Sök
JVC HR-XVS30

JVC HR-XVS30

Utmärkt kombinationsvara

2005-04-14

En kombinerad DVD-spelare/Super VHS Hi-Fi stereovideobandspelare som räcker långt tack vare bild- och ljudegenskaper som håller hög klass med båda formaten.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 5/5 ”The best of both formats under one hood”
Essential Home Cinema 5/5 ”One of the best VHS/DVD combi drives around”
Video 74/100 ”Qualitativ stiehlt der JVC”

Vad tycker testarna?

Det blir genomgående höga betyg för JVC HR-XVS30 vars främsta styrka anses ligga i den utomordentliga VHS-kapaciteten. Bildåtergivningen håller mycket höga mått och inspelningar likaså. Ett stort plus är att det är en fullt komplett S-VHS när det gäller både in- och avspelning, vilket garanterar för bästa möjliga kvalitet. Som DVD-spelare är den inte heller fy skam, även om scart utan RGB anses vara en miss. Progressiv utsignal finns i och för sig, men många konsumenter har inte en skärm eller TV som stöder detta. Det anses dock inte vara så farligt eftersom bilden blir riktigt bra med scart, men det är lite synd om det inte alltid går att utnyttja spelarens fulla kapacitet. Utformningen går också hem då den ger spelaren ett slimmat intryck som ofta inte ses med kombinationsprodukter. Fjärrkontrollen får den mesta av kritiken. Det är lite svårt att orientera sig då alla knappar har dubbla funktioner och beteckningar, förutom att det blir lite rörigt anser testarna också att den är lite i största laget.

What Video

”The best of both formats under one hood”

What Video kommer fram till att JVC HR-XVS30 är en utmärkt kombinationsprodukt som klarar båda videoformaten. Man skriver att utformningen ger enheten ett mera slimmat utseende med de böjda kanterna och den lite sluttande fronten. Det är inget som storleksmässigt avslöjar att det rör sig om två produkter i en. Fjärrkontrollen kan upplevas som lite bökig då alla knappar har dubbel text men den funkar bra då huvudknapparna är enkla att se. Menyerna är eleganta för DVD men lite tråkiga och utgångna för VHS, men ändå fullt funktionella. Produkten anses bjuda på en mycket bra bildåtergivning med DVD, även om inte den progressiva utsignalen utnyttjas och scart utgången som saknar stöd för RGB används så imponerar spelaren. Även VHS återges med bra resultat som blir än bättre med S-VHS. Inspelningarna som görs håller en mycket hög kvalitet, det kan förekomma lite brus runt kanterna men det försvinner om S-VHS-läget används. Färger och den gråvita skalan återges mycket bra och kontrastomfånget är mycket brett. Två topprodukter i en, till ett resonabelt pris dessutom, avslutar What Video.

Källa: What Video, maj 2004
Essential Home Cinema, nr 34
Video, nr 9 2004

Essential Home Cinema

”One of the best VHS/DVD combi drives around”

Essential Home Cinema jämför sju olika kombinerade VHS- och DVD-spelare och tilldelar JVC HR-XVS30 utmärkelsen ”Best Buy”. Då priset är saftigare än konkurrenternas och spelaren kräver en TV med progressive scan för bästa bild, så placeras XVS30, trots höga poäng, på en fjärdeplats. Vinnare i testet blev Sony SLV-D950. Bilden blir bra även utan den progressiva signalen och som DVD-spelare för generellt bruk lämpar sig produkten mycket bra. VHS-delen håller en mycket hög klass och det är uppskattat att S-VHS inspelningar går att göra även med vanliga kassetter och därmed kan spara en liten penning. Kvaliteten på inspelningar håller en bra nivå med väl återgivna färger och en rik kontrast. Det funkar ända ner till LP-läget där kvaliteten enligt testaren blir bättre än med en DVD-brännare, men den lägsta kvalitetsinställningen, EP, är det rekommendabelt att hålla sig långt borta ifrån. En av de bästa kombiprodukterna som verkligen förtjänar fem stjärnor, avslutar Essential Home Cinema.

Video

”Qualitativ stiehlt der JVC”

Tyska Video testar, förutom JVC produkten, även Panasonic NV-VP31 och Samsung SV-DVD940 men det är JVC som drar längsta stråt och utses till bästa produkt. Fjärrkontrollen anses likt ovan vara lite otymplig med sina dubbeltexter och är enligt testaren även lite för stor. Med menyerna gillar man att tillverkaren har infört separata menyer för DVD och VHS vilket gör att det går lite enklare. Bilden med VHS är mycket bra och brusnivåerna är mycket låga samtidigt som ljudåtergivningen håller en hög klass. Detta gäller både in- såväl som avspelning. Det enda klagomålet som framförs är att spelaren tar sin tid för att spola tillbaka videokassetter. DVD-delen anses väl tilltagen med alla format som kan läsas och funktioner så som progressive scan. Bilden med DVD håller likt VHS hög kvalitet och kommer inte att göra någon besviken, skriver Video.

Cirkapris: 3100 kronor

Produktfakta: JVC HR-XVS30 är en kombinerad DVD-spelare/Super VHS Hi-Fi stereovideobandspelare. Spelaren hanterar DVD-video, CD-audio, DVD-R/RW, VCD/SVCD samt JPEG, MP3 och WMA på CD-R/RW. Ljudformat som hanteras är 5.1 Dolby Digital och DTS Digital. DVD-delen har optisk digital ljudutgång och komponentvideoutgång som stöder progressive scan för PAL. Exempel på funktioner med DVD är 1,5x snabbavspelning, 3D Phonic för virtuellt surround och snabbstart. VHS-delen kan använda sig av S-VHS för in-/. Enheten stöder NICAM/A2, har ShowView, Rec Link och expressprogrammering. Dessutom finns timerprogrammering, EP-läge som klarar 12-timmars inspelning, VHS-indexsökning samt automatisk 16:9 in- och avspelning. Förutom ovan nämnda anslutningar finns även 2x scart (in/ut), ljudutgång i stereo, A/V in och S-video in. HR-XVS30 har dimensionerna 435x93x272 mm och väger 4,4 kg.

Modell: JVC HR-XVS30