Sök
JVC DR-M1

JVC DR-M1

Två flugor i en smäll

2004-01-28

Smidig DVD-brännare för hobbyfilmaren som vill kunna redigera och visa sitt material i andra spelare.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 72/100 ”Top-Ausstattung”
What Video 4/5 ”Great recordings”
T3 4/5 ”Offers a lot for the money”
HemmaBio 18/25 ”Bäst bild i progressivt läge”

Vad tycker testarna?

Överlag är testarna överens om att JVC DR-M1 har många intressanta funktioner och håller hög klass. Alla menar att bildkvaliteten är relativt hög, särskilt via komponentutgångarna. Åsikterna går dock isär angående hur viktiga de olika finesserna egentligen är. Vissa menar att det mest är skoj, medan andra tycker att detaljerna ser till att DVD-inspelning blir lätt och praktiskt. Fjärrkontrollen får kritik av flera, men en menar att den blir riktigt bra när man väl vant sig. Kontentan verkar vara att det i grund och botten är en solid maskin som håller hög kvalitet. Frågan är egentligen om man behöver extra funktionalitet för redigering av egeninspelat material eller om man hellre satsar på en brännare med hårddisk.

Video

”Top-Ausstattung”

Video testar JVC DR-M1 mot Pioneer DVR-3100, Sony RDR-GX3 och Thomson DTH 8000. Angående JVC DR-M1 kommenterar testaren att en multiformatinspelare med DV-ingång, PAL progressive, Disc-Bibliotek och bra brusreduktion till det här priset är ett bra erbjudande. Fjärrkontrollen verkar vid en första anblick väldigt opraktisk, men visar sig bli en behaglig styrmojäng. I bildtestet menar testaren att JVC visar vad den går för. Inspelningar på upp till tre timmar blir skarpa, rika på kontrast och får fina färger. Vad gäller material överfört från videokamera anser testaren att Pioneer sköter sig bättre. Ett litet aber är att NTSC material kan visas lite ryckigt. I slutändan blir det ett jämnt race där Sony RDR-GX 3 och Pioneer DVR-3100 får dela förstplatsen med 74 poäng. JVC DR-M1 hamnar på andraplatsen med sina 72 poäng.

Källa: Video, Nr 12 2003
What Video, jan 2004
T3, Xmas 2003
HemmaBio, Nr 12 2003

What Video

”Great recordings”

What Video uppskattar att menysystemet är logiskt upplagt, vilket gör inställningarna (som kunnat vara riktigt kluriga) till en barnlek. Fjärrkontrollen däremot får häftig kritik och anses rakt av förvirrande. Vissa av de tillgängliga funktionerna som ska öka bildkvaliteten bedöms som riktigt intressanta, t ex Super MPEG Encode och den horisontella upplösningen i tretimmarsläge (400 linjer istället för 352). Resultatet blir att lägena med sämre kvalitet ändå håller betydligt högre klass än hos konkurrenterna, även sextimmarsläget bedöms som hyggligt bra. Poängavdrag för avsaknad av RGB-SCART ingång. Bildkvaliteten på hyr/köpfilm bedöms som hög, här finns tacksamt nog RGB-SCART och komponentutgångar vilka levererar bilder av högsta kvalitet. I övrigt bedöms produkten som smidig, bra och högkvalitativ hos What Video.

T3

”Offers a lot for the money”

T3 menar att det är ruskigt lätt att spela in med JVC DR-M1: stoppa in skivan, välj kvalitet och kör. Redigering är snäppet klurigare, men testaren tror att folk med videokamera kommer älska flexibiliteten hos DVD-RAM. Ett litet plus i kanten delas ut för DV (iLink) ingången på fronten som gör det ännu lättare att arbeta mot videokamera. Som DVD-spelare menar testaren att produkten klarar sig bra. Bildkvaliteten bedöms som hög och komponentutgångarna levererar kristallklara bilder, särskilt i progressivt läge. Via SCART menar testaren att bildkvaliteten håller hög klass, även om det av förklarliga skäl inte blir riktigt lika bra som hos en vanlig spelare i samma prisklass. Ljudmässigt menar testaren att det låter riktigt bra i surroundläge, däremot bedöms prestandan i stereoläge som ganska låg. Sammanfattningsvis menar testaren att om man vill ha en inspelare som är bra för att redigera videomaterial är JVC DR-M1 ändå ett gott val.

HemmaBio

”Bäst bild i progressivt läge”

HemmaBio gör ett jämförande test med sju DVD-inspelare. Med DR-M1 kan du spela in eget material på DVD-RAM och färdigredigerat material på DVD-R/RW. Stort plus i kanten för komponentutgångarna och möjligheten att använda progressivt läge. En annan uppskattad detalj är att man själv nästan steglöst kan välja inspelningskvalitet. I fyratimmars läge menar testaren att JVC är bäst i test, högsta kvalitet och tvåtimmars läget bedöms som ”snäppet plastigare” än konkurrenternas. Sextimmarsläget ser lika illa ut som hos alla andra. Använder man progressivt läge över komponentutgångarna ser saker och ting bättre ut. Ingen testvinnare utses men den som bara skall använda progressivt läge bör välja JVC DR-M1 menar Hemmabio.

Cirkapris: 6500 kronor

Produktfakta: JVC DR-M1 är en DVD-inspelare som bränner till DVD-R/RW och DVD-RAM. Den har stöd för VCD, MP3 och JPEG på CD. Dekoder för DTS och Dolby Digital samt progressive scan via PAL. Bland finesserna märks bland annat nästan steglös kvalitetsinställning (1-6 timmar/skiva) och flera funktioner för att öka kvaliteten på material med lägre bitrate. I kontaktväg finns en RGB-SCART ut, en SCART in (ej RGB), en komponent ut, en S-video ut, en komposit ut, en analog ljud ut, en koaxial digital ut, en optisk digital ut, en S-Video in, en DV in (frontplacerad) och en analog ljudingång. Mått 435x70x346 mm, vikt 4,5 kg.

Modell: JVC DR-M1