Sök
Thomson DTH 8005

Thomson DTH 8005

Bekväm och enkel

2005-01-12

Thomson DTH 8005 är en DVD-inspelare i budgetprisklass, som automatiskt väljer det bästa inspelningsformatet och som är väldig enkel att handskas med.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 3/5 "Best recording mode"
Essential Home Cinema 3/5 "Picture quality below average"
Video 66/100 "Preiswert"
Hifi test 3,5/6 "Aufnahmekomfort"

Vad tycker testarna?

Thomson DTH 8005 får blandad kritik från testarna. Det man är överens om är att spelaren har en sober look. Menyn är snygg och överskådlig att följa på skärmen. Den saknar komponentanslutning och därmed progressive scan, men den har en smidig inspelningsfunktion. Ytterligare en bra finess är Disc Library som automatiskt registrerar alla detaljer om upp till 200 DVD-skivor. Det finns även läge för automatiskt inspelningsformat, så det enda man behöver göra är att trycka på record-knappen. En testare tycker att fjärrkontrollen är funktionell, en annan att den är svår att sköta. Olika betyg ges också för bildkvalitet i olika tester.

What Video

"Best recording mode"

What Video tycker att Thomson 8005 är fullständigt olik föregångaren 8000. Detta är en snygg och sober spelare i läcker silverfinish. Omedelbart märker testarna dock en stor miss. Det fattas uttag för komponentvideo, även om det finns bra med anslutningar för övrigt. Modellen saknar progressive scan, men i övrigt finns många bra finesser för inspelning. Smart Record väljer automatiskt bästa inspelningsnivå. Tyvärr är det krångligt att behöva gräva omkring i menyerna för att göra enkla inställningar. Även fjärrkontrollen är svår att sköta och fungerar endast när den direkt pekas mot spelaren. Kvaliteten på inspelningen med bästa funktionsvalet är väldigt fin, utan några störningar i bilden och kommersiella DVD-filmer visas med utmärkt kvalitet. 8005 har sina fördelar, men tyvärr också en del brister så testarna menar att den känns för dyr.

Källa: What Video augusti 2004

Essential Home Cinema

"Picture quality below average"

Essential Home Cinema anser att 8005 är en rikt utrustad DVD-spelare med många bra anslutningar och påpekar bland annat att spelaren har en USB-port så att man enkelt kan spela över digitala fotografier och Mp3-filer från datorn. Däremot är spelaren trasslig att sköta, menyerna är krångliga och de enklaste funktionsknapparna saknas. Men det finns också många bra funktioner som Disc Library och en funktion som automatiskt väljer bästa inspelningskvalitet. Helt nöjd med inspelningarna är testaren dock inte och man noterar oskarpa detaljer och utsuddade färger på filmen. Och ju längre inspelningen går, desto sämre kvalitet får man. Vid 6-8 timmars inspelning har filmen gräslig kvalitet. Och detta är den största kritiken mot spelaren. Tillverkaren får helt enkelt utveckla sina spelare ett snäpp till, menar Essential HC.

Källa: Essential Home Cinema nr 36, 2004

Video

"Preiswert"

Video jämför sex DVD-spelare av olika märken. Samtliga ligger i en bra prisklass, men det gäller också att hålla bra kvalitet. Man konstaterar rätt snabbt att 8005 är en prisvärd spelare trots att den saknar Firewire-ingång för digitalkamera. Däremot finns en överskådlig meny som är enkel att förstå. Fjärrkontrollen är funktionell. Ljudet är klangfullt och fint, oavsett klassisk musik eller pop, men jämfört med andra spelare i testet har den inte den bästa ljuskvaliteten. En tydlig svaghet är också bildkvaliteten. Här syns tydliga störningar av pixlighet i bilden som beror på en fördröjning mellan bildscener. Den största fördelen med modellen är inspelningsfunktionen som andra tillverkare borde ta efter. Två spelare väljs som segrare. Det är Panasonic DMR-E65 och Sony RDR-GX700 som övertygar med sin fina bild- och ljudkvalitet. Båda är också enkla att sköta. Till bästa köp utses Samsung DVD-R100 som är en prisvärd spelare med bra finesser.

Källa: Video nr 11, 2004

Hifi test

"Aufnahmekomfort"

Hifi Test testar sex DVD-spelare och förutom 8005 tittar man närmare på spelare från Sony, LG, Philips, Pioneer och Panasonic. 8005 är en av modellerna i instegsklassen och en av de mer prisvärda spelarna. Menyn på bildskärmen är snygg, enkel och bekväm. Det är egentligen bara att trycka på inspelningsknappen. Dessutom lagrar spelaren 200 titlar med detaljer som datum, genre och namn i ett bibliotek, sedan är varje DVD numrerad i spelaren. Bild- och ljudkvalitet är inte bland de bästa i testet och där kan spelaren inte konkurrera. Man kan behöva en bra förstärkare när det gäller ljudet för att få en riktig klangfull ton. Sony RDR-GX-300 koras till testsegrare, en dyr inspelare med mycket bra ljud och bild. Även Panasonic DMR-E65 blir testsegrare eftersom den är en bra och lättanvänd DVD med en hel del finesser. Philips DVDR5610 är en prisvärd spelare med bra bildegenskaper och får utmärkelse för Bästa Pris.

Källa: Hifi Test november/december 2004

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Thomson DTH 8005 är en DVD-spelare som spelar DVD+R/+RW, S-VCD, CD-R/-RW med Mp3 samt JPEG fotografier. Spelaren är kompatibel med Dolby Digital (AC-3), MPEG-2 samt DTS. För ljudet finns en Audio D/A-omvandlare på 24 bitar. Den maximala inspelningstiden är 8 timmar. Det finns 6 olika inspelningsformat att välja på, från 1 timme på bästa inspelningskvalitet till 8 timmar i Longplay-funktionen. Upp till 400 DVD-titlar kan sparas i Disc Library och i funktionen Dia Show finns möjlighet att sammanställa JPEG-bilder med bakgrundsmusik på Mp3. Följande anslutningar finns: in- och utgångar för S-video, analog audio samt koaxial och optisk digitalutgång. Vidare RGB Scart och USB-port på baksidan samt en S-video ingång på fronten. Spelaren mäter 430x84x350 mm och väger 4,5 kg.