Sök
Arcam Diva DV78

Arcam Diva DV78

DVD-spelare med mycket bra bild

2004-04-22

Dyr DVD-spelare med mycket bra bild- och ljudkvalitet. Testarna berömmer bilden men saknar stöd för SACD/DVD-Audio.
Testkälla Betyg Kommentar
Essential Home Cinema 4/5 "Fine pictures, pricey"
What Video 5/5 "Extraordinary tonal range"
Home Cinema Choice 4/5 "A quality piece of kit"

Vad tycker testarna?

Testarna gillar DV78 och berömmer både ljudet och bilden. Alla testare nämner dessutom att man skall använda spelaren ihop med en TV eller projektor med stöd för progressive scan, för att få bäst bildkvalitet. Ljudet är klart och levande men några testare saknar stöd för SACD och DVD-Audio, något som finns på många billigare spelare. Totalt sett får spelaren kritik för det höga priset, eftersom det finns andra spelare i samma prisklass som kan göra mer än denna.

Essential Home Cinema

"Fine pictures, pricey"

Essential Home Cinema hade höga förväntningar på spelaren och tycker att tillverkaren har lyckats förenkla designen från den dyrare DV88 men ändå behålla mycket av kvaliteten. Spelaren innehåller mycket avancerad teknik och det har satsats mer på ljud och bild än på funktioner. Bilden är klar, stabil och detaljerad och detaljnivån är imponerande. Färgbalansen kan ibland kännas urtvättad. Bäst resultat får man om man kopplar via komponentutgångarna till en plasmaskärm eller TV med progressive scan. Ljudet från CD:n är ovanligt bra för att komma från en DVD-spelare, med klara och dynamiska ljudbilder. DV78 är en mycket bra DVD-spelare, men den är också dyr. Vill man ha en kvalitetsspelare är DV78 ett mycket bra val. Kan man däremot tänka sig att skära ned lite på kvaliteten och få fler funktioner finns många spelare som är betydligt billigare.

Källa: Essential Home Cinema, nr 30 2004
What Video, april 2004
Home Cinema Choice, april 2004

What Video

"Extraordinary tonal range"

What Video tycker att spelaren har en attraktiv design med en snygg grön display och små runda knappar. Fjärrkontrollen är förbättrad och är lättare att använda än den till Arcam DV88. Menyerna är enkla och lätta att förstå. Ljudet är också mycket bra, även vid uppspelning av CD, men tyvärr saknas stöd för SACD och DVD-Audio. Bildkvaliteten är mycket bra och ger klara detaljerade bilder med bra färger. För att få bäst bild skall man koppla spelaren till en stor skärm eller en projektor som klarar progressive scan. Det enda testaren ser som negativt med spelaren är att den saknar stöd för SACD/DVD-Audio, men den får ändå en Best Buy utmärkelse. Spelaren är mer en välbyggd kvalitetsmaskin än en medelspelare fullproppad med funktioner.

Home Cinema Choice

"A quality piece of kit"

Home Cinema Choice skriver att det är uppfriskande att se en DVD-spelare som är gjord just för att spela DVD. Fjärrkontrollen har förbättrats och är lättare att använda men det är i bilden man får valuta för pengarna. Spelaren ger mycket bra högdetaljerade bilder med trovärdiga färger. Det går bra att använda RGB Scart-utgången men bäst resultat får man via komponent-utgången eftersom den använder progressive scan. Detaljnivåerna är bland de bästa testaren sett. Även ljudet är bra och testaren skriver att spelaren låter lika bra som den ser ut. Stereoljudet är öppet och neutralt och det känns som om instrumenten står i rummet. Allt som allt är DV78 en mycket välbyggd maskin som ger mycket bra ljud och fantastisk bild. Dock får spelaren lite kritik för sitt höga pris även i detta test.

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta: Arcam Diva DV78 är en stationär DVD-spelare i den högre prisklassen. Den kan spela DVD- och CD-skivor i alla format och har stöd för JPEG, VCD, MP3 och WMA. Spelaren har anslutningar för RGB Scart, komponentvideo, S-Video, kompositvideo, koaxial och optisk digitalutgång och stereoutgång. DV78 stödjer PAL progressive scan via komponentutgång. Zoran Vaddis 5 processor och 24-bitars 192 kHz DAC för stereoutgångarna. Bland funktionerna finns NTSC/PAL- konvertering, skärmsläckare, dimmer för displayen, föräldrakontroll, fyra zoom-lägen, sex hastigheters framåt/bakåt, slowmotion med fyra hastigheter och bokmärken. DV78 mäter 430x85x340 mm och väger 5,2 kg.