Sök
Panasonic DVD-LA95

Panasonic DVD-LA95

Snygg, smidig och välutrustad

2002-02-25

Nu kommer en portabel DVD-spelare från Panasonic med hög kompatibilitet och inbyggt litium-batteri, som enligt testarna sopar mattan med de flesta.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 4/5 "One of the best portable players"
What Video & TV 4,5/5 "Best buy"
What hifi 4/5 "Sound quality is the real weakness"
Essential Home Cinema 5/5 "We want one so bad it hurts"
Cnet 7/10 "Worth considering"
Tech TV 4/5 "This is the one"

Vad tycker testarna?

Modellen får ett översvallande mottagande hos nästan alla testare. DVD-spelarens enkelhet, kompatibilitet, bildkvalitet och mobilitet lovordas gång på gång. En del kritik riktas dock mot spelarens inbyggda högtalare och dess höga prislapp.

T3

"One of the best portable players"

T3 skriver att Panasonics batteri är ett stort steg framåt för den bärbara DVD-spelaren, och denna är utan tvekan en av de mest portabla. Frånsett batteriet lovordas LCD-skärmen. Bilden är knivskarp, utan någon tendens till "blockighet", och färgerna är välbalanserade. På minussidan hamnar de inbyggda högtalarna som anses primitiva och otillräckliga. När till exempel DVD-A provlyssnas blir det uppenbart att surroundegenskaper saknas. MP3 och CD låter bättre, likaså filmernas dialog. Konkurrerande modeller har dock minst lika klena högtalare, tröstar testaren, som menar att Panasonic kommer bli en tung aktör vad gäller bärbar DVD.

Källa: T3, Christmas 2001
What Video & TV, jan 2002
What Hifi, jan 2002
Essential Home Cinema, nr 10 2002
Till Cnets hemsida
Till Tech TV:s hemsida

What Video & TV

"Best buy"

Enligt What Video & TV är LA95 ”den snyggaste och mest välutrustade DVD-spelaren hittills”. Bildkvaliteten är mycket hög, bland det bästa testaren sett. Färgåtergivningen är ypperlig och detaljskärpan klart godkänd för att vara LCD. What Video & TV gillar dessutom skärmens generösa storlek, men det mest intressanta är att modellen utrustats med Dolby Digital- och DTS-dekoder. Maskinen kan med andra ord fullt ut fungera som DVD-spelare i hemmabioanläggningen. Fjärrkontrollen är mycket bra och handhavandet föredömligt enkelt. I likhet med T3 tycker testaren att högtalarna har låg kapacitet. Problemet kan dock enkelt lösas genom att plugga in ett par hörlurar. Modellen utses till "bästa köp" av What Video & TV.

What hifi

"Sound quality is the real weakness"

What Hifi har testat tre bärbara DVD-spelare: Panasonic DVD-LA95, Sharp DV-L80S samt Tiny PDV-2000. What Hifi konstaterar inledningsvis att LA95 har den största skärmen men den är trots detta förvånansvärt liten och lätt. Testaren gillar det inbyggda batteriet, men beklagar samtidigt den korta batteritiden. Det som imponerar mest är istället modellens kompatibilitet med ett stort antal ljud- och bildformat. Den är också användarvänlig och gör många justeringar automatiskt. Bilden är bra, men Sharp anses vara bättre i detta avseende. En öm punkt är emellertid ljudet, men med ett par hörlurar klarar man sig bra. Sharp utses till testvinnare med LA95 på andra plats.  

Essential Home Cinema

"We want one so bad it hurts"

Essential Home Cinema menar att LA95 är en imponerande DVD-spelare på flera sätt. Modellen är ovanligt väldesignad och tillräckligt liten för att kunna gömmas undan. Testaren framhåller lithiumbatteriet men beklagar den korta livslängden. Knapparna är tydliga och funktionella. Skärmen anses mycket angenäm att vila ögonen på, trots att LCD-tekniken ännu inte är i närheten av bildrörstekniken. Ljusstyrkan är bra och färgerna rika, även gråskalor är förhållandevis väldefinierade och rörelser återges på ett bra sätt. I likhet med de flesta andra portabla DVD-spelare är LA95 tyvärr utrustad med ett par bedrövliga högtalare. Panasonics spelare rekommenderas ändå mycket varmt och tilldelas utmärkelsen "Editor’s Choice".                  

Cnet

"Worth considering"

Enligt Cnet är modellen både lätt och smidig, dessutom välutrustad och användarvänlig. DVD-spelaren håller hög prestanda och fungerar utmärkt på såväl resor som kopplad till TV:n där hemma. Testaren framhåller en rad smarta funktioner som LA95 är utrustad med. Enda problemet är det saftiga priset och batteriets korta livslängd. Men reser du mycket och har du ännu inte investerat i en DVD-spelare är LA95 definitivt värd att överväga, avslutar Cnet.

Tech TV

"This is the one"

Enligt Tech TV är LA95 liten, lätt, påkostad och dyr. Det är den första portabla modellen som kan hantera så många format. Bildmässigt anses den vara bäst på tecknad färgfilm, svartvit film funkar nätt och jämt, och vanlig spelfilm sämst men detta är kännetecknande för LCD-tekniken. Skärmen gör här ett riktigt bra jobb jämfört med många andra LCD-skärmar. Till skillnad från övriga testkällor framhåller Tech TV att ljudet faktiskt är bra. Modellen hanterar både DVD-Audio och sexkanaligt surroundljud vilket är imponerade för en portabel DVD-spelare. Lite irriterande dock att fjärrkontrollen saknar volymreglage, tycker Tech TV.

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta: Panasonic tar ett rejält kliv framåt med DVD-LA95, den första portabla DVD-spelaren som hanterar såväl DVD-Video som DVD-Audio, DVD-RAM, CD, CD-R samt CD-RW med Mp3. LA95 är ensam om att ha inbyggt och laddbart litiumbatteri. Livslängden är blott 2,5 timmar, men extra batteri ingår, liksom adapter och fjärrkontroll. LCD-skärmen håller formatet 16:9 med storleken 9 tum. Modellen är utrustad med automatisk avstängning, inbyggda högtalare, zoom-, repeat-, multiangle- och slowmotionfunktion m.m. Den har också inbyggd Dolby Digital- och DTS-dekoder och kan med fördel kopplas till både TV och förstärkare. På höger sida finns utgångar för komposit- och S-video, optisk digital utgång samt två analoga 5.1-utgångar. Måtten är 230x170x28 mm, vikten 980 gram.

Modell: Panasonic DVD-LA95