Sök
Samsung DVD-HD945

Samsung DVD-HD945

Makaber budgetprestation

2005-05-11

En stationär DVD-spelare i budgetklassen som klarar av alla format. Förutom att ha många funktioner så är det också en mycket stark presterare enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
DVD & Hjemmekino 14/20 “Budsjettunder”
Home Cinema Choice 4,5/5 “One hell of a bargain”
Audio 85/100 “Technisch überzeugend”
What Video 5/5 “Will get you off to a very strong start”

Vad tycker testarna?

Det är mycket som är gott hos HD945 trots den ringa summan som man lägger ut. Testarna berömmer spelaren för sin bildkvalitet, speciellt via HDMI. Att anslutningen finns är ett gott tecken då det är ett gränssnitt som ofta är reserverat till högre prisklasser. Ljudet är bra så länge det gäller film och vanliga musik CD, ska man spela DVD-Audio eller SACD så är det inte en lika bra produkt men formaten stöds och har man en extern förstärkare så rekommenderas man att spela upp dem via denna. Man ger även eloge för att spelaren, trots förekomst av HDMI, även erbjuder alla de andra standardanslutningarna. Sett till specifikation och prestation så är det inte mycket som avslöjar att det är en budgetspelare. Det är först när man går in i menyerna och ser att dessa är något begränsade som det blir riktigt klart. Ett mycket bra val för den som är ute efter sin första DVD-spelare.

DVD & Hjemmekino

“Budsjettunder”

Samsung_dvd-hd945_side

Man får mycket för en obetydlig summa med Samsung DVD-HD945, anser DVD & Hjemmekino. Inte nog med att spelaren levererar en bra bild över komponent, som dessutom blir bättre med HDMI, den klarar dessutom ljudet riktigt bra. Detta gäller både för stereo som för flerkanaligt ljud. Vad man däremot inte gillar är att man i menyn enbart kan välja mellan små, stora eller inga högtalare. Hela menysystemet präglas av en slags enkelhet med få alternativ men borde ha varit lite mer omfattande, skriver testaren. I övrigt så är man enbart positiv till spelaren och berömmer förutom ovan nämnda även design, möjligheten att skala upp bilden, anslutningsmöjligheterna och att spelaren är kompatibel med väldigt många format.

Källa: DVD & Hjemmekino, nr 1 2005
Home Cinema Choice, Maj 2005
Audio, nr 3 2005
What Video, nr 292

Home Cinema Choice

“One hell of a bargain”

Home Cinema Choice gläds åt att det finns tillverkare likt Samsung som inte sparar in på något även då det som med DVD-HD945 rör sig om en budgetspelare. Även om spelaren är utrustad med HDMI så har man inte slopat övriga standardformat, varken på bild- eller ljudsidan. Det som främst avslöjar att det är en budgetprodukt är menyerna, som är väldigt enkla med få val. Det betyder dock inte att även funktionerna är få. Testaren tycker snarare att det är tvärtom, spelaren har ju inbyggd uppskalning, riktigt stöd för NTSC och PAL och inte konvertering vilket ofta resulterar i uppkomsten av artefakter, för att nämna få exempel som tas upp. Bildkvaliteten är väldigt hög både med och utan HDMI-gränssnittet och testaren noterade inte heller att ljudet kommer ur synk vid användande av HDMI, något som uppträder med vissa produkter. När det gäller ljudet så anser man att spelaren gör ett bättre jobb med filmer än med rena musikskivor, där saknar den lite finess och kan ha problem med komplicerade passager. HCC kan inte annat än säga att det här är ett utmärkt köp, DVD-HD945 är en fullspäckad spelare med utmärkt prestation och som grädde på moset har ett mycket, mycket bra pris, summerar man.

Audio

“Technisch überzeugend”

Tyska Audio tittar förutom på produkten även på Yamaha DVD-S1500, Panasonic DVD-S97 och Onkyo DV-SP502E. Panasonic och Yamaha får två poäng mer än Samsung och Onkyo och det anses vara en väldigt jämn kamp. Samsungs DVD-HD945 har det lägsta priset och rekommenderas därför som ett mycket bra köp. Det är en spelare som har en bildåtergivning som är väldigt bra och samtidigt väldigt sällsynt för prisklassen, skriver testaren. Den har också en ren och stilfull design som ger det värdigaste intrycket av alla fyra testade produkter. Dessutom så är det den mest generöst tilltagna spelaren med funktioner och tillbehör. Vad man inte gillar är fjärrkontrollen som inte fått del av enhetens vackra utformning och att spelaren inte bjuder på tidskorrigering för ljudet när man kör med flera kanaler.

What Video

“Will get you off to a very strong start”

What Video skriver att trots att DVD-HD945 har en slimmad och minimalistisk design så finns det mycket gott under skalet. Det är en högspecificerad spelare med alla sina utgångar, progressiv utsignal och bildkonversion och det gläder testaren att spelaren också kan prestera i verkligheten. Bilden blir bra med RGB-Scart och med komponenten med färger och toner som återges fullt naturligt samtidigt som bilden är mjuk där det behövs och skarp där det behövs. Kopplar man sen in sig via HDMI så går den riktiga magiken igång, skriver testaren. Det är också en stark presterare i filmljud men testaren tycker att man gör bäst i att köra SACD och DVD-Audio via en extern förstärkare då den egna dekodern inte är fullblodig. Vad man än önskar sig hos en DVD-spelare så finns det hos DVD-HD945, skriver What Video och listar sen upp kompabiliteten med många format, superba anslutningsmöjligheter, bra bild och framför allt ett mycket vettigt pris.

Cirkapris: 3200 kronor

Produktfakta: Samsung DVD-HD945 är en stationär DVD-spelare som klarar de flesta format; DVD, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW, DivX, VCD, SVCD, JPEG-CD, Audio-CD, MP3-CD och WMA-CD. Ljudformat som hanteras direkt i enheten är Dolby Digital. Spelaren erbjuder progressiv utsignal i både PAL och NTSC och har inbyggt Zoran Vaddis 7-krets och linjedubblare för uppskalning av video till 576p, 720p eller 1080i. Anslutningar som finns är Scart (RGB/komposit), HDMI, komponentvideo, S-video, kompositvideo, stereoutgång, 5.1 kanals ljudutgång samt optisk och koaxial digital ljudutgång. Med spelaren medföljer en HDMI-kabel samt en kabel för HDMI till DVI. DVD-HD945 har dimensionerna 430x49x205 mm, väger 2,3 kg och är silverfärgad.

Modell: Samsung DVD-HD945