätta på progressive scan. Detta ger en mjukare bild. DVD-avspelningen producerar en bra bild som utan större problem kan kopplas till en större skärm, fortsätter man. Ljudkvaliteten är inte heller dålig. Den är inte anpassad för att spela upp cd-skivor, men för avlyssning av filmer är prestandan god, tycker testaren. Det här är ett bra alternativ till apparater från Sony eller JVC, blir omdömet.

$itemSource[$pos].trim()

$itemComment[$pos].trim()

What Hifi jämför denna modell med Yamaha DVR 800, Panasonic DMR-E85, Sony RDR-GX7, Mustek R100B, Pioneer DVR-3100, Sharp DV-HR300H, Panasonic DMR-E100, Panasonic DMR- E55, Sony RDR-GX3 samt Pioneer DVR-5100H. Man menar att fronten har en ovanligt kantig form. Tyvärr är TV-mottagningen lika kantig. Den visar ostabila, skarpa linjer tillsammans med färger som inte är riktigt bra och ljudet är knappast bättre det heller. Dock är produkten bättre vid avspelning av DVD, då rörelser uppvisas snyggt och rent. Återgivningen av svart är inte bland det bästa man sett, men ändå bra och djup. Ljudet är också det imponerande. Dock är det TV-mottagningen som brister och precisionen är högre hos exempelvis Panasonic och Pioneer, anser testaren. Även den mest högkvalitativa inspelningen saknar gnista. Som DVD-spelare och CD-spelare fungerar den bra, men inte för inspelning av DVD. I testet vinner Panasonic DMR-E85 och man anser att Toshiba har gjort den enda spelaren som gör testaren besviken.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Toshiba DR-1 är en DVD-inspelare med dimensionerna 430x78x327 mm som väger 5,4 kg. Den kan spela in DVD-R, DVD-RW och DVD-RAM. Den spelar DVD-R, DVD+R, DVD+RW, DVD-RW, DVD-RAM, CD-R, CD-RW samt VCD. Den är CPRM kompatibel och har fem kvalitetsnivåer på inspelning (1-6 h). Firewire/i-Link, S-video, kompositvideo, stereoljud, komponentvideo samt två scart (komposit/S-video in, komposit/RGB eller S-video ut). Utgångar finns för S-video, komponentvideo, kompositvideo, stereo samt optiskt och koaxialt digitalljud.

Modell: Toshiba DR-1