Sök
Test - Sony BDP-SX1

Test - Sony BDP-SX1

Film när det passar dig

2011-09-28

Sonys portabla blu-ray/dvd-spelare BDB-SX1 har en bra skärm och många funktioner, men lever inte riktigt upp till förväntningarna.

betyg-sx1

Bärbar men tung
Sony BDP-SX1 mäter ihopfälld 259x40x204 mm och väger 1,5 kg. Detta gör att den känns relativt tung och lite osmidig att bära. På spelarens högra sida hittas anslutningar för två hörlurar, audio/video in/ut (minijack), hdmi, nätverkskabel och eladapter. När skärmen är uppfälld ser man touchknappar för avspelning och volym samt väl tilltagna knappar med god respons, för kontroll av spelaren. Själva avspelningsenheten döljs under ett lock på spelarens undre del. På framsidans högra underkant finns lampor som indikerar ”power,” ”charge”och ”hold.”

sony-bdp-sx1-1

Gedigen kvalitet, med några undantag
Spelarens vikt gör att man får ett gediget intryck av enheten. Bildkvaliteten är också överlag mycket god. Det finns dock några detaljer man skulle kunna göra bättre. Dels är mekaniken i spelaren för högljudd. Vid flera tillfällen är dess surrande så pass irriterande att det stör helhetsupplevelsen. Det plastiga locket till spelarenheten ger ett ömtåligt intryck och sänker helhetskänslan något. Sist men inte minst rekommenderas hörlurar då de inbyggda högtalarna är för svaga för att göra musik, och ljudeffekter, rättvisa.  

Bra kapacitet
Lcd-skärmen är på 10,1” och har en upplösning på 1024x600 pixlar. Den är också är vridbar 360 grader, vilket gör det lätt att hitta en bra betraktningsvinkel. Skärpa och svärta håller god klass. Tillverkaren anger att det inbyggda, uppladdningsbara batteriet tar 6 timmar att ladda och att det därefter kan leverera omkring 5 timmars avspelning. Detta är dock under optimala förhållanden med hörlurar och låg bakgrundsbelysning. Uppstartstid för en film är i snitt 30 - 40 sekunder, vilket får anses som helt ok.

Många filformat men få uppspelningsmöjligheter
Det är inte bara bluray och dvd som hanteras. SX1 har stöd för många format: mpeg-1, 2, 3 & 4, wmv, asf, avi, avchd, aac, wma, wav och jpg. Det går även att ansluta ett usb-minne för uppspelning av filer. Tyvärr verkar det inte som att externa usb-hårddiskar fungerar lika bra.

När du ansluter något till video in/out-kontakten så försämras skärmens (och därmed även hdmi-utgångens) upplösning. Värt att tänka på om/när du vill ansluta till en större skärm! Medföljande fjärrkontroll är väl tilltagen och sköter SX1 funktioner utan problem. Vi sätter ett extra plus för hdmi-utgången och konstaterar att det finns ethernetuttag men att wifi saknas, synd på en enhet som vill vara bärbar.

Bra köp?
Sony BDP-SX1 är ingen dålig spelare och ett alternativ till att släpa med sig den bärbara datorn på resan. Men lägsta pris just nu är runt 3000 kronor och för det priset hade vi velat lite mer, varför inte börja med trådlös anslutning och bättre ljudkvalitet.