Sök
Thomson Lyra PDP2840

Thomson Lyra PDP2840

Begriplig men klen

2004-05-10

Bärbar Mp3-spelare med inbyggd hårddisk som även spelar Mp3 Pro och WMA. Enkel att använda men med svag uteffekt, enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 2/5 "Sounds unimpressive"
T3 3/5 "Too fat and too average"
Hifi Test "Nicht das kleinste Gerät"
Audio 2/5 "Im Auto"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker generellt att Lyra PDP2840 är lättanvänd och hanterar överföring av ljudfiler riktigt bra. Att den spelar upp tre olika ljudformat och har bra drifttid uppskattas också. Den medföljande biladaptern är mycket lyckad. Men designen är klumpigt utförd och spelaren är för stor att ha i fickan. Just storleken gör att flera testare inte tycker den är portabel. När det kommer till kvaliteten på ljuduppspelningar är det inte mycket positivt från någon. Spelaren har alldeles för låg uteffekt och saknar glöd i återgivningen och kan inte mäta sig med konkurrenterna menar samtliga testare.

What Hifi

"Sounds unimpressive"

What Hifi har testat Thomson Lyra PDP2840 samt ytterligare fem Mp3-spelare med inbyggd hårddisk. Som vinnare utses Apple iPod. Lyra anses välutrustad med 20 GB diskutrymme, USB 2, 10 timmars batterilängd och stöd för Mp3 Pro. Men den medföljande mjukvaran stöder inte inspelning av Mp3 Pro trots att spelaren gör det. Detta innebär att man måste skaffa sig ett sådant program på annat håll. Lyra har klumpig design, sämre placerade knappar och ett sämre användargränssnitt än övriga spelare. De medföljande hörlurarna klassas som riktigt dåliga. Även med referenshörlurar producerar Lyra PDP2840 en dålig ljudbild. Trots liknande specifikationer kan inte Thomsons Mp3-spelare mäta sig med konkurrenterna när det gäller prestation, design och funktion och hamnar därmed sist på What Hifi:s lista.

Källa: What Hifi, December 2003
T3, December 2003
Hifi Test, mars/april 2004
Audio, april 2004

T3

"Too fat and too average"

T3 skriver att det mest attraktiva med Thomson PDP2840 är att den klarar tre format. Utseendemässigt är den inte vidare attraktiv med sin storlek, sin halvdana silverfinish och de två navigationsknapparna som kunde ha varit en. Menyn är inget visuellt genombrott utan ganska primitivt utformad, men bjuder ändå på utmärkt användarvänlighet. Det är lätt att komma igång med spelaren och enkelt att överföra låtar med "drag-och-släpp metoden". Ljudupplevelsen är dessvärre inte lika trevlig. Batteritiden är visserligen väldigt bra men hörlurarna är inte det minsta ergonomiska, det finns ingen fjärrkontroll och uteffekten är väldigt låg. Detta är en spelare som inte står sig i dagens konkurrens avslutar T3.

Hifi Test

"Nicht das kleinste Gerät"

Hifi Test tycker att så länge man använder två händer är det ganska praktiskt att använda de två navigationshjulen för att ta sig igenom menyerna. Det är dock inte en spelare som helt obehindrat glider ner i fickan och Lyra PDP2840 passar kanske bäst i bilen eller ansluten till hemmets musikanläggning. Det är bra att tillverkaren även lagt ner en biladapter i förpackningen. Ljudet får inte mer än medelmåttigt omdöme. Hifi test har tittat på åtta spelare med hårddisk och korar Apple iPod som segrare. Bland övriga sker ingen rangordning.

Audio

"Im Auto"

Audio tycker att Thomson Lyra har en ordentligt tilltagen display som är lätt att avläsa. Det är också enkelt att navigera i spelarens menyer med de två styrkorsen. Positivt är också att spelaren hanterar Mp3 Pro och medföljande tillbehör för användande i bilen. Testaren saknar dock digital in- och utgång och tycker inte det är bra att enbart kunna spela in analogt. Ljudåtergivningen betecknas som återhållsam och kylig och medföljande hörlurar anses vara en omöjlighet för folk med glasögon.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Thomson Lyra PDP2840 är en bärbar Mp3-spelare med 20 GB hårddisk. Förutom Mp3 kan den spela Mp3 Pro och WMA. 8 raders bakbelyst LCD-skärm som visar ID3. Det inbyggda batteriet klarar 15 timmars speltid. 8 MB SDRAM för buffring. PC- och MAC-kompatibel via USB 2.0. Kan även användas som extern hårddisk för lagring av datafiler. MusicMatch, biladapter och hörlurar medföljer. Silverfärgad spelare med måtten 80x115x28 mm och vikten 300 gram.

Modell: Thomson Lyra PDP2840