Sök
Sony BDP-S1

Sony BDP-S1

Referensspelare vid första försöket

2007-07-11

Detta är Sonys första renodlade blu-ray-spelare. Flera testare utser den till referensspelare, men menar att kommande modeller kan bli ännu bättre.
Testkälla Betyg Kommentar
Hjemmekino 4/6 "En spiller som oser av kvalitet"
Widescreen review - "Stellar image quality"
Home theater hifi - "Leaves little to be desired"
Crutchfield advisor - "A reference-quality component "

Vad tycker testarna?

Testarna anser att BDP-S1 är förträfflig som blu-ray-spelare. De ger alla ros för bildegenskaperna och flertalet utser produkten till ny referensspelare. Ljudåtergivningen uppges också vara av toppklass, men att stöd för dts hd och dolby hd saknas får anmärkning från alla testarna. Trots en superb återgivning av blu-ray så menar flera av testarna att man kan invänta kommande modeller. En av orsakerna anses vara att hd-ljudformaten inte stöds. Men ett starkare argument emot ett inhandlande uppges vara att BDP-S1 inte kan återge ytterligare skivformat, förutom vanliga dvd-filmer. Med dvd bedöms också en billig renodlad dvd-spelare göra ett bättre jobb. Testarna anser att konsumenterna istället ska glädjas åt att Sony satt ribban högt och invänta uppföljaren.

Hjemmekino

"En spiller som oser av kvalitet"

Hjemmekino skriver att BDP-S1 är en läcker spelare med gedigen byggkvalitet. Spelaren anses vara enkel att sköta tack vare den ergonomiska fjärrkontrollen. När testaren matar in en blue-ray-film så blir bilden utmärkt och fylld med detaljer samt ett ljud som är dynamiskt och med ordentligt tryck i effekterna. Att spelaren har hdmi 1.3 och stöd för både 1080p/60 som 1080p/24 ger den extra pluspoäng. Vanliga dvd-skivor blir bra men inte är inte lika hänförande. Uppskalningen fungerar visserligen, men ligger enbart på en acceptabel nivå. Att BDP-S1 däremot inte har stöd för sacd som är Sonys egna format, är något som testaren hoppas ordnas till i en kommande uppgradering.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 2 2007

Widescreen review

"Stellar image quality"

Widescreen reviews tycker att BDP-S1 är en snygg och gedigen produkt. Med vanliga dvd-skivor så gör spelaren ett bra jobb med att skala upp och återge filmen men resultatet varierar också mellan olika filmer, vilket testaren uppger beror på hur materialet ursprungligen har filmats. Med bluray uppges resultatet också bero väldigt mycket på hur pass bra filmen överförts till det nya formatet. Men med en bra överföring så gör BDP-S1 ett så pass bra jobb att det är lätt att glömma att det är en skärm man tittar på. Kvaliteten uppges vara minst lika bra som på bio och det enda som egentligen skiljer är storleken. Ljudåtergivningen håller också den väldigt hög klass men testaren saknar stöd för de senaste hd-ljudformaten. Att stöd för ytterligare skivformat saknas är också dåligt menar testaren, men den utmärkta bild- och ljudprestationen uppges göra det svårt att inte rekommendera BDP-S1.

Källa: Widescreen review (US) juni 2007

Home theater hifi

"Leaves little to be desired"

Trots att BDP-S1 är Sonys första blu-ray-spelare så har de träffat rätt redan från början. Det skriver Home theater hifi som menar att produkten återger formatet precis som det är tänkt. Spelaren är helt enkelt av toppklass och utses genast till referensprodukt. Men den är inte lika lämpad för vanliga dvd-skivor då prestationen där lätt slås av rena dvd-spelare i lägre prisklasser. Därför blir testarens slutkommentar att produkten enbart lämpar sig för dem som måste ha absolut bästa kvalitet via blu-ray. Testaren hade också gärna sett stöd för de nya hd-ljudformaten, men det uppges vara något som även övriga tillverkare haft problem med att få till. Den som ändå vill njuta av blu-ray kommer dock få det svårt att hitta en spelare som hanterar formatet bättre än BDP-S1.

Källa: www.hometheaterhifi.com (US)

Crutchfield advisor

"A reference-quality component "

Testaren hos Crutchfield advisor skriver att BDP-S1 är en riktigt vacker skapelse som måste ses då bilder inte gör dess utseende rättvisa. Att komma igång med spelaren är busenkelt. Bara att plugga in, välja upplösning och köra. Spelaren är långsammare än en vanlig dvd-spelare i start, vid laddning och med fjärrkontrollen men upplevs ändå som stabil och pålitlig vid användande. Den bildmässiga prestationen är enligt Crutchfield advisor oklanderlig och BDP-S1 beskrivs skapa en bild som känns så pass verklig att det känns som man kan kliva in i skärmen. Testaren menar dock att det fortfarande saknas en del. Det faktum att en del format fortfarande inte stöds gör att konsumenter borde vänta på en efterföljare.

Källa: www.crutchfieldadvisor.com (US)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Sony BDP-S1 är en stationär blu-ray-spelare som också läser bd-r, dvd, dvd-r/-rw och dvd+r/+rw. Bluray kan spelas upp i 720p, 1080i och 1080p/24 och 1080p/60. Dvd kan skalas upp till 1080p. Spelaren kan även återge mp3 och jpeg-bilder. Ljudformat som stöds är dolby digital och dts. Mp3 och bilder i jpeg kan återges från skiva. Anslutningar omfattar hdmi 1.3, komponentvideo, optisk och koaxial ljudutgång samt analog 5.1 ljudutgång. DTS-HD stöds i 5.1 kanaler och även dolby digital plus samt dolby true hd finns med i specifikationen på BDP-S1E som säljs i Sverige. Spelaren har dimensionerna 429x104x353 mm och väger 7,5 kg.

Tillverkare: Sony