Sök
Helios H4000

Helios H4000

Billig dvd med uppskalning

2007-07-11

Helios H4000 är en dvd-spelare som klarar uppskalning till 1080p och hanterar många olika format. Testarna stör sig på byggkvaliteten, men uppskattar uppskalningen och regionsfriheten.
Testkälla Betyg Kommentar
Home cinema choice 3,5/5 "An interesting addition to the Helios range"
What home cinema 74/100 "Not the absolute steal it appears to be"
Digital trends 7/10 "A lot of bang for your buck"
About 4/5 "Definitely worth checking out"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om det mesta gällande H4000. Den otvivelaktigt största styrkan hos modellen är dess förmåga att skala bilden till 1080p genom hdmi och komponent. Bilden i standardupplösning anses mycket bra, men klagomål riktas mot att förbättringen från standard till uppskalad bild inte är tillräcklig. Beröm ges annars också för regionsfriheten, de många anslutningarna och den stora kompabiliteten gällande skiv- och filformat. Ett bra ljud och ett lågt pris är ytterligare styrkor hos modellen. Förutom den bristande skillnaden med uppskalning är de huvudsakliga bristerna med H4000 dess konstruktion som känns billig, klumpig och gammaldags, samt ett problem med dålig synkronisering mellan ljud och bild i vissa situationer.

Home cinema choice

"An interesting addition to the Helios range"

Home cinema choice tycker inte om utseendet och storleken på H4000 och trots att själva apparaten verkar ganska robust så är skivenheten riktigt instabil och fjärrkontrollen som medföljer hopplös. När det gäller anslutningsmöjligheterna så är de goda, även om scart saknas. Stödet för många skiv- och filformat bedöms vara en av modellens styrkor, och mpeg-4 anses vara ett bra tillskott. Uppskalningen till 1080p är kanske det som imponerar mest, men kvaliteten är inte den bästa och förbättringen syns knappt. Däremot är standardbilden mycket bra, liksom ljudet. Ibland uppstod tyvärr ett problem med synkroniseringen mellan ljud och bild.

Källa: Home cinema choice (GB) april 2007

What home cinema

"Not the absolute steal it appears to be"

What home cinema noterar uppskalningen till 1080p. Förutom detta finns det en hel del andra kvaliteter som är ovanliga för spelare i detta prisläge. Stor kompabilitet till olika skivor, många anslutningsmöjligheter och hanterande av de flesta mpeg4-format är några av dem. Det är imponerande att uppskalningen till 1080p inte bara går genom hdmi, utan även via komponent. Vanlig uppspelning av dvd-skivor är extremt bra, med jättefina färger och detaljer. Dock är det ett stort minus att uppskalningen inte ger någon som helst märkbar kvalitetsförbättring. Ljudets kvalitet är blandad, med en inledande proffsig känsla och bra surroundljud. När bilden fryses och sedan återstartades kunde ljudet bli osynkroniserat med bilden. Utseendet är mycket gammaldags och skivtallriken av låg kvalitet. För att sammanfatta erbjuder denna dvd-spelare bra ljud, bild och ett grymt pris, men svag uppskalning, ljudsynkroniseringsproblem och ett undermåligt yttre.

Källa: What home cinema (GB) june 2007

Digital trends

"A lot of bang for your buck"

Digital trends tycker att H4000 är en attraktiv dvd-spelare, som bland annat ger möjlighet till 1080p-uppskalning till ett lågt pris. Testaren uppskattar uppskalningen, regionsfriheten, divx/xvid-stödet samt att en hdmi-kabel ingår i paketet. Det låga priset har emellertid också medfört att det finns en del svagheter i modellen. Konstruktionen känns billig och dålig. Själva uppspelningskvaliteten är medelmåttig och uppspelning av sacd och dvd audio saknas. Till sist är mottagningen från fjärrkontrollen kinkig och starttiden alldeles för lång.

Källa: reviews.digitaltrends.com (US)

About

"Definitely worth checking out"

About anser att H4000 är en bra dvd-spelare med många funktioner och möjligheten till uppskalning. Avsaknaden av regionskod gör den också mer flexibel. Den ger en mycket bra uppskalad bild för dvd-filmer, även om det finns en del problem med störningar i bilden, framförallt i komplexa rörliga filmscener. Modellen är också mycket snygg och kompakt, samtidigt som den är lätt att använda och sätta igång med. Knapparna på apparaten är dock krångliga att använda och displayen på framsidan bedöms vara liten och svår att se.

Källa: hometheater.about.com (US)

Cirkapris: 1700 kronor

Produktfakta: Helios H4000 är en stationär dvd-spelare som är regionsfri och kan ge 1080-upplösning via hdmi eller komponent. Bland formaten som stöds märks dvd, mp3, wma samt mpeg4 som innefattar divx, xvid, mpeg1, 2 och mpeg 4. Bland anslutningarna märks komposit, s-video, komponent, hdmi och dvi (via hdmi) samt vga/rgb. Det finns både optisk och koaxial ljudutgång samt 5.1-analog ljudutgång. H4000 väger 2,5 kg och har måtten 360x50x250 mm.

Tillverkare: Helios