Sök
Denon DVD-3800BD

Denon DVD-3800BD

Låg profil trots extra allt

2009-02-13

Denon DVD-3800BD fungerar utmärkt inte bara som blu-rayspelare, utan också som en förträfflig dvd- och cd-spelare. Testarna saknar dock stöd för BD Profil 2.0.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 91/100 "Player für alle Scheiben"
Hjemmekino 5/6 "Sikter høyt og innfrir"
Hemmabio 8/10 "Bra - rent av väldigt bra!"
Area dvd 8,5/10 "Sehr klarer und detailreicher Sound"
Audio 97/100 "Audiophiler Universal-Player"

Vad tycker testarna?

Det blir idel beröm för såväl bild- som ljudegenskaperna hos Denon DVD-3800BD och det är ingen tvekan bland testarna att det rör sig om en förstklassig produkt. Det som framför allt får testarna att höja på ögonbrynen är hur pass väl den fungerar som dvd- och cd-spelare. Det som på håll och kanter dock drar ned betyget är att menyerna kan upplevas som något omständliga, att den tar sin tid för att läsa in skivor samt att den saknar stöd för blu-ray profil 2.0. Dessa brister blir lite mer svårsmälta med tanke på hur dyr spelaren är och med tanke på att konkurrenterna i samma prisklass inte har samma svagheter.

Audiovision

"Player für alle Scheiben"

Trots att Denon DVD-3800BD saknar stöd för bd-live, att den är något seg på att ladda bd-filmers menyer och att den låter lite när skivorna snurrar anser tyska Audiovison att det är en mycket bra produkt. Detta då den presterar mycket bra oavsett vilken skivtyp den matas med. Blu-ray presenteras i toppkvalitet, 24p-återgivningen är felfri och linjedubblaren gör ett mycket bra jobb med 1080i-signaler. Dvd uppskalas smidigt till 1080p med mycket bra slutresultat. Ett litet fenomen som testaren stöter på är att vertikala linjer filtreras ömsom svagt, ömsom starkt med pal-filmer. Detta problem skall dock dock vara åtgärdat via en firmwareuppdatering. Ljudmässigt uppskattas möjligheten att mata ut hd-ljud som linjär pcm både digitalt och analogt och enheten gör ett mycket bra jobb med att avkoda strömmen. Även analogt 5.1 hanteras mycket väl och DVD-3800BD anses också fungera mycket bra som cd-spelare. Att det finns en sd-kortplats för återgivning av komprimerad musik och bilder är fint men testaren saknar stöd för avchd. Menyn är överskådlig med läcker grafik, men vissa val är dolda långt ner i undernivåer.

Källa: Audiovision (DE) nr 1 2009

Hjemmekino

"Sikter høyt og innfrir"

Norska Hjemmekino uppskattar de omfattande inställningsmöjligheterna hos DVD-3800BD samt att det finns ovanligt många anslutningar att tillgå på baksidan. Menyerna innehåller allt nödvändigt och lite till men testaren hade gärna sett en bättre grafisk lösning. Det är något som nästan förväntas i den här prisklassen, menar man. Prestationsmässigt gör enheten mycket bra från sig med dvd-film tack vare videochippet från HQV. Resultatet blir efter lite parameterjusteringar nästintill felfritt. Blu-ray hanteras mycket bra. Formatet håller hög klass från start och spelaren gör ett mycket bra arbete med att förmedla detta men att resultatet också går att piffa till med brusreduktion och skärpa efter eget tycke är mycket uppskattat. Som ljudförmedlare fungerar den utmärkt med hdmi-utgången såväl som med de analoga varianterna. Hjemmekino jämför Denon DVD-3800BD med Sony BDP-S5000ES och Pioneer BDP-LX91 och menar att produkten väl förtjänar att hamna i samma klass som de andra. Dock innebär avsaknaden av stöd profil 2.0 och att den läser in skivor långsammare än konkurrenten vissa poängavdrag varför spelaren får dela andraplatsen med Sony BDP-S5000ES.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 1 2009

Hemmabio

"Bra - rent av väldigt bra!"

