Sök
Sony DVP-NS700

Sony DVP-NS700

Synd på progressive scan

2002-03-26

Progressive scan spelaren DVP-NS700P får godkänt av de utländska testarna som framförallt berömmer bilden.
Testkälla Kommentar
Sound & Vision "Above average performance"
Gary Raskin "Enthusiasts won't be disappointed"
Cnet "A good choice but not for widescreen"
DVD PhD "Highly recommended"
EyeFi "Sony skjemmer bort oss"
Hifi & Musik "En hygglig hifi-maskin"

Vad tycker testarna?

Designen och finesserna liksom fjärrkontrollen får beröm, inte minst de självlysande knapparna. Menysystemet anses också vara enkelt och lättnavigerat. DVP-NS700P får inga toppbetyg i testerna men bild och ljud är helt OK i klassen. En svensk testare berömmer SACD-ljudet men föredrar Sonys dyrare DVP-NS900. En norsk testare är däremot begeistrad över det fantastiska SACD-ljuset i kombination med det låga priset.

Sound & Vision

"Above average performance"

Sound & Vision gillar spelarens utseende, fjärrkontrollens självlysande knappar och att det finns så många knappar på spelarens framsida. Funktionen instant replay som backar en scen några sekunder är bra om man inte uppfattar t.ex. en replik. Menysystemet är detaljerat och lättmanövrerat. NS700P ger en jämn bildkvalitet, färg och kontrast fungerar utmärkt med djupa, livfulla och rikt återgivna bilder. Problem uppkommer i vissa scener där starka färger som rött och orange ibland ger en färgad linje ovanför bildobjektens kant, men testaren har sett samma sak på dyrare progressive scan spelare och här är problemet faktiskt mindre framträdande. Det uppvägs istället av många bra funktioner.

Källa:

Till Sound & Vision Magazines hemsida
Till Graskin Home Theatres hemsida
Till Cnets hemsida
Till DVD PhD:s hemsida
EyeFi nr 3 2001
Hifi & Musik nr 12 2001

Gary Raskin

"Enthusiasts won't be disappointed"

Gary Raskin tycker att det är en bra spelare med klar och förfinad bild. Funktionerna motion-adaptive pulldown och block noise reduction filter som reducerar digitalt bildbrus gör bildens filmiska element mer framträdande. Kanterna är rena utan synliga pixlar, bilden är klar oavsett avstånd. Ibland är den något mjuk, men trots allt betydligt bättre än till exempel Philips DVD 953. Ljudet är bra, men inte fantastiskt. Sony-entusiasten kommer inte bli besviken, men bland progressive scan spelarna i den här prisklassen föredrar Gary Raskin JVC XV-D723GD.

Cnet

"A good choice but not for widescreen"

Det finns inget att invända mot utsidan, tycker Cnet om Sonys mellanklassare. Här hörs inte skivan som snurrar i spelaren alls, och fjärrkontrollen är smart med självlysande knappar. Menysystemet är ett av de bästa och enklaste man har sett men spelaren klarar inte Mp3-kodade CD-skivor. På plussidan finns de många inställningsfinesserna och den välutrustade baksidan med extra uttag för A/V och två S-Video utgångar. När det gäller videokvaliteten är SVP-NS700P något av en Dr Jekyll och Mr Hyde. I standard 4:3 är bilden klar, men i läget wide blir den märkbart mörkare. Det är irriterande även om det kan justeras via funktionen Custom Picture. Ibland uppstår dessutom horisontella linjer ovanför enfärgade bildpartier. Konkurrensen är hård i den här prisklassen och Cnet tillägger att Panasonic DVD-RP56 och Samsung DVD-P701 är bättre när det gäller widescreen.

DVD PhD

"Highly recommended"

DVD PhD förstummas av bildkvaliteten och jämfört med Toshiba SD9200 som allmänt anses vara en mycket bra spelare är bilden ännu renare och skarpare i Sonys spelare. Det spelar ingen roll vilken storlek du har på din TV, då bilden är klar och skarp hela tiden. Fjärrkontrollen är enkel och menyerna lättmanövrerade. Den första billiga progressive scan spelaren med riktigt hög bildkvalitet, tycker testaren och rekommenderar den varmt. 

EyeFi

"Sony skjemmer bort oss"

Norska EyeFi tycker att Sony har fått upp tempot i sin SACD-satsning. Spelaren är extremt prisvärd och till och med billigare än den renodlade SACD-spelaren i samma klass. Den slanka designen beröms och DVP-NS700V beskrivs som ”spelaren som kan bygga en bro mellan hemmabion och hifi-världen”. Den har en välutvecklad rytmkänsla och en dynamik som många cd-spelare kan avundas och fungerar lika bra när det gäller fartfylld action som lågmäld familjefilm. EyeFi har inget att anmärka på gällande bildernas kontrast, mättnad eller detaljer och konstaterar att Sony har gjort ”en chockerande bra spelare till ett chockerande lågt pris” och undrar om Sony är på väg att skämma bort oss...   

Hifi & Musik

"En hygglig hifi-maskin"

Den svenska testaren Hifi & Musik tycker att DVP-NS700V har filmkvalitet och finesser som ligger väl i nivå med övriga testade modeller. Den har i princip samma funktioner som den dyrare Sony DVP-NS900V, men kvalitetskänslan är inte på samma nivå. Ljudmässigt erhåller den också lägst betyg av de testade spelarna men är en hygglig hifi-maskin som ger en smak av vad SACD har att erbjuda. Dock har Sony bättre alternativ på marknaden om du letar CD-spelare tycker Hifi & Musik. DVP-NS700V får lägst betyg av de testade spelarna men vinnarna Pioneer DV-939 (betyg 19 av 20) och Philips SACD1000 (18 av 20) kostar också betydligt mer. Mest prisvärda är dock Panasonic DVD-RA71 som också får 18 av 20 poäng, samt Pioneer DV-646 med 17 av 20 i betyg mot Sonyspelarens 15 av 20.  

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta:

Sony DVP-NS700P är en spelare med progressive scan i mellanklassen. Notera dock att SVP-NS700V som säljs i Norden saknar progressive scan. Den klarar dock DVD-Video, VCD, CD-R och -RW. Mp3-skivor fungerar däremot inte. Spelaren erbjuder även multikanals SACD samt menystyrd installation. Bland finesserna märks vidare Virtual Surround, Block Noise Reduction, Video Equalizer och Digital Video Enhancer. Spelaren har inbyggd Dolby Digital/DTS-dekoder, 192 khZ audio D/A-omvandlare, två Scart-kontakter varav en med RGB samt komponentvideo. Vidare analog och koaxial respektive optisk digital utgång. Fjärrkontrollen styr flera olika TV- och receiverfabrikat. Måtten är 430x74x256 mm och den väger 2,8 kg.

Modell: Sony DVP-NS700