Sök
Pioneer DV-656A

Pioneer DV-656A

Självständig lillebror

2002-09-27

Pioneer DV-656A är en DVD-spelare som mäktar med de flesta format och som av testarna anses leverera mycket god prestanda för sin prisklass.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 5/5 "Best-value universal player"
HemmaBio 29/35 "Bild i absolut toppklass"
T3 5/5 "Buy one"
EyeFi 95/100 "En bankers kombinasjonsspiller"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att spelaren är lika bra som sin betydligt dyrare storebror DV-747A rent prestandamässigt. Det är först vid avspelning på storbildsskärm som skillnaden märks mest, mycket tack vare den dyrare spelarens progressive scan. Annars anses spelarens prestanda mer än väl överträffa förväntningarna, särskilt med vanliga DVD skivor. Spelaren ger inte den bästa ljudåtergivningen vid avspelning av CD men totalt sett tillhör den toppskiktet inom DVD just nu.

What Hifi

"Best-value universal player"

What Hifi tycker att denna spelare gör allt lika bra som Pioneer DV-747A även om den har ett betydligt lättare chassi med mer plast. Pioneer är stolta över sin nya on-screen display och testaren håller med om att det är den bästa menyn så här långt, med hjälp av strukturerade och snygga displayer. I prestanda ligger DV-656A mycket nära dubbelt så dyra DV-747. Via RGB- scart levererar spelaren en sensationell bild, full av liv, djup och färgvitalitet. På en riktig storbildsskärm visar den dyrare spelaren visserligen sina kvaliteter, men för den vanlige användaren levererar lillebror prestanda som är mer än nog. Vid ljuduppspelning får CD-skivor ett något mekaniskt ljud och testaren anser att basen kanske kunde varit något bättre. Trots det blir det högsta betyg för DV-656 i What Hifi:s test.

Källa: What Hifi sept 2002
HemmaBio nr 9 2002
T3 okt 2002
EyeFi nr 7 2002

HemmaBio

"Bild i absolut toppklass"

HemmaBio påpekar att Pioneer strävar efter att samla alla format i en och samma spelare, vilket är mycket positivt. Spelaren har en slimmad form där fronten är plastig, vilket inte gör så mycket då knapparna är väl integrerade. De nya menyer som Pioneer tagit fram är mycket trevliga och underlättar genom att vara mycket enkla att manövrera. Som förmedlare av SACD och DVD Audio låter spelaren bra men inte lika bra som med vanligt CD-ljud. Den har en tendens till något grov karaktär som framkommer vid spelning av ansträngande skivspår menar testaren. Bilden är i absolut toppklass, ingen progressiv scan finns visserligen men kopplar du via RGB-SCART får du en bild som inte nämnvärt skiljer sig från Pioneer DV-747A. Ansluter du däremot till en projektor märks skillnaden mellan utgångarna något tydligare menar Hemmabio.

T3

"Buy one"

T3 menar att bortsett från att storebror Pioneer DV-747A erbjuder progressive scan och ett mer solitt chassi som hjälper till att eliminera signalstörningar på grund av vibration och resonans, så är 656A likvärdig med eller tom bättre än sin betydligt dyrare släkting. Att starta upp spelaren är mycket enkelt då menyn är idiotsäker. Menysystemet tillhandahåller också många möjligheter. SACD- och CD-avspelning fungerar båda lika bra som man kan vänta sig i prisklassen. Det är dock i DVD-avspelning som spelarens styrka ligger där bilden är skarp med bra färger och bioliknande djup, vilket placerar spelaren i topp. Ljudet är extremt rent och klart, möjligen något ljust genom den inbyggda DD-dekodern.

EyeFi

"En bankers kombinasjonsspiller"

EyeFi ger Pioneer en eloge för att man strävar efter att överbrygga bron mellan DVD-Audio och SACD. Spelaren liknar DV-646A bortsett från att denna är mer kompakt. Bak på spelaren finns många in- och utgångar. Spelaren har enkel basmanagement så att den som har satellithögtalare i främre eller bakre kanalerna också skall kunna ha glädje av spelaren. Både ljud och bild är mycket bra hos spelaren, ljudet är dynamiskt utan några hörbara problem, CD-ljudet har ett direkt anslag med god dynamik och timing, medan SACD låter mycket raffinerat men saknar en aning dynamik. Bilderna från DVD uppvisar utsökt detaljrikedom och mycket skarpa konturer, avslutar EyeFi.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Pioneer DV-656A väger 2,7 kg och har dimensionerna 420x69x274 mm. Kompatibla format är CD-R/RW (MP3), DVD-R/-RW, SACD, DVD-Audio samt VCD. Spelaren hanterar de vanliga Dolby Digital och DTS. Möjliga anslutningar är fjärrkontrollslänk till andra produkter från Pioneer, koaxial och optisk digital utgång, tvåkanals audioutgång, 5.1 utgång, två S-Video, två komposit- samt komponentutgångar och slutligen två SCART anslutningar. Däremot saknas progressive scan vilket återfinns på Pioneer DV-747A.

Modell: Pioneer DV-656A