Sök
Denon DVD-A1

Denon DVD-A1

Oöverträffad?

2002-11-20

Denon springer ifrån konkurrenterna i den absolut högsta prisklassen av DVD-spelare. Dyrgripen får nästan bara toppbetyg av testkällorna.
Testkälla Kommentar
Hifi Choice "Editors choice"
Home Cinema Choice "Raising the standard"
Home Entertainment "Flagship product"
Essential Home Cinema "Awesome engineering"
What Video & TV "Irresistably, royally opulent"

Vad tycker testarna?

De flesta är utom sig av lycka efter att ha fått leka med Denons DVD-A1. Men en testare påpekar att CD-ljudet inte låter så roligt och att 7.1 dekoder saknas. Annars är testarna överens om att den är något utöver det vanliga. Utsökta bilder i kombination med förstklassigt ljud. Framgången är till största del beroende på en avancerad digital teknologi. Även spelarens design håller toppklass.

Hifi Choice

"Editors choice"

Hifi Choice blir vid första anblicken skräckslagna av DVD-A1 som är den absolut tyngsta spelaren i sitt slag, men efter ett tag gillar man den läckra champagnefärgade fronten. Knapparna känns solida och praktiska. Ljudet är medryckande utan att vara för slagkraftigt eller bakåtlutat. Det är precist och naturligt. Särskilt bra blir det med DVD-Audio. Det här är definitivt en av de bästa DVD-A maskiner som Hifi Choice kommit över. Vanligen kritiseras DVD spelare för sin oförmåga att få ett bra ljud från CD-skivor men det kan inte sägas om den här maskinen menar testaren. Bilden sägs klara både kraftfulla sekvenser och mer delikata. En övertygande spelare som blir Editors' choice.

Källa: Hifi Choice, augusti 2002
Home Cinema Choice, sep 2002
Home Entertainment, sep 2002
Essential Home Cinema, sep 2002
What Video & TV, okt 2002

Home Cinema Choice

"Raising the standard"

Home Cinema Choice kallar A1 "ett flaggskepp som töjer DVD teknologin". Den lever upp till alla förväntningar och tack vare den speciella Denon Link uppnås överlägset ljud. Genom gränssnittet får A1 förbättrat skydd mot externa störningar. Bildkvaliteten är ovanligt stabil och väldefinierad utan tecken på blödande färger. De enda oönskade störningarna uppstod med rörliga MPEG bilder. Också ljudkvaliteten imponerade och även som CD-spelare är A1 detaljrik, ren och med full bas. Något som annars kan vara en akilleshäl bland DVD-spelare. Som DVD-A är den om möjligt ännu bättre. En universell state-of-the-art DVD och som sådan något av ett kap med tanke på priset. Den enda produkt som kan tänkas mäta sig med den är Marantz DVD12SI avslutar HCC.

Home Entertainment

"Flagship product"

Home Entertainment är kanske något mindre imponerade av spelaren. Färgerna har fantastisk återgivning med en känsla av äkta djup och densitet. Det har åstadkommits utan att kompromissa med kontrast eller kantighet i bilden. Även vid snabba rörelser är bilderna mjuka. Förmågan att återge detaljrikedom är nyckeln till spelarens framgång. Svagast är spelaren med standardmaterial från CD vilket ibland kan låta grått och opassionerat. Däremot ger DVD-A formatet ett betydligt djupare ljud. Högst betyg får spelaren för funktioner och användarvänlighet. Priset är emellertid i högsta laget, men man får mycket för pengarna. En brist är att det krävs extern dekoder för att kunna använda 7.1 formatet.

Essential Home Cinema

"Awesome engineering"

Essential Home Cinema fäster stor vikt vid spelarens toppteknologi som resulterar i en kombination av brillianta bilder och superbt ljud. Spelaren ligger hästlängder framför Pioneer DV 747A och får sin billigare släkting Denon DVD-1600 att låta som kortvågsradio. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Här finns en mängd funktioner som ger möjligheter att justera bilden efter tycke och smak. Soliditet och fokus är bildegenskaper som får A1 att sticka ut från mängden. Ljudet är lika tungt som spelaren själv och dessutom har spelaren den djupaste och mest kraftfulla bas man hört. EHC anser att A1 är kanske den ljudmässigt bästa DVD-Audio spelaren på marknaden.

What Video & TV

"Irresistably, royally opulent"

What Video & TV ger Denon DVD-A1 etiketten "Best Buy". Testaren hittar så många fördelar med spelaren att han inte vet var han ska börja. Bilden har strålande färgåtergivning, den är levande, rik och har god detaljåtergivning. Lika imponerade blir man av ljudet. Här finns alla funktioner man kan önska eller förvänta sig av en sann topp-produkt fortsätter testaren. Menyerna på skärmen ger betydande flexibilitet. Skalet ser ut att vara i massivt guld och frontpanelen har fler märken än en scout. A1 levererar vad man uppfattar som "de renaste signalerna i världen".

Cirkapris: 36500 kronor

Produktfakta: Denon DVD-A1 är DVD spelare som klarar DVD-Audio, VCD, CD-R/CD-RW, Mp3 samt Picture CD. In- och utgångar inkluderar bl.a. Denon Link, Scart, komponentvideo, S-video och komposit. Det här är den första spelaren med Digital Link som överför signaler digitalt till Denons förstärkare med samma teknik (i dagsläget AVC-A1SR) där signalen avkodas för att bli mindre mottagliga för störningar. På framsidan finns Pure Direct knapp som stänger av den digitala ljudbehandlingen till förmån för analoga signaler. För att begränsa vibrationer har Denon gett spelaren några extra kilon och vikten är hela 18,5 kg. A1 är THX Ultra certifierad och har Progressive scan. A1 kan användas som A/D konverterare för extern digital källa. Finns i guld och svart. Måtten är 136x434x411 mm.

Modell: Denon DVD-A1