Sök
Denon DVD-1600

Denon DVD-1600

Det kretsar kring ljudet

2002-03-08

En DVD-enhet som med mycket gott resultat spelar både DVD-Audio och Video liksom CD, där ljudet till och med är bättre än hos motsvarande CD-spelare i samma prisklass.
Testkälla Betyg Kommentar
Hifi Choice 4/5 "Excellent player"
Video 81/100 "Schmuckstücke"
Michael DVD 4,6/5 "A thing of beauty"
Area DVD 6/6 "Sehr gutes Bild"

Vad tycker testarna?

Alla testare uppskattar det ljud och den bild som enheten presterar med tanke på att priset ändå är relativt lågt. Testarna uppmärksammar också möjligheten att stänga av videokretsarna för att ge ljudet fritt spelrum. En testare ser flexibiliteten med DVD-Audio, DVD-Video samt CD som den största styrkan, medan en annan ger plus i kanten för hörlursuttag. En testare klagar på fjärrkontrollen men ser detta som en mindre nackdel då man i övrigt uppskattar spelaren.

Hifi Choice

"Excellent player"

Hifi Choice skriver att Denon DVD-1600 är en av de billigare DVD-Audio enheterna. Knapparna är lagom stora och sitter lätt åtkomliga och funktionen med att stänga av enhetens videokretsar eliminerar risken att dessa skulle störa ljudet. Enligt Hifi Choice är detta en av de mest kompletta DVD-Audio spelare man testat, trots att dess pris är relativt lågt. Styrkan ligger i stödet för de olika formaten, men även vanliga DVD-filmer får levande surroundljud med bra bild och CD-skivor låter faktiskt bättre än hos andra enheter i samma prisklass.

Källa: Hifi Choice januari 2002
Video nr 2 2002
Till Michael DVD:s hemsida
Till Area DVD:s hemsida

Video

"Schmuckstücke"

Tyska Video jämför Denon DVD-1600 med Panasonic DVD-RA71, Philips DVD Q50 och Pioneer DVD-646A. Hos Denon DVD-1600 uppskattar Video att RGB-signalen ger hela 54 Mhz och att det även finns en digitalutgång på 96 khz. Hörlursuttaget och bildinställningarna genererar också plus i kanten. Allt som händer i spelaren visas också på displayen. Bild och ljud lämnar inte testaren besviken och det är bra prestanda med tanke på att priset får räknas som relativt lågt. Knappen för audio only är också intressant och bör göra upplevelsen snäppet bättre. DVD-audio kan mycket väl vara här för att stanna, tror Video. I jämförelsen delar DVD-1600 andraplatsen med Philips Q50 och Pioneer DVD-646A. Knapp vinnare med en poäng blir Panasonic DVD-RA71.

Michael DVD

"A thing of beauty"

Michael DVD är väldigt positiva till Denon DVD-1600 och hoppas att de som är intresserade av en bra DVD-Audio spelare inte kommer att avstå på grund av priset då det ges mycket för pengarna. Under testet hade DVD-1600 inga problem att spela upp något av ljudformaten och det finns stöd för flera filmformat som ännu inte är allmänt spridda. Enligt Michael DVD lämpar sig denna enhet bra till den som är mycket seriös inom ljud och bild, trots att fjärrkontrollen är bedrövlig och aningen svåranvänd i och med att knapparnas funktion inte är tydligt åtskilda. Tyvärr finns inte komponentvideo men Michael DVD vill ändå starkt rekommendera ett köp.

Area DVD

"Sehr gutes Bild"

Area DVD ger Denon DVD-1600 högt betyg. Bildkvaliteten är utmärkt, likaså ljudet och tonomfånget då testaren spelar upp Mp3. Ljudet är i övrigt mycket bra och kommer inte att lämna någon besviken. Processorn som bearbetar ljud och bild är i testarens tycke enastående och borgar för en mycket behaglig upplevelse i TV-soffan. Nackdelar med enheten är att det saknas stöd för att spela upp SVCD och att det saknas en koaxial digital utgång.

Cirkapris: 6500 kronor

Produktfakta: Denon DVD-1600 är en DVD-spelare som har stöd för DVD- Audio, VCD och CD-R/RW. Dekoder för Dolby Digital och DTS finns inbyggda samt en 24-bit/192 khz DAC för ljudet. Det går att stänga av videokretsarna i Audio Only-läge för att ge musiken full elektrisk prioritet. Enheten stödjer PAL och NTSC liksom RGB via SCART. S-video och kompositvideoutgång samt 5.1-utgång och optisk digitalutgång är spelaren också utrustad med. Däremot saknas komponentvideo och koaxial digital utgång. Hörlursuttag finns. Frontpanelen är i borstad aluminium. Måtten är 434(B)x82(H)x252(D) mm med vikten 2,9 kg.

Modell: Denon DVD-1600