Sök
Oppo DV-980H

Oppo DV-980H

Budgetspelare med bra ljud

2008-07-30

Liten och nätt dvd-spelare som klarar det mesta dvd-formatet har att erbjuda. Extra plus för det utmärkta ljudet och usb-port.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 5/5 ”Unique SACD, DSD capability.”
Video 78/100 ”Klein, aber Fein.”
What video 4/5 ”A decent value deck.”
Home cinema choice 4/5 ”Poor scaling knocks it back.”

Vad tycker testarna?

Testarna är överlag positiva. Samtliga anser att ljudet är mycket bra och flera framhåller att den spelar upp såväl sacd och dvd-audio. Åsikterna om bildkvaliteten varierar. Några tycker att den är riktigt bra medan andra är lite mera ljumma. De som varit mindre entusiastiska har framförallt klagat på bildkvaliteten vid uppskalning till 1080p. De som kommenterat utseendet tycker om den slanka designen. Att spelaren har usb-port ger pluspoäng.

What hifi

”Unique SACD, DSD capability.”

Bild_1-DV-980H.jpgWhat hifi konstaterar att det inte är någon direkt brist på billigare dvd-spelare som kan skala upp till 1080p. Dv-980H kostar något mer och förväntningarna är därmed lite högre. Designmässigt imponerar Oppo med en ovanlig slankhet. Det som verkligen skiljer ut den från mängden är att den kan leverera sacd dsd via hdmi-anslutningen. En förutsättning är en kompatibel receiver. Bildmässigt finns det inget att klaga på. Bilderna är skarpa, klara och brusfria, men ljudet är spelarens allra starkaste sida.

Källa: What hifi (GB) june 2008

Video

”Klein, aber Fein.”

Video skriver att det obekanta kan vara lockande, detta gäller också i elektronikvärlden. Oppo har hittat en egen liten nisch genom att innanför skalet stoppa in en spelare som hanterar dvd, dvd-audio, hd, cd och sacd. Dessutom har apparaten en 7.1 kanals-decoder för dolby digital och dts. Den huvudsakliga arbetsuppgiften är dock att spela upp dvd-filmer och det gör den upp till 1080p. Den fungerar också med äldre tv-apparater utan hdmi-ingång genom såväl komponent- som S-video-anslutningar, dessutom finns en scart-anslutning. Det är lika väl sörjt för audio-anslutningarna; analog stereo, digitalt flerkanalsljud direkt till högtalare eller via förstärkare. Det finns också en usb-port för att ansluta till exempel en mp3-spelare eller koppla till en dator för att titta på divx eller mpeg-4 videos. Apparaten beröms för sin användarvänlighet och flexibilitet. Bildkvaliteten är mycket bra, liksom ljudkvaliteten.

Källa: Video (DE) nr 6 2008

What video

”A decent value deck.”

Bild_2-DV-980H.jpgBrittiska What video skriver att Oppo DV-980H spelar nästan allt material på skiva och vad gäller anslutningar finns här allt man kan vänta sig, och lite till. Att enheten kan skala upp materialet till 1080p känns tämligen viktigt om man har en full hd-tv. Testaren tycker att DV-980H är lättanvänd, fjärrkontrollen är logiskt uppbyggd och detsamma gäller menysystemet. Gällande bildkvaliteten så tycker testaren att den är bra, men inte helt perfekt. Ljudet däremot anses vara av högsta kvalitet.

Källa: What video (GB) issue 334

Home cinema choice

”Poor scaling knocks it back.”

Home cinema choice har testat fem dvd-spelare och fokuserat på 1080p-uppskalningen. Testsegrare blev Pioneer DV-LX50, Denon DVD-1940 kom på andra plats, trea blev Cambridge Azur 540D V2 och Oppo kom fyra. Testaren säger sig ha haft ganska höga förväntningar på Oppo men den levde inte upp till dessa. Visserligen är den bäst utrustad av alla testdeltagare och mycket fungerar som det ska, men när man skalar upp materialet till 1080p blir det alltför många bildfel. I annat fall får man en fullt acceptabel bild. Som alternativ rekommenderas en titt på modellen DV-981HD.

Källa: Home cinema choice (GB) june 2008

Cirkapris: 1800 kronor

Produktfakta: Oppo DV-980H är en dvd-spelare som spelar de flesta format (dock ej högupplösta format såsom bluray). Den kan skala upp bilden till 1080p. Spelaren är bland annat kompatibel med dvd-audio, sacd, wma, xvid med undertexter och alla divx-versioner. Bland anslutningarna finns usb, komposit, s-video, hdmi och analog 7.1. Måtten är 430(b)x267(d)x49(h) mm och apparaten väger 2,3 kg.

Tillverkare: Oppo