Hemmabio skriver att DVD-3800BD är en robust pjäs och gillar att den kommer smyckad med en ordentlig flora av anslutningar. Blu-rayåtergivningen anses bli mycket bra men spelaren är inte alltid så lätt att förstå sig på vilket kan ställa till det exempelvis när man vill skicka ut signalen i 1080/24p. Det är inte alls självklart vart i menyn som ändringen ska göras och det är inte heller alltid som den sparas, skriver testaren. Att det finns en inbyggd videokrets från HQV lovar gott för återgivning av dvd, något som också anses märkas och resultat från Denon DVD-3800BD uppges vara bland det bästa man kan få ur en bd-spelare. Styrkan är framför allt ljudet då enheten dels avkodar hd-ljud till pcm och då den erbjuder full kontroll över det analoga ljudet likt en high-endapparat. Oavsett anslutning håller hd-ljud toppklass och den är också en suverän cd-spelare. Det är därför synd att den inte stöder sacd eller dvd-audio, skriver Hemmabio. Detta är en mycket bra spelare där dock användargränssnittet inte är det bästa. Detta tillsammans med det höga priset gör det svårt att rekommendera den som det självklara valet. Testaren kikar på ytterligare tre spelare och placerar Pioneer BDP-LX91 på första plats, följt av Denon DVD-3800BD. De andra två spelarna var Philips BDP7200 och Sharp BD-HP21S.

Källa: Hemmabio (SE) februari 2009

Area dvd

"Sehr klarer und detailreicher Sound"

Tyska Area dvd skriver att Denon DVD-3800BD är den nya måttstocken för hur en blu-rayspelare ska hantera dvd-skivor. Dess linjedubblering och uppskalning är båda ypperliga och resulterar i ett mycket bra slutresultat där standardsignaler presenteras skarpt i full hd-upplösning. Dessutom är färgåtergivningen naturlig och detaljer i mörka områden eller mycket ljusa områden framträder mycket bra. Den får också toppbetyg med återgivning av blu-ray och klassas av testaren som en av marknadens absoluta toppspelare. Att enheten erbjuder omfattande inställningsmöjligheter med de två skivformaten uppskattas starkt. På ljudsidan blir det beröm för den klara, dynamiska och balanserade återgivningen som övertygar med allt mellan hdmi-anslutning till analog 2-kanalsutgång. Allt detta tillsammans med ett ordentligt förarbete och tilltalande utformning gör Denon DVD-3800BD till ett mycket bra alternativ, avslutar Area dvd.

Källa: www.areadvd.de (DE)

Audio

"Audiophiler Universal-Player"

Även Audio gillar utförandet hos Denon DVD-3800BD och skriver att detta är en enhet som verkligen skickar intrycket av att vara en hifi-pjäs. Den upplevs dessutom ha ett omfattande formatstöd och ordentligt tilltagna anslutningsmöjligheter. Testaren uppskattar de omfattande möjligheterna till justering av bildkvaliteten och menar att det är värt att ta sig en ordentligt titt på dessa då det blir betydligt värt mödan. Spelaren uppges leverera en bildkvalitet från blu-ray och dvd som är jämförbar med de bästa spelarna. Det blir skarp, mycket välupplöst och brusfattiga färger. Brusbehandlingen fungerar också förvånansvärt bra vilket gör att objekt i en normalt kornig bakgrund blir mycket tydliga. Det blir också beröm för ljudprestationen där spelaren uppges bjuda på en majestätisk, charmig och elegant återgivning från såväl cd-skivor som från dvd och blu-ray. Med musik imponerar främst det uttrycksfulla och flexibla mittsegmentet medan det är kraftigt och dynamiskt imponerande återgivning som bjuds på från blu-ray. Detta är kanske den hittills bästa universal-blu-rayspelaren, avslutar Audio.

Källa: www.audio.de (DE)

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta:

Denon DVD-3800BD
Formatstöd (exempel): Blu-ray, dvd, dolby truehd, dts-hd ma, mp3, jpeg
D/a-omvandlare: 297 MHz/12 bit (bild), 192 kHz/24 bit (ljud)
Anslutningar: hdmi, 2xkomponent, komposit, s-video, optisk, koaxial, 7.1 analog
Övrigt: Blu-ray profil 1.1, sd-kortläsare, HQV-videokrets
Mått: 434x139x399 mm
Vikt: 10,3 kg

Tillverkare: Denon