Sök
Samsung DVD-HD850

Samsung DVD-HD850

Med vissa brister

2006-01-11

En dvd-spelare i budgetklassen med hdmi som bland annat även återger divx och xvid. Testarna menar att även om spelaren har vissa brister så får man mycket bild för pengarna.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video & Widescreen TV 4/5 “Output can look stunning”
Audiovision 81/100 “Sehr gutes Preis-Leistung Verhältnis”
Video 72/100 “Progressive-Bilder etwas unscharf”
Hemmabio 7/10 “Utmärkt bild med hdmi”

Vad tycker testarna?

Samsung DVD-HD850 får beröm för sitt utseende och den välframtagna fjärrkontrollen men användandet är inte alltid lika uppskattat. Vissa av testarna upplever menyerna som enkla och logiska, medan andra irriterar sig på att man ibland måste stoppa uppspelningen för att göra bildjusteringar eller långsamma menyer. Spelaren anses dessutom vara sparsam på funktioner. Prestationsmässigt skriver tre testare att bilden blir mycket bra. Den fjärde testaren tycker att spelaren har problem med skärpan men att övriga parametrar är mycket bra. Ljudet får godkänt. Testarna menar alla att sett till priset så får man väldigt mycket sett till prestationen.

What Video & Widescreen TV

“Output can look stunning”

What Video & Widescreen TV anser att användandet av Samsung DVD-HD850 inte alltid är en fröjd. Visserligen är menysystemet okej, men att behöva stoppa skivan varje gång man ska göra en justering av bilden är en riktig pina. Det är dock skönt att ha en knapp för hdmi på fjärrkontrollen och direkt kunna se skillnader i bilden vid byte av upplösning. Med rgb via scarten blir bilden färgglad och detaljerad men saknar det där lilla extra som får bilden att verkligen stå ut. Byter man till hdmi-anslutning så blir resultatet däremot rent av spektakulärt. Testaren är dock besviken på videouppskalningen, att gå till 720p från den nativa upplösningen ger inget extra i bilden. Det enda som händer beskrivs vara att bilden blir något mörkare. Dessutom upplever man problem med ljudet när man går från pal till ntsc, ljudet bryts och blir osynkat. Men när man väl har ljud så är återgivningen väldigt bra. Med dessa problem så bör man provspela produkten innan man bestämmer sig.

Källa: What Video & Widescreen TV, jan 2006

Audiovision

“Sehr gutes Preis-Leistung Verhältnis”

Samsung DVD-HD850 framAudiovision tycker att bilden med DVD-HD850 i interlaced läge känns prima med god skärpa och färgåtergivning. Med progressiv upplösning analogt så upplevs dock färgerna som lite väl satta, varför man bör sänka ljusstyrkan på sin skärm. Använder man sig av hdmi så får bilden ett uppsving. Att man dessutom har många valmöjligheter för att optimera bilden efter skärmen, något som inte är så vanligt med budgetspelare överraskar enligt testaren. Men om bilden har många inställningsmöjligheter så råder det motsatta för ljudet. Men inte sagt att återgivningen är dålig, det upplevs snarare klinga bra från både cd och dvd. I betjäningen är spelaren väldigt lättanvänd med en logiskt upplagd meny och knappar väldisponerade på fjärrkontrollen. Navigeringen i menyerna kunde däremot ha varit något snabbare. Har man en hdmi-ingång på sin skärm så är DVD-HD850 en spelare som ger mycket kvalitet, funktion och utseende för sitt pris.

Källa: Audiovision nr 10 2005

Video

“Progressive-Bilder etwas unscharf”

Tyska Video anser visserligen att spelaren levererar lugna och fina färger, men även att skärpan kunde ha varit vassare. Dessutom upplevs att problemen med skärpan blir tydligare när man använder sig av progressive scan, oavsett om man kopplar in sig digitalt eller analogt. Ljudet beskrivs som helt okej, men inte mer. Även om spelaren har problem med skärpan så är bilden i progressivt läge ändå ganska bra och anses mer än väl stå i bra relation till priset. Produkten är lättanvänd och attraktiv med en välframtagen fjärrkontroll och den är av god byggkvalitet. Den har heller inte några problem med att spela upp brända skivor, men kan ha problem med att återge jpeg-bilder i rätt format på skärmen. Video tittar också på Denon DVD-1920, som blir bäst i test, och Toshiba SD-350E. Produkten hamnar på andra plats och märks dessutom med ett "Kauftipp".

Källa: Video nr 11 2005

Hemmabio

“Utmärkt bild med hdmi”

Hemmabio testar sex olika dvd-spelare till fyndpriser och utser däribland produkten till bästa köp. Man skriver att även om spelaren brister på ett par punkter så är bilden prima vid progressiv uppspelning och filmljudet är också bra. Prioriterar man därför bara bild och digitalljud så är HD850 oslagbar sett till priset. För man har sparat in ganska ordentligt på funktioner som bara omfattar det mest grundläggande. Men använder man sig av hdmi så kan man undkomma detta något genom finessen ez view, den ger omfattande möjligheter att justera den utgående signalen. Spelaren klarar brända skivor ganska bra, om än lite småsegt, med bra bildåtergivning med både xvid och divx. Mp3 och musik-cd ger ett fylligt ljud som dock lämpar sig bäst för hemmafesten mer än för att njuta av en jazzorkester. Ett karaktärsdrag som testaren upptäcker är att spelaren är något "spattig", tidvisaren på frontpanelen räknar inte med fast takt utan hoppar lite ojämnt och dessutom så hoppar bilden till när man pausar, stoppar eller byter kapitel.

Källa: Hemmabio nr 12 2005

Cirkapris: 1500 kronor

Produktfakta: Samsung DVD-HD850 är en stationär dvd-spelare. Bland funktionerna märks bland annat ez view, progressive scan och videouppskalning. Anslutningar omfattar utgångar för hdmi, rgb-scart, kompositvideo, s-video, komponentvideo, stereoljud samt optisk och koaxial ljudutgång. Video DAC på 54 Mhz/10 bit och audio DAC på 192 kHz/24 bit. Produkten har måtten 430(b)x50(h)x240(d) mm och väger 2,3 kilo.