Sök
Pioneer DVR-7000

Pioneer DVR-7000

Flexibilitet eller rigiditet?

2002-03-28

Pioneer DVR-7000Video89/100"Optimale Ausnutzung der Disc-Kapacität" What Video & TV4,5/5"Best Buy"Hifi Test"Fein abgestufte Codierungsqualitäten"Sound and Vision"Bidirectional Fire Wire connector" Tech TV3/5"Limited editing features"Pioneer DVR-7000Pioneer DVR-7000 är en stationär DVD–brännare som klarar både
Testkälla Betyg Kommentar
Video 89/100 "Optimale Ausnutzung der Disc-Kapacität"
What Video & TV 4,5/5 "Best Buy"
Hifi Test "Fein abgestufte Codierungsqualitäten"
Sound and Vision "Bidirectional Fire Wire connector"
Tech TV 3/5 "Limited editing features"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare uppskattar den höga bildkvaliteten och egenskapen att maskinen själv anpassar komprimeringsgraden till utrymmet som finns kvar på skivan. Två av testarna anser att användargränssnittet är väldigt enkelt, medan en klagar över motsatsen. Möjlighet till dubbelriktad FireWire är uppskattad, men flera testare klagar över att det inte går att redigera innehållet på ett tillfredsställande sätt.

Video

"Optimale Ausnutzung der Disc-Kapacität"

Video uppskattar möjligheten att utnyttja en skiva maximalt genom variabel kompressionsgrad, men anser att bildkvaliteten i videoläge kunde ha varit något bättre. Playlistmenyn är lite för omständlig, men detta vägs upp av att det både finns in- och utgång för DV. Detta gör det mycket enkelt för den som äger en DV-kamera och direkt vill lagra sitt inspelade material på en DVD.

Källa: Video nr 3 2002
What Video & TV april 2002
Hifi Test nr 2 2002
Till Sound and Visions hemsida
Till Tech TV:s hemsida

What Video & TV

"Best Buy"

What Video & TV skriver att Pioneer DVR-7000 är helt superb för att lagra egeninspelade filmer på DVD, och att den som ersättare för VCR inte kommer att göra någon besviken. Bildkvaliteten är underbar och användargränssnittet är makalöst enkelt. Firewireanslutning får också ses som ett plus, men tyvärr är denna inte speciellt användbar då redigerade DV-clips inte kan spelas upp utan irriterande pauser mellan varje tagning. Att det inte finns någon möjlighet att spela upp samtidigt som man spelar in är synd, och det kan hända att många kommer att välja bort DVR-7000 till fördel för Panasonic DMR-E20 på grund av detta. Något annat som talar emot DVR-7000 är att det bara går att spela in två timmar per skiva mot Panasonics maximala sex.

Hifi Test

"Fein abgestufte Codierungsqualitäten"

Hifi Test påpekar att Pioneer DVR-7000 nog kan skrämma konkurrenterna. Den höga prestandan och bildkvaliteten kan mycket väl få DVD-världen att svänga i riktning mot DVD-RW formatet, och ett plus är att både DVD-RW och DVD-R går att spela upp samt att kvaliteten på komprimeringen är fint avvägd med tanke på att bilden ska hålla hög kvalitet. Dessutom är enheten lätt att konfigurera.

Sound and Vision

"Bidirectional Fire Wire connector"

Sound And Vision jämför Pioneer DVR-7000 med de övriga två brännarna på marknaden, Philips DVR 1000 och Panasonic DMR-E20, men anser också att det är lite för tidigt att utse en vinnare. Det är osäkert vad de olika formaten kan ha för fördelar gentemot varandra, men testaren slår fast att av de tre så är det Pioneer DVR-7000 som har den bästa bildkvaliteten. Detta tack vare att man kan finjustera kompressionen med avseende på hur mycket plats som finns på skivan. Dess styrka ligger också i att den har en dubbelriktad Firewire-anslutning. Till dess nackdel är det den svåraste av de tre att förstå sig på och använda på grund av alla olika format som stöds.

Tech TV

"Limited editing features"

Tech TV menar att det inte kan vara enklare att installera en DVD-enhet än så här. Efter att kablarna är fastsatta tar setupen hand om resten. Ett plus i kanten för att man känner sig hemma med de videoliknande egenskaperna, men det blir ett minus för att redigeringen är begränsad. Det finns ingen inbyggd hårddisk och därmed ingen möjlighet att mellanlagra clips. Det går dock fint att tömma innehållet från en DV-kamera, men redigerar du sedan skivan med fjärrkontrollen går den inte att spela upp i en standard DVD-spelare vilket inte imponerar.

Cirkapris: 19000 kronor

Produktfakta: Pioneer DVR-7000 är en stationär DVD–brännare som klarar både DVD-R och DVD-RW. Den kan spela upp DVD-Video, DVD-R/-RW, CD-R och CD-RW samt VCD. Den är kompatibel med Dolby Digital/DTS och har 32 olika inspelningslägen varav ett är optimerat för att justera bitraten i förhållande till utrymmet på skivan. Enheten är kompatibel med T-V Link, Easy Link, Mega Logic, SmartLink, Q-Link och DataLogic för inspelning direkt från TV. På framsidan hittar vi ingångar för S-video, kompositvideo, Firewire och stereo. På baksidan finns utgångar för komponentvideo och två SCART, varav en RGB. Det finns dessutom separata ingångar för S-video, kompositvideo samt optiska och koaxiala digitala utgångar. Måtten är 420x107x373,5 mm och vikten 7 kg.

Modell: Pioneer DVR-7000