Sök
JVC DR-MV1

JVC DR-MV1

En DVD- och VHS-kombo

2004-11-24

Nu är det dags att damma av gamla favoritfilmer på VHS. Med JVC DR-MV1 går det att spela upp eller kopiera fram och tillbaka enligt önskemål mellan VHS och DVD.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 73/100 "Gute Räumlichkeit"
DVD & Hjemmekino 91/100 "Svært god kvalitet"
What Video 4/5 "Tricky to use"
Home Theater 91/100 "Excellent progressive DVD player"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att JVC DR-MV1 är en mångsidig spelare som kombinerar VHS- och DVD-teknik så att det enkelt går att spela eller kopiera åt båda hållen. Bild- och ljudkvalitet ligger i topp. Spelaren har många bra finesser som många andra spelare saknar. I flera tester nämns den progressiva skannern som en extra bra funktion. Med Live Memory kan man pausa i ett live program för att sedan titta vidare efter behag. Spelaren är ganska tekniskt krävande, men när man väl lärt sig sköta funktionerna, hanteras det mesta automatiskt. DR-MV1 får mycket bra betyg i testerna och vinner även ett jämförelsetest eftersom det är en flexibel spelare som har många bra finesser.

Video

"Gute Räumlichkeit"

Tyska Video jämför två kombispelare, JVC DR-MV1 mot Orion HDR-4200. Båda spelarna kostar ungefär lika mycket. Testarna är imponerade av MV1 och ser en direkt fördel med tekniken att kunna spela både musik och film på DVD samtidigt med en gammal VHS-rulle i spelaren. Givetvis kan filmer kopieras fram och tillbaka från VHS till CD och på så sätt går gamla favoritfilmer att behålla längre. Hela proceduren är väldigt enkel och allt sköts automatiskt. Båda spelarna i testet klarar detta, men MV1 spelar dessutom upp DVD-RAM samtidigt som den är, både när det gäller kopiering och bildkvalitet, överlägsen konkurrenten. Bilden är mycket levande och har en fin kontrast samtidigt som bilden är något skarpare än med HDR-4200. MV1 har några fler finesser som konkurrenten saknar, bland annat VPS, Link-system och Show View. Ljudmässigt ligger den snäppet bättre till och har en bra klang och en kraftfull bas. Sammantaget får MV1 ett bättre totalomdöme och vinner testet.

Källa: Video nr 9, 2004
DVD & Hjemmekino nr 6, 2004
What Video, oktober 2004
Till Home Theather's startsida

DVD & Hjemmekino

"Svært god kvalitet"

DVD & Hjemmekino skriver att MV1 är en begåvad spelare som klarar det mesta i spelväg och täcker behovet av att kunna kombinera CD, DVD och VHS. Förutom att kopiera gamla videofilmer till DVD går det även att göra tvärtom, att kopiera en CD till en VHS-kassett är också fullt möjligt. Det är imponerande att den progressiva skannern fungerar fint även vid avspelning av videoband. Inspelningsmöjligheterna är många. DVD-RAM fungerar som en hårddisk. I princip kan samma skiva användas för inspelning om och om igen. Med hjälp av Live Memory går det att pausa när som helst i ett program som sänds, för att exempelvis svara i telefon, för att sedan fortsätta där programmet stoppades. Bildkvaliteten är mycket fin. Konstrast och färger blir förträffliga. Det verkar som om MV1 är den mest kompetenta DVD-inspelaren på marknaden idag och en spelare som många av oss drömmer om, konstaterar testaren.

What Video

"Tricky to use"

What Video påpekar att spelaren kommer att fylla en funktion eftersom den både kan hantera VHS och DVD. Det behövs inte längre två spelare som är anslutna till TV:n. DR-MV1 är en snygg spelare där alla knappar sitter dolda under panelen. Fjärrkontrollen är kompakt och sköter det mesta men den tar lite tid att lära sig. Spelaren har bra anslutningsmöjligheter med sina två Scart-kontakter samt komponent- och S-videoutgångar. För den otekniske kan MV1 te sig lite krånglig att sköta och den taskigt översatta manualen är inte till mycket hjälp. Man upptäcker snart att den bästa finessen är att det är möjligt att spela in video och DVD samtidigt eller spela en musik-DVD under pågående inspelning av en film på video. Dessutom går det att spela över från VHS till DVD, antingen hela bandet eller delar av det. Kvaliteten och avspelningen av DVD är superb, särskilt den progressiva skannern är väldigt fin. Färgerna är levande och klara med mycket detaljrikedom och bra skärpa, dock lite beroende på längden på inspelningen. Men på hela taget är testaren mycket nöjd och anser att MV1 är en flexibel och kompetent spelare som är mycket användbar.

Home Theater

"Excellent progressive DVD player"

Home Theater tycker att det bästa med MV1 är att det går att spela gamla videorullar och nya DVD-skivor och att det går att titta på en inspelad film samtidigt som ett annat program spelas in. Alla anslutningar kan verka lite förvirrande till att börja med, men det går att lära sig snart hur de ska kopplas. Och det finns faktiskt fler möjligheter till anslutning än vad som nämns i manualen. Det finns läge för att experimentera och se vad som blir bäst. Fjärrkontrollen har bakgrundsbelysning och att kontrollen dessutom är universell gör att den passar till mycket mer. Både film och inspelat videomaterial ser utmärkt ut i rutan, men även här är det läge att prova sig fram med olika inställningar och se vad som blir bäst. Den progressiva skannern är lysande. JVC DR-MV1 är en mångsidig spelare med många bra finesser som testaren varmt rekommenderar.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: JVC DR-MV1 är en DVD-spelare med automatisk in-/avspelning i 16:9 format och är kompatibel med PAL progressiv och klarar de spelbara formaten VHS, DVD-RAM, DVD-RW, DVD-R, CD, VCD, CD-R/RW samt MP3/JPEG och spelar in från DVD-RAM, DVD-RW (VR- och videoformat) och DVD-R. Det finns dubbla SCART-kontakter kompatibla med betal-TV/PDC/VPS samt AV-ingång, videoutgångar (komponent) och analoga audioutgångar samt digitaloptisk och koaxial audioutgång. Ljudet kommer från en 24-bitars/192 kHz audio-D/A-omvandlare Dolby Digital/DTS och Virtual Surround. Några av de inbyggda finesserna som finns är bland annat Motion Active progressiv avsökning, i.LINK-anslutning, NICAM/A2 stereodekoder, Live Memory, Instant Replay, Quick Skip samt DVD-navigation med animerade indexbilder. Sedvanliga funktioner som variabel sökning, slowmotion, 30 skivors bokmärke, indexsökning, timerprogrammering med 8 tillslag finns också med. DR-MV1 kan ställas in på ett energisparläge och har ett 60 minuters backup-batteri. Märkeskompatibel fjärrkontroll för TV, DVD, video samt satellit medföljer. Spelaren mäter 44x10x35 mm och väger 6,3 kg.

Modell: JVC DR-MV1