Sök
JVC XV-N5SL

JVC XV-N5SL

Funky display

2002-12-12

JVC XV-N5SL är en DVD-spelare i mellanklassen där fokus lagts på en funkig och minimalistisk formgivning. Goda, men varierande vitsord i testerna.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild "Bild och ljud är utmärkta"
HemmaBio "Bilden håller hög klass"
M3 "Bild- och ljudkvalitet är utmärkt"
Home Cinema Choice "Performance is very average"

Vad tycker testarna?

JVC XV-N5SL erhåller både ris och ros för formgivning. Samtliga tycker till en början att fronten med ett lila-blått sken är attraktiv. Men efter ett tag börjar ett par testare störa sig på att ljuset inte går att stänga av. Åsikterna varierar från testare till testare och vissa är mycket nöjda med prestandan medan andra önskar sig fler och bättre funktioner. En testare anmärker på att den inte klarar snabba och stora förändringar i bilden, en annan att bilden är i paritet med de bästa.

Ljud & Bild

"Bild och ljud är utmärkta"

Ljud & Bild ger JVC XV-N5SL goda betyg för såväl yttre design som inre. Den har långt ifrån alla finesser som erbjuds idag. Den har inga avkodare för Dolby Digital eller DTS samtidigt som den inte klarar DVD-Audio eller SACD. Den inbyggda avkodaren för stereo levererar ett rent ljud som drar åt det hårda hållet vilket kan vara ansträngande. JVC XV-N5SL får plus i kanten för att den klarar att visa stillbilder. Bildfunktionen får dock kritik då laddning av stora bilder tar alldeles för lång tid. En bra spelare med ett stiligt yttre som levererar mycket bra bild och ljud.

Källa: Ljud & Bild, nr 10 2002
HemmaBio, nr 11 2002
M3, nr 10 2002
Home Cinema Choice, Nov/Dec 2002

HemmaBio

"Bilden håller hög klass"

HemmaBio testar 11 DVD-spelare inklusive JVC XV-N5SL. När det gäller design finns både bättre och sämre saker. Till att börja med är den stilig och den blålysande fronten är modern, men testaren ifrågasätter att man inte kan stänga av den. Bildmässigt klarar spelaren sig bra och levererar bilder med hög klass och stor grad av inställningsmöjligheter. Zoomfunktionen får beröm och CD-ljudet anser testaren vara godkänt. En mycket bra spelare som får högst betyg.

M3

"Bild- och ljudkvalitet är utmärkt"

M3 går igenom nio DVD-spelare och av dessa utser testaren JVC XV-N5SL till den mest attraktiva designmässigt. Den är väl rustad för att hantera brända CD:n och får tummen upp för stillbildsvisning. Att bläddra genom bilderna är dock något ansträngande. När det gäller utgångar anmärks på att det endast finns en SCART-utgång. I slutändan innebär det höga priset att JVC XV-N5SL inte kan slåss med spelare som klarar samma saker till lägre pris. Testvinnare blir Samsung DVD-S324.

Home Cinema Choice

"Performance is very average"

Även Home Cinema Choice ger JVC XV-N5SL beröm för designen vilken upplevs som gedigen och robust. Placeringen av knapparna och utformningen av fronten följer den minimalistiska stil som dyrare utrustning tenderar att ha. Utgångsmässigt finns det som kan förväntas men inte mer. Vad gäller funktioner är det främst möjligheten att se stillbilder i JPEG som tilltalar. Bildkvaliteten anses inte vara i toppnivå vilket avslöjar att det är en billigare DVD-spelare. Detta är speciellt tydligt i scener med höga hastigheter i bilden vilket den inte riktigt klarar. Ljudet är bättre men även här finns brister. Basen smälter inte riktigt in i ljudbilden samtidigt som de höga frekvenserna är påtagliga under dialog. Vad som till en början gav intrycket att vara en mycket bra DVD-spelare är inte speciellt övertygande som helhet, trots den låga prislappen.

Cirkapris: 3300 kronor

Produktfakta: JVC XV-N5SL är en DVD-spelare som klarar SVCD, CD-R/RW med MP3 och JPEG från CD. Ljudavkodaren samplar i 192 kHz med 24 bitar. Det finns ingen inbyggd avkodare för Dolby Digital, DTS eller MPEG men väl utgångar för Dolby Digital, DTS, MPEG och två kanalers DTS. Videoavkodaren arbetar i 54 Mhz och 10 bitar. Utgångar är S-Video, komposit och SCART med RGB. Ljudutgångar front V/H, optisk digital och digital koaxial utgång. Exempel på funktioner är variabel sökning, Slowmotion och Resume. Måtten är 435x55x267 mm och vikten 2,6 kg.

Modell: JVC XV-N5SL