Sök
Sony PSP

Sony PSP

Imponerande bärbar spelkonsoll

2005-04-06

Sony PSP är en handhållen spelkonsoll som imponerar med stor widescreen skärm och imponerande grafik. Långa laddningstider och bräcklig konstruktion till trots, testarna gillar vad de ser och håller tummarna för att spelmarknaden kommer att leverera.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 "Årets absolut häftigaste handhållna spelkonsoll"
The Gadgeeter "I love this thing and everybody should buy one"
Engadget "The Sony PSP is a great handheld gaming console"
PC World "Looks to be worth the wait"

Vad tycker testarna?

Testarna är mycket imponerade av Sony PSP och jämför dess prestanda med stationära TV-spel likt Playstation 2. I jämförelse med tidigare spelenheter har PSP ingen konkurrent. En spelenhet kräver dock spel och testarna har svårt att sia om framtiden för spelaren innan det är klart hur stort spelutbud den kommer att få. I princip alla testare väljer dock PSP före Nintendos nya handhållna spelenhet DS.

M3

"Årets absolut häftigaste handhållna spelkonsoll"

Sony-PSP-Front

M3 är avundsjuka på Japan, då produkter likt Sony PSP först ser sitt ljus där och inte hemma i Sverige. Testaren jämför enheten med Nintendo DS och intrycket är att PSP känns mer som en mediemaskin för vuxna än som en spelmaskin för barn. Ett litet frågetecken sätts för den bräckliga konstruktionen. Styrsystemet med styrkors och den analoga räfflade plattan bedöms vara riktigt bra. Ljudmässigt erbjuder PSP ett bra ljud och att det finns stöd för Mp3 ger pluspoäng. Prestandan vid spelande imponerar och testaren menar att detta är det absolut fräckaste som hittills har skådats på den handhållna spelenhetsmarknaden. En nackdel med att spelen laddas från skivor är att inladdningstiden kan bli ganska lång, batteritiden är också tveksam då det krävs en hel del kräm för att driva en så kraftig enhet och maffig skärm. Extrabatterier rekommenderas. PSP bedöms vara en bättre spelmaskin än Nintendo DS men konstaterar samtidigt att spelutbud och prisnivåer kommer att vara avgörande faktorer för framtiden hos de båda.

Källa: M3, nr 2 2005
Till The Gadgeteers hemsida
Till Engadgets hemsida
Till PC Worlds hemsida

The Gadgeeter

"I love this thing and everybody should buy one"

sony-psp-design-right

The Gadgeeter skriver att PSP är en väldigt eftertraktad spelmaskin och att Nintendo DS i jämförelsen känns mer som en förrätt. Att enheten inte levererades med något spel upplevde testaren som negativt då den medföljande demo-cd:n inte bjöd på något långvarigt underhållsvärde. Med riktiga spel anser testaren att PSP är helt överlägsen Nintendo DS och att det egentligen inte finns någon tävlan mellan de två. Designen på enheten gör att den är bekväm att hålla i, med två händer. PSP är ganska stor, en ryggsäck rekommenderas om man ska transportera runt den och att ligga på rygg och spela med PSP:n ovanför sig blir snabbt tröttsamt för armarna. Testaren ger pluspoäng för den stora skärmen som levererar en helt annan känsla än de små skärmarna på tidigare handhållna spelenheter. Då enheten är ganska dyr rekommenderas den inte till de minsta barnen. Den största nackdelen med att enheten använder sig av UMD är att spelen måste laddas in i spelarens minne, vilket gör att spelaren inte går att använda på några sekunder. Tillräckligt länge för att det riskerar att bli en irritationsfaktor. Testaren poängterar dock att det är värt all väntan. En tanke skickas dock till den gamla handhållna Atari Lynx som testaren också gillade men som dog ut i brist på spel. Testaren avslutar med att konstatera att PSP förtjänar ett bättre öde än så.

Engadget

"The Sony PSP is a great handheld gaming console"

Sony-PSP-back-full

Engadget tror att Sony PSP kan komma att bli lika revolutionerande för spelmarknaden som GameBoy en gång var. I stort menar testaren att PSP är en handhållen PS2:a men i och med den medföljande mediaspelaren blir den också mer än så. Spelarens absoluta höjdpunkt är den stora widescreen skärmen. På det hela taget menar testaren att PSP är prisvärd, då det faktiskt inte finns någon annan spelare på marknaden som kan tävla i samma klass. Med ett lägre pris på Memory Stick Pro Duo skulle spelaren på allvar även konkurrera med portabla videospelare. Testaren hoppas att Sony inte kommer att regionskoda spelaren och på så sätt eliminera behovet av chipmodifierade spelare. De långa laddningstiderna var ingenting som störde testaren som dock höjer ett varningens finger för eventuella döda pixlar på LCD-skärmen. Battertiden på omkring 3,5 timmar är godkänt men ett extra batteri rekommenderas.

PC World

"Looks to be worth the wait"

Sony-PSP-back

PC World tycker att PSP ger ett bra första intryck, enheten verkar stabil och andas kvalitet. Testaren uppmärksammar att till och med förpackningen PSP levereras i är förtroendeingivande, vilket är bra med tanke på innehållet. Rent storleksmässigt ligger enheten bra i händerna, om man likt testaren har stora händer. Knapplacering och känslan är snarlik en normal PlayStation 2-kontroll. Skärmen får bra omdöme då den beskrivs vara såväl snabb som skarp. Att PSP väger en hel del hamnar på minuskontot, även om det inte märks speciellt mycket vid själva spelandet så blir det jobbigt att bära omkring på enheten. Testaren låter sig imponeras av grafiken på de spel som testas och menar att ingen tidigare handhållen enhet har kunnat leverera samma prestanda. Ljudet får godkänt men inte mer, hörlurar rekommenderas för att få ut det mesta från enheten. Testaren har inte riktigt förstått huruvida spelaren kommer att vara regionsfri eller