Sök

Köpguide Dvd-spelare

2008-03-10

En bra dvd-spelare kan förhöja upplevelsen av en stor och platt tv. Både inspelningsbara och vanliga dvd-spelare blir allt billigare och krävs en högupplöst spelare? Smartson tipsar inför köpet.

Har man en ny tv eller projektor med hög upplösning och digitala anslutningar ökar kraven för att även bildkällan är bra. Bildkvaliteten är bra hos de flesta moderna dvd-spelare, men funktioner och ingångar kan skilja spelarna åt en del. Däribland möjligheten att spela upp olika slags skivor med film eller musik, antalet utgångar eller kontakter för ljud och bild samt kvaliteten på dessa.

Oppo DV918HDStationära spelare används tillsammans med tv:n i hemmet. Spelaren kan även ingå i ett hemmabiosystem tillsammans med tv:n.

Inspelningsbara dvd eller så kallade dvd-brännare gör att du kan spela in tv-program på en dvd-skiva eller hårddisk. Det finns en mängd olika format på skivorna så det gäller att kontrollera vilken typ av skivor som fungerar på spelaren innan köp.

Pioneer DVR-LX70DDvd-r (readable) eller dvd-rw (rewritable) är det enklaste formatet som går att spela upp i de flesta nya dvd-spelare, men redigeringsmöjligheterna är begränsade. Därför har några tillverkare, bland annat Sony och Philips, lanserat formatet dvd+r/rw med utökad funktionalitet. Båda förstnämnda format lagrar informationen linjärt på skivan, till skillnad från dvd-ram som bland andra Panasonic står bakom. Ram står för Random Access Memory och här lagras informationen på ett sätt som gör att skivans kapacitet utnyttjas bättre, som på en hårddisk. Men kompatibiliteten med andra spelare är inte lika bra.

Ett alternativ till dvd-brännaren är en spelare med inbyggd hårddisk. Man får dock kontrollera om spelaren har analog eller digital tv-mottagare så att det fungerar i hemmet. Nackdelen med en hårddiskspelare utan brännare är naturligtvis att du inte kan spara inspelat material någon längre tid, men priset blir något lägre.

Philips PET1035Portabla spelare finns med eller utan inbyggd lcd-skärm. Med inbyggd skärm kan man njuta av en bra film var som helst, medan en spelare utan skärm måste kopplas till en tv-apparat. Portabla spelare har ofta sämre anslutningsmöjligheter än stationära spelare och även om det går att ansluta till en annan bildvisare riskerar ljud och bild att inte hålla samma klass som från dedikerade stationära modeller. Batteritiden mellan olika modeller kan skilja sig åt markant. Ofta kan de portabla spelarna anslutas till uttag för billaddare för filmvisning och ibland har de även mottagare för digital tv. Ett alternativ till en portabel spelare kan vara en bärbar dator med dvd-spelare.

optical-cdOfta vill man att dvd:n ska kunna spela cd-skivor och vill man även kunna spela musikskivor som man har bränt själv måste spelaren klara cd-r/rw samt eventuellt mp3 eller motsvarande.De flesta spelare fungerar med brända cd-skivor men de billigare spelarna erbjuder inte samma ljudkvalitet som renodlade cd-spelare. Det beror på att dvd-formatet använder högre frekvenser och spelarens laser förmår inte återge de lägre frekvenserna hos cd-skivor. Det finns dvd-spelare med dubbla laser som till och med bjuder på bättre ljud än många rena cd-spelare.

Dvd-audio är ett ljudformat i två eller fler kanaler men formatet har inte slagit igenom så stort i musikbranschen. Sacd är ett annat skivformat som konkurrerar med dvd-audio.

Bildupplösningen för dvd brukar kallas ”standard upplöst” eller ”SD” (standard definition) som är en motsats till högupplöst material ”HD” (high definition). Har man en lågupplöst bild och visar den på en stor yta, kan man uppleva att bilden blir oskarp och suddig.

Vissa spelare kan hjälpa till att ”skala upp” bilden från en lågupplöst dvd för att anpassa den för bildvisare med högre upplösning. En film med hög upplösning kräver dock betydligt mer lagringsutrymme än en film med låg upplösning och då krävs någonting annat än dvd.

För att se på filmer med hög upplösning krävs med andra ord ett annat format samt att både spelare och bildvisare stöder detta. Exempel på format med högre upplösning är blu-ray, hd dvd och hd vmd. I regel är spelare som kan spela upp dessa också bakåtkompatibla och kan således även spela upp vanliga dvd-skivor.

Blu-ray – Den blålaser som läser av innehållet på en blu-ray-skiva använder en kortare våglängd än den laser som läser av vanlig dvd vilket gör att mer  material kan få plats på en skiva.
Hd dvd – Konkurrent till blu-ray-formatet. Den 19 februari 2008 lade Toshiba ner utvecklingen av detta format.
Hd vmd – Versatile multilayer disc är ett lågprisalternativ till blu-ray. Framtiden för detta format är dock svår att sia om.

Ofta vill man att dvd:n ska kunna spela cd-skivor och vill man även kunna spela musikskivor som man har bränt själv måste spelaren klara cd-r/rw samt eventuellt stöda filformatet mp3 eller motsvarande. De flesta spelare fungerar med brända cd-skivor men de billigare dvd-spelarna erbjuder inte samma ljudkvalitet som renodlade cd-spelare.

På samma sätt som det finns lågupplöst och högupplöst bildmaterial finns motsvarigheten för ljud. För att få plats med ljudet till en film på en dvd-skiva krävs att ljudet komprimeras. Hur stor denna komprimering blir påverkar i stor grad kvaliteten på ljudet i hemmabiosystemet.

Det finns i huvudsak fem olika format när det gäller utgående signaler till tv respektive förstärkare:

• Kompositvideo: Den enklaste formen av signalöverföring som ger sämre bild än s-video, rgb och komponentvideo när det gäller detaljer och färgegenskaper.

Sharp BD-HP20S• S-video: Förbättrar bildkvaliteten genom att videosignalen separeras i två delar, en färgdel och en svartvit del. Man får en mer detaljerad och precis bild än med komposit. Många tv-apparater har s-video kontakter i form av Scart eller Din-uttag.

• RGB: Står för Red Green Blue och är en förbättring av bilden via Scart-uttaget genom att separera signalerna efter olika färger.

• Komponentvideo: Liksom rgb är detta en förbättring av s-videosignalen genom att dela upp färgsignalen i tre separata kontakter. Även här krävs motsvarande ingång i tv:n och/eller i receivern. Komponentvideosignalen kan även erbjuda Progressive Scan som är ett sätt att få skarpare bilder med mindre flimmer, då dessa ritas med tätare linjer på tv:n.

• Hdmi: Idag är det mer regel än undantag att dvd-spelarna har en digital bildutgång, i form av hdmi. Det går att överföra både ljud och bild via hdmi, en sorts digital scart. Dvi är en annan digital anslutning där man enbart kan överföra bild. För att skicka en högupplöst signal till tv:n krävs i regel att kryptering via hdcp stöds.

Funktioner och finesser i all ära, det viktigaste är att den spelare du ska köpa fungerar så som du vill att den ska göra. Det vill säga att knapparna sitter där de ska, att fjärrkontrollen är lätt att sköta samt i förekommande fall att spelarens yttre passar in bland övriga apparater i hemmet.