Sök
Panasonic DMR-E55

Panasonic DMR-E55

Budgetkvalitet

2004-07-14

DMR-E55 fortsätter Panasonics vinnande DVD-Ram koncept. Resultatet är en utmärkt DVD-inspelare med höga betyg i testerna.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4,5/5 "It's a bit of a plain-Jane"
What Hifi 5/5 "Lovely recordings"
Video 72/100 "Übersichtliche Fernbedienung"

Vad tycker testarna?

Alla testare är positiva till prestanda och bildkvalitet efter inspelning hos E55. Ljudkvaliteten från vanlig CD-uppspelning är sämre än hos en dedikerad CD-spelare av bättre märke, men bättre än från andra inspelare. En testare tycker det är tråkigt att Firewire saknas och en annan menar att progressive scan inte bidrar till att förbättra inspelningskvaliteten. Samtliga är dock nöjda med användbarheten och rekommenderar på det hela taget DMR-E55.

Home Cinema Choice

"It's a bit of a plain-Jane"

Home Cinema Choice tycker att Panasonic DMR-E55 kan se lite tråkig ut, även om den har en energisk blå display för att liva upp saker och ting. Prestandan imponerar desto mer på testaren. I läget XP är bilden stabil med mycket detaljer, i läget SP bara aningen sämre med vissa artefakter från MPEG-kodning. LP och EP är grovt räknat att jämföra med VHS SP respektive VHS LP, men med stabilare bild, mer levande färger och mycket mindre brus. Ljudet är helt klart acceptabelt, även när DVD-Audio spelas upp. Tyvärr finns ingen Firewire för DV-kameror och DVD-Audio kan bara spelas tvåkanaligt. Summa summarum anser testaren att Panasonic DMR-E55 definitivt är ett attraktivt paket. I ett jämförande test placerar sig Panasonic DMR-E55 på första plats framför LG DR4810, Cyberhome CH-DVR750 och Liteon LVW-5005B. De två förstnämnda fick 4,5 i betyg och de sistnämnda 4 av 5.

Källa: Home Cinema Choice juni 2004
What Hifi juni 2004
Video nr 5 2004

What Hifi

"Lovely recordings"

What Hifi skriver att Panasonic DMR-E55 är en fröjd att installera, mycket tack vare enkla menyer. Denna inspelare bygger på samma vinnande koncept som DMR-E50 och enligt testaren kan man inte få mycket mer för pengarna än så här. Bilden i högsta kvalitet är så nära originalet det går att komma och även lägre kvalitet som medger fyra gånger så lång inspelningstid är kvaliteten på bild och ljud helt acceptabel. Som DVD-spelare fungerar DMR-E55 utmärkt, men ljudkvaliteten vid uppspelning av CD står den sig inte mot en dedikerad CD-spelare. Testaren uppskattar flexibiliteten hos DVD-RAM, men varnar för dess begränsade kompatibilitet. I ett lite större test vinner Panasonic DMR-E85 första pris på samma poäng som DMR-E55.

Video

"Übersichtliche Fernbedienung"

Video uppskattar kvaliteten på inspelningarna i lägena XP och SP. Bilden är jämnt balanserad i färger och kontrast och behaglig att titta på. Extra praktiskt är att enheten vid TV-inspelning automatiskt lagrar programtiteln i DVD-menyn. RGB-ingången ger också ett plus i kanten. Det enda som är lite tråkigt är att möjligheten till progressive scan inte gör mycket för inspelningskvaliteten. Panasonic DMR-E55 besegrar med 72 poäng av 100 både JVC DR-M10 och Toshiba D-R1 med 70 respektive 68 poäng. JVC utnämns till Video Kauftipp.

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: Panasonic DMR-E55 är en DVD-inspelare som spelar in på DVD-RAM/DVD-R. Den klarar även att spela upp DVD-Audio, MP3 på CD-R, CD-RW samt DVD-RW, DVD+R. Funktionaliteten innefattar time-slip och möjligheten att spela upp och in samtidigt. Till övrig funktionalitet hör live/recorded picture-in-picture, Dolby Digital 2.0 inspelning, fem inspelningslägen med olika kvalitet: XP (1h), SP (2h), LP (4h), EP (6h), FR (1-8h, variabel kompression), playlist editing, direct disc navigator, stöd för 16:9/4:3 support, barnlås, 5x slow motion och DTS/Dolby Digital support. In- samt utgångar för stereoljud, video, kompositvideo och komponent med progressive scan PAL. Aerial in/out, optisk digital utgång, 2x SCART (en RGB in och en RGB ut). På framsidan hittas ingångar för komposit och S-video samt stereoljud. Måtten är 430x79x274 mm vikt 3,5 kg.

Modell: Panasonic DMR-E55