Sök
Pioneer DVR-5100

Pioneer DVR-5100

Dags att skrota VHS?

2004-01-13

Snygg kombination av DVD-brännare och hårddiskbaserad spelare. Den har ett välgjort menysystem som bjuder på många funktioner och är kapabel att läsa det mesta.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 4/5 "Delivers what it promises"
Ljud & Bild "Bekväm inspelning"
Video "Optimale Kombination"

Vad tycker testarna?

Testarpanelen är tillfreds med inspelningarna med Pioneer DVR-5100. Beröm får också menysystemet och användarvänligheten. Två av testarna klagar på frånvaron av ingång som stödjer RGB då det är vad moderna digitalboxar använder, men den bristen finns också hos de flesta konkurrenter menar man. En testare klagar på bildkvaliteten hos spelaren, men de andra två anser att den gör ett bra jobb. Detsamma gäller för fjärrkontrollen som uppskattas av två men ratas av den tredje.

What Video

"Delivers what it promises"

What Video gillar den slimmade looken hos DVR-5100, som med undantag för den blå hårddisklampan är identisk med DVR-3100. Anslutningarna är också samma vilket är en besvikelse då priset för denna spelare är mycket högre. Det hade varit en klar fördel med en SCART-ingång med RGB för inspelning. I sitt användande är DVR-5100 väldigt enkel tack vare trevlig fjärrkontroll, logisk placering av knappar för inspelning och ett intuitivt menysystem. Redigeringsmöjligheterna är många likväl som inställningsmöjligheterna. Specifikt för denna brännare är high-speed överföring från hårddisken till DVD som dock enbart fungerar med inspelningar gjorda i högsta kvalitet. Fördelarna med den inbyggda hårddisken är många men tyvärr är uppspelningen inte lika bra, skriver What Video. Bilden lider av artefakter i form av skarpare kanter och "ghosting" varför testaren tror att DVR-5100 enbart är försedd med basal videoteknologi under skalet. För det höga priset hade man räknat med mer gentemot DRV- 3100 som är betydligt billigare.

Källa: What Video, januari 2004
Ljud & Bild, nr 12, 2003
Video, nr 11, 2003

Ljud & Bild

"Bekväm inspelning"

Svenska Ljud & Bild tycker att Pioneer DVR-5100 är en produkt med många möjligheter, som är enkel i sitt användande. DVD-skivorna man bränner själv blir inte kopieringsskyddade och genom att utnyttja hårddisken är det möjligt att göra flera kopior av samma DVD. Dock klarar den som vanligt inte kopieringsskyddade skivor. Hårddisken har TiVo-liknande funktioner och kan lagra TV-inspelningar men att spelaren saknar RGB-ingång är ett minus. Att spela MP3 och WMA går utan bekymmer men när man stoppar in en CD med stillbilder går det otroligt sakta. Även om kvaliteten på bilderna är bra, är processen irriterande. Testaren anser att det är dåligt att ljud- och bildfiler inte kan lagras på hårddisken. De inneboende redigeringsmöjligheterna tillsammans med digital in- och utgång gör produkten till en bra partner för den som önskar redigera DV-inspelningar eller skicka video till datorn. Kvaliteten på inspelningar är bra i högsta läget och det är mycket fiffigt att spelaren går över till hårddisken när DVD-skivan är full. Förutom de många möjligheterna på inspelningssidan är DVR-5100 också en kompetent DVD- spelare, summerar Ljud & Bild. Den klarade dessutom att läsa DVD+R och DVD+RW.

Video

"Optimale Kombination"

Tyska Video skriver att detta är en efterlängtad produkt då marknaden för kombinationen DVD-brännare/hårddisk hittills haft få aktörer. Pioneer DVR-5100 gör ett bra jobb både vid inspelning till DVD som till hårddisken. De två lagringsmedierna har samma kvalitetslägen och det går inte se någon som helst skillnad mellan material på skiva och hårddisk. Om man använder +RW kan man utnyttja funktioner som "Chase Play" för samtidig upp- och inspelning. Denna funktion finns även i hårddisken jämsides med en massa andra funktioner vilket gör redigeringsfunktionerna med +RW överflödiga. Spelaren är lekande lätt att använda och programmera oavsett om man spelar in från TV, DVD eller externt. Testaren gillade att man kan lägga in en DVD-film till hårddisken och kopiera den, samt spara ljudet som PCM eller DD.

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Pioneer DVR-5100 är en kombinerad DVD-spelare och brännare med hårddisk på 80 GB. Den skriver till DVD–R/-RW och läser SVCD, CD-R/-RW. Klarar att spela upp MP3, WMA och att visa stillbilder i JPEG direkt från CD. Möjligt att göra egna spelningslistor och menyer samt redigera filmklipp. I anslutningsväg finns in- och utgångar för SCART, A/V, S-Video samt DV. Dessutom optisk digital utgång för ljudet. Måtten är 420x69x341 mm och vikten 5,1 kg.

Modell: Pioneer DVR-5100