Sök
Sony RDR-GXD500

Sony RDR-GXD500

DVD-inspelare med digitalmottagare

2005-06-23

Sonys nya DVD-inspelare har fått en extra finess, den kan även ta emot digitala sändningar. Dock inte i Sverige då spelaren hanterar det engelska digital TV-systemet.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hi-Fi 5/5 ”Excellent recording and playback”
Home Cinema Choice 4/5 “A superb recorder”
What Video 5/5 “An absolute triumph!”
AV Review “Extremely easy to use”
Digital Lifestyles 5/5 “Great allround performance”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att det är en mycket användarvänlig spelare. Framförallt den elektroniska programguiden, EPG, beröms flitigt för sin lättbegripliga utformning. Eftersom det inte finns någon hårddisk är lagringsutrymmet begränsat, något som de flesta testare tar upp som en nackdel men man påpekar samtidigt att alla konsumenter har olika behov. Testarna är överens om att inspelningskvaliteten i de högre lägena är mycket god medan det lägsta läget knappt går att titta på. Spelarens möjlighet att ta emot digitala sändningar uppskattas, och många testare påpekar att det minskar mängden apparater, sladdar och fjärrkontroller.

What Hi-Fi

”Excellent recording and playback”

What Hi-fi gör ett grupptest där man konstaterar att bristen på hårddisk gör att Pioneer hamnar långt efter sina konkurrenter när det kommer till utrymme. Dock konstateras att det finns många fördelar trots detta och RDR-GXD500 blir testvinnare före Toshiba RD-XS32, Panasonic DMR-EH50, Pioneer DVR-420H och Lite-on LVW-5045. Detta baseras på höga betyg rakt igenom testet, både bild och ljudkvalitet får fem av fem möjliga. Bilderna beskrivs som levande och naturtrogna, kontrasten mycket bra och det förekommer ingen utsmetning av färgerna även vid mycket rörliga bilder. Vad man är mest imponerad av är inspelningskvaliteten, där man konstaterar att det vid HQ inspelningsläget inte är någon skillnad mellan den mottagna signalen och inspelningen. Även den elektroniska programguiden får beröm, What Hi-Fi anser att den gör timerinspelning till ett nöje. Testaren konstaterar att om man inte behöver ha timmar av inspelat material lagrat i produkten så är RDR-GXD500 ett utmärkt och rekommenderat val.

Källa: What Video, januari 2005
Home Cinema Choice, januari 2005
What Hi-Fi, juni 2005
Till AV Reviews hemsida
Till Digital Lifestyles hemsida

Home Cinema Choice

“A superb recorder”

Home Cinema Choice skriver att designen på spelaren inte direkt är revolutionerande, men den rena fronten ger ett stilfullt och elegant intryck. Att koppla in spelaren beskrivs som väldigt enkelt, auto scan och tydliga hjälpmenyer förtydligar. Även EPG, den elektroniska programguiden, uppfattas som mycket enkel och tydlig. Testaren är imponerad av de många finesserna och nämner freeview som låter konsumenten ställa in favoritkanaler samt Chase Play. När det kommer till inspelning konstaterar man att det är väldigt liten skillnad i kvalitet på de tre första kvalitetslägena, testaren tycker att de alla tre ger mycket bra inspelningar där bilden håller i princip lika hög kvalitet som den digitala sändningen. Även ljudet får bra betyg. Man tycker att det här är en utmärkt spelare, dess enda nackdel anses vara priset som man tycker ligger lite för högt. I testet Home Cinema Choice utförde kom RDR-GXD500 på delad tredje plats med JVC DR-MH30, slagen av Panasonic DMR-E95 och Pioneer DVR-420H men före Nissan DR-100BB och Humax DPR-560.

What Video

“An absolute triumph!”

What Video anser att produkten har ett väldigt överkomligt pris. Vidare tycker man mycket om att någon till sist kommit på idén att kombinera en digital mottagare med en inspelningsbar DVD, vilket minskar mängden sladdar och produkter under tv-n. Viss negativ kritik riktas mot att spelaren inte har stöd för i.Link och att det är ganska begränsat lagringsutrymme, men utöver det lovordas allt annat. Fjärrkontrollen beskrivs som användarvänlig och smart, menysystemet får samma omdöme och EPG uppskattas mycket. Vid inspelning tycker testaren att de högsta lägena ger utmärkt resultat som matchar kvaliteten på en digital sändning. De lägre lägena ger en ganska dålig bild, men testaren tycker att det fortfarande går att titta på dem samt att det är ett okej ”nedköp” för att få längre inspelningstid. Sammantaget beskriver What Video RDR-GXD500 som en fullträff och säger att det här är DVD-inspelaren vi alla har väntat på.

AV Review

“Extremely easy to use”

AV Review skriver att det är väldigt bekvämt att ha allt i en box, det minskar antalet sladdar och fjärrkontroller. EPG-systemet beskrivs som så enkelt att även en helt otekniskt person omöjligt skulle kunna göra fel. Andra finesser man tar upp är möjligheten till samtidig avspelning och inspelning samt Chase Play som låter dig börja titta på den pågående inspelningen. Bildkvaliteten får beröm, färgerna återges naturtroget och det är mycket lite störningar i bilden även i väldigt komplexa situationer. Man tycker att det högsta inspelningsläget ger mycket bra kvalitet, men tycker det är lite dåligt att det bara räcker i ett par timmar. De lägre inspelningslägena jämförs med heminspelade videofilmer från förr. Testaren skriver att ljudet saknar lite tyngd och dynamik, men att det trots allt är okej. AV Review tycker att spelaren är av hög kvalitet och är väldigt användarvänlig.

Digital Lifestyles

“Great allround performance”

Digital Lifestyles anser att Sonys allt-i-ett lösning är en bra tanke. Vidare skriver man att det är väldigt enkelt att sätta ihop och använda spelaren. EPG-systemet får mycket beröm för hur enkelt och okomplicerat det är att använda. Chase Play och samtidig inspelning och avspelning nämns som bra funktioner som man uppskattar mycket. De olika kvalitetslägena vid inspelning beskrivs som bra, de högsta lägena anses ge mer eller mindre perfekt bild medan det lägsta läget sägs ge en brusig och mycket dålig bild. Testaren skriver vidare att uppspelning av DVD fungerade helt klanderfritt. Slutbetyget blir högsta möjliga och testaren rekommenderar produkten, mycket för att man anser att den gör så bra ifrån sig i alla sammanhang.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Sony RDR-GXD500 är en DVD-inspelare med möjlighet att ta emot digitala sändningar, men bara om man befinner sig i rätt land då de digitala systemen inte är enhetliga. Produkten säljs inte i Sverige. Den spelar in i formaten DVD-RW, DVD+RW, DVD-R, DVD+R och spelar upp i formaten DVD, DVD-R, DVD-RW, DVD+RW, DVD+R, CD, CD-R, CD-RW, VCD och MP3. Det finns inte stöd för i.Link. Det finns sex inspelningslägen, HQ, HSP, SP, LP, EP och SLP. De ljudutgångar som finns är Line Out, optisk digital och koaxial digital. Bland finesserna märks Chasing Playback, möjlighet till avspelning samtidigt som inspelning, elektronisk programguide, redigering av spellista och automatisk tuning. Ingång för S-Video, kompositvideo, stereo audio och RF samt två scart (RGB) kontakter finns. D/A-omvandlaren är på 12 bit/108 MHz. Måtten är 430(b)x85(h)x346(d) och vikten är 4,6 kg. Priset är framräknat från engelska pund.

Modell: Sony RDR-GXD500