Sök
Test av Philips GoGear Luxe

Test av Philips GoGear Luxe

Spegel spegel på jackan där

2009-03-04

Philips GoGear Luxe är smäcker, läcker och skinande blank. Frågan är dock om det finns någon anledning att välja en mp3-spelare med bluetooth när liknande funktionalitet redan finns i mobiltelefonen?

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips GoGear Luxe 16/25 1000 Lättanvänd

Sammanfattning

GoGear Luxe drar både blickar och fingeravtryck till sig. Mycket tack vare den spegelblanka ytan som ger en lyxig inramning, men som kanske inte är helt praktisk. Till skillnad från en vanlig mp3-spelare är GoGear Luxe utrustad med bluetooth och ett par mikrofonförsedda in-ear- lurar. Detta gör det möjligt att använda mp3-spelaren som handsfree för mobilsamtal. Musiken stoppas automatiskt vid inkommande samtal.

Inledning

Hantering utan problem
Att hantera GoGear Luxe är enkelt vilket är en av dess fördelar. Den är lätt att knäppa fast på både jackslag och byxficka. Att koppla samman den med mobiltelefonen görs utan problem och att föra över låtar med ”drag- och släppteknik” är lika lätt som det låter. Nackdelarna är att volym- och bläddraknapparna är svåra att se i mörker samt att displayen är i minsta laget och dessutom saknar belysning.

Philips GoGear 2

Ljudkvalitet
Som handsfree-enhet fungerar spelaren och hörlurarna generellt bra. Inkommande samtal indikeras med en ljudsignal och besvaras med ett knapptryck på spelaren. Återuppringning via två tryck. Ljudnivån under samtal är fullt tillräcklig med de medföljande hörlurarna, men ändå för ”burkig” för min smak. Det finns en mikrofon inbyggd i spelaren som kommer till pass om externa hörlurar är inkopplade. Placeringen av spelaren blir då betydligt viktigare för att få till en acceptabel samtalsnivå. Ju närmare munnen desto bättre. Att använda de medföljande hörlurarna för samtal är helt klart att föredra. Till musiklyssning fungerar lurarna riktigt fint med ett rent och fylligt ljud. Dessutom med tydlig bas i botten. Tyvärr saknas separata inställningsmöjligheter i mp3-spelaren för att individuellt kunna anpassa ljudet.

Bra köp?
Philips GoGear 1I grund och botten är GoGear Luxe en kompetent och smidig produkt. Det råder ingen tvekan om det. Att den dessutom har bra batteritid, handsfree-funktion och välljudande hörlurar gör inte saken sämre. Det jag snarare funderar kring är nyttan med att använda en mp3-spelare istället för mobiltelefonens musikspelare. Med tanke på den goda ljudkvalitet som många av de nya telefonmodellerna erbjuder ser onekligen framtiden för mp3-spelaren mörk ut. Det handlar helt enkelt om att värdera behovet av den funktionalitet som GoGear Luxe erbjuder. Att addera bluetooth breddar nyttan, men på frågan om detta är tillräckligt för att locka över mobilanvändarna är svaret nog nej. 

Så gjorde vi

Philips GoGear Luxe är testad under en veckas tid. Enheten är använd som handsfree och mp3-spelare. Såväl medföljande som externa hörlurar har använts. Betyget baseras på kapacitet, kvalitet, design, funktioner och prisvärde.

Betyg
Kapacitet: 3 – Bra till musik, sämre till samtal
Kvalitet: 4 – Välbyggd rakt igenom
Design: 3 – Lättanvänd, men några missar
Funktioner: 3 – Bluetooth tillför något nytt     
Prisvärde: 3 – Är rimligt
Totalbetyg: 16/25 

Produktfakta
Modellnamn: Philips GoGear Luxe SA2446BT/02
Minneskapacitet: 4 gigabyte
Anslutningar: Hörlur 3,5 mm, usb 2.0
Räckvidd: 10 meter
Samtalstid: 4 timmar
Uppspelning: 10 timmar
Standby-tid: 100 timmar
Cirkapris: 1000 kronor