Sök

Träna till musik

2007-07-04

Med din favoritmusik i öronlurarna blir stegen lättare. Smartson presenterar fem mp3-spelare som förhöjer träningen.

Modell Pris Kommentar
Sony NW-S205F 1650 Räknar steg och kalorier
Iriver S10 1500 Minimal spelare med många funktioner
Apple Ipod Nano 1500 Avancerade träningstillbehör
Sony NW-S703F 1500 Hörlurar med brusreduktion
Mpio FY-700 1100 Innovativ design

Sammanfattning

Att lyssna på musik är något som både kan underlätta och öka effekten av din träning. Skall man ha en liten och behändig musikspelare på till exempel joggingturen kan man inte klaga på utbudet. Flera tillverkare har anpassat sina modeller och kommer med funktioner som stegräknare och träningsprogram. Är du ute efter en enklare musikspelare utan massa extra funktioner finns det flera bra och prisvärda alternativ. Att man kan få tillräckligt hög ljudkvalitet trots att man komprimerar musiken har gjort att mp3-formatet i princip helt slagit ut gamla bärbara cd- och minidiskspelare. Därför listas fem mp3-spelare som alla fungerar bra för dig som vill träna till musik. Förhoppningsvis kan detta vara början på en roligare och mer motiverad träning.

Inledning

Glöm inte säkerheten
Även om det är motiverande att lyssna på musik i samband med träningspasset bör man vara medveten om att det också kan medföra en del risker. En fara är förstås att man inte hör trafiken runt omkring. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du springer eller cyklar i trafikerad miljö. En annan av riskerna är också uppkomsten av hörselskador. Om man är ute på stan och springer, kan det vara bra att inte försöka överrösta högljudd trafik. Lyssnar du bara på musik förnuftigt, kommer träningen att gå som en dans.

Sony NW-S205F 
Kommentar: Räknar steg och kalorier
Sony NW-S205F är en vattentålig spelare med 2 gigabyte minne som också kan räkna kalorier och steg. Batteriet håller cirka 18 timmar och spelaren är kompatibel med format som mp3, wma och atrac3. Fm-radio finns också. Måtten är 15x97x15 mm och vikten 30 gram. Med den uppskattade funktionen g-sensorn aktiverad blandas låtarnas ordning om spelaren skakas. Testarna gillar spelarens ljudkvalitet, utseende och praktiska design. Överföring av musikfiler mellan dator och spelare sköts med programvaran Sonicstage. Den anses dock vara något krånglig att använda. Däremot får enhetens hjälpfunktioner vid träning beröm.
Cirkapris: 1650 kronor

Iriver S10 
Kommentar: Minimal spelare med många funktioner
Trots minimala dimensioner (29x42x10 mm) och en vikt på knappt 18 gram har S10 funktioner som färgskärm, radio och möjlighet till inspelning. Spelaren hanterar ljudformaten mp3, wma, ogg vorbis, asf och kan dessutom visa bilder i formatet bmp. Minnet är på 2 gigabyte. Iriver S10 är enligt testarna en ljudmässigt väldigt kapabel spelare sin storlek till trots. Det som också imponerar är färgskärmen och att spelaren är enkel att navigera. Batteritiden är dock spelarens akilleshäl med enbart åtta timmars uppmätt drifttid.
Cirkapris: 1500 kronor

Apple Ipod Nano 
Kommentar: Avancerade träningstillbehör
Apple Ipod Nano Second generation har en lagringskapacitet på 2, 4 eller 8 gigabyte. Den stödjer bland annat ljudformaten aac, mp3, audible, apple lossless, iaff och wav. Måtten är 90x40x6,5 mm och vikten 40 gram. Testarna gillar framförallt spelarens utseende och att den är väldigt enkel att använda. Ljudkvaliteten är bra och funktionerna likaså. Radio saknas dock. Apple har i samarbete med Nike också utvecklat en sensor som kan placeras i din ena sko. Med en mottagare i din iPod nano kan man då till exempel lyssna till feedback i realtid, anpassa musiken till spurtsträckan och utvärdera träningsresultatet i efterhand på datorn.
Cirkapris: 1500 kronor (2 GB)

Sony NW-S703F 
Kommentar: Hörlurar med brusreduktion
Sony NW-S703F är en mp3-spelare med 1 gigabyte minne. Den hanterar filformat som mp3, atrac3 och atrac3 plus. Måtten är 27x88x17 mm och vikten ligger på 47 gram. Batteritiden är enligt tillverkaren upp till 50 timmar. Enligt testarna är spelaren är snygg och har en ljusstark skärm som gör det enkelt att navigera genom spellistorna. Ljudkvaliteten är genomgående bra och samtliga testare är imponerade av de medföljande hörlurarna. De sitter bekvämt i örat och har en funktion som dämpar omkringgivande brus. Detta gör att man inte behöver spela lika högt för att överrösta störande ljud. Den medföljande programvaran Sonic stage anses dock vara krånglig att jobba med.
Cirkapris: 1500 kronor

Mpio FY-700 
Kommentar: Innovativ design
Mpio FY-700 är en bärbar spelare med upp till 2 gigabyte minne. Den hanterar ljud i formaten mp3, wma och asf. Det går bland annat att bära spelaren som ett armband eller halsband med hjälp av olika accessoarer. Radio- och diktafon finns. Mått 33x84x12 mm och vikt 30 gram utan batterier. Testarna anser att det är en liten och smidig spelare som kan hängas i bältet utan att vara i vägen. Skärmen visar endast den nödvändigaste informationen men är strömsnål. Det råder delade meningar om ljudkvaliteten och omdömena pendlar mellan godkänt och superbt. Spelaren använder sig av vanliga aaa-batterier, och ett batteri räcker till cirka 20 timmars musik.
Cirkapris: 1100 kronor

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: