Sök
Liteon LVW-5045

Liteon LVW-5045

Budgetval med potential

2005-10-12

Omdömena skiljer sig åt när det gäller den här DVD-inspelaren med hårddisk, testarna enas dock om att den gör ett bra jobb vid avspelning av DVD.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 5/5 “Excellent DVD playback”
Home Cinema Choice 4/5 “Great picture quality for recordings”
What Hifi 2/5 “It´s not the best way to spend your cash”
Cnet 5,8/10 “Easy to use”
Sound & Vision “It´s a fine DVD recorder, but an even better dubbing machine”

Vad tycker testarna?

Omdömena skiljer sig åt hos de olika testarna, en testare menar att spelaren är riktigt dålig eftersom bildkvaliteten är dålig och spelaren väsnas vid inspelning. Övriga testare anser att Liteon LVW-5045 är ett bra budgetval där inspelningar får bra kvalitet, men där framför allt avspelning av DVD ger ett mycket bra resultat. En testare påpekar dock att ljudsynkningen har en tendens att sluta fungera vid inspelningar på ca tre timmar.

What Video

“Excellent DVD playback”

What Video ger spelaren utnämningen ”Best Buy”. Testaren menar att det faktum att spelaren kan hantera en stor mängd olika format gör den intressant. Fjärrkontrollen är bra och menyerna är rikliga, det finns stora möjligheter att redigera material i stort sett som man vill. Använder man spelaren för att spela upp DVD så får man en utmärkt bildkvalitet. Via RGB scart får man ett utmärkt resultat med kristallklara bilder och välbalanserade färger. Inspelning vid högsta kvalitet ger ett lika bra resultat. Det är bara den lägsta kvalitetsinställningen, SLP, som ger alltför mycket störningar för att användas. Övriga tre, HQ, SP och LP ger varierande bra resultat. Testaren är imponerad av spelaren och rekommenderar den.

Källa: What Video nr 291 2005
Home Cinema Choice mars 2005
What Hifi jun 2005
Till Cnets hemsida
Till Sound And Visions hemsida

Home Cinema Choice

“Great picture quality for recordings”

Home Cinema Choice menar att varken själva spelaren eller fjärrkontrollen är speciellt snygg. Det är dock ursäktat när man ser till dess prestanda. Anslutningarna är bra och även antalet funktioner imponerar. Dessutom kan man spela in på i stort sett vilket diskformat som helst med undantag för DVD-RAM, men det spelar egentligen ingen större roll eftersom hårddisken är så väl tilltagen. Testaren hade en del problem vid delning av filer, men det gick bra när väl mjukvara uppdaterades via webben. Inspelningskvaliteten är imponerande och de två högsta kvalitetsinställningarna går knappt att skilja från källan. Avspelning är också imponerande, särskilt via RGB scart. Progressive scan är inte riktigt lika bra även om den absolut inte är dålig. Ljudkvaliteten är dock inte så mycket att hurra för, det fungerar men har inget egentligt tryck i basen. Testaren rekommenderar spelaren och menar att den är riktigt prisvärd.

What Hifi

“It´s not the best way to spend your cash”

What Hifi testar förutom Liteon LVW-5045 även Panasonic DMR-EH50, Pioneer DVR-420H, Sony RDR-GXD500 samt Toshiba RD-XS32. Testvinnare är Sony RDR-GXD500 medan Liteon LVW-5045 hamnar på femte och sista plats. Testaren anser att spelaren ser riktigt bra ut på papperet, men att skenet bedrar. Hårddisken räcker visserligen till 198 timmar inspelad data vid högsta kompression och ca 33 timmar vid högsta kvalitet vilket är riktigt bra. Spelaren är dessutom kompatibel med alla disk- och filformat man kan tänka sig. Dock finns det inte mycket annat att imponeras av. Bildkvaliteten är inget vidare, kanterna är otydliga, färgerna oriktiga och rörelser suddiga. Vid inspelning väsnas spelaren så mycket att man tror att någonting är på väg att gå sönder. Visserligen blir resultaten bättre vid avspelning av DVD, men det är knappast värt pengarna. Spendera lite mer pengar och köp en bättre spelare istället för den här mediokra produkten, anser testaren.

Cnet

“Easy to use”

Cnet menar att spelaren är uppfriskande enkel att hantera samtidigt som den snabbt och problemfritt kopierar material från hårddisk till DVD. Menyerna är enkla att hantera, även om de ibland kan vara irriterande långsamma. Det är irriterande att man inte kan titta på ett inspelat program samtidigt som man spelar in ett annat, en funktion som i stort sett samtliga konkurrenter har. Spelaren har ett relativt stort antal redigeringsfunktioner vilket är bra. Anslutningsmöjligheterna räcker för de flesta användare men inte om man har fler än två källor. Ett minst sagt irriterande problem är att vid långa inspelningar så tenderar ljudsynkningen att försämras, problemet uppstod vid den tredje timmen av inspelning hos testaren.

Sound & Vision

“It´s a fine DVD recorder, but an even better dubbing machine”

Sound & Vision uppskattar den stora hårddisken och menar också att en stor fördel som spelaren har är möjligheten att spela in upptagningar från hårddisk till DVD vid hög hastighet. Spelaren har även ett smart redigeringssystem som bl.a tillåter att man markerar reklam som ett eget kapitel vid inspelning och sedan markerar det som ”gömt” så att reklamen inte spelas upp vid avspelning. Fjärrkontrollen är inte särskilt bra med knappar som sitter för nära varandra och som är så låga att de är besvärliga att använda. Spelaren är annars enkel att använda och såväl bild- som ljudkvalitet är riktigt bra såväl vid inspelning som vid avspelning av DVD.

Cirkapris: 4600 kronor

Produktfakta: Liteon LVW-5045 är en DVD/HDD-inspelare som kan spela in på DVD+R, DVD+RW, DVD-R, DVD-RW, CD-R samt CD-RW. Dessutom kan spelaren spela av från DVD, VCD, SVCD och CD samt hantera filformaten MP3, JPEG samt WMA. Den är även kompatibel med TV-formaten NTSC-M, PAL-B/G, PAL-D/K, PAL-I/I samt SECAM-L/L. Spelaren har även en hårddisk på 160 GB. Befintliga anslutningar är video in/ut, audio L/R in/utDV in, komponentvideo ut, progressive scan ut, scart in/ut samt digital audio ut. Spelarens dimensioner är 430(b)x66(h)x316(d) mm och vikten är ca 4,5 kg.

Modell: Liteon LVW-5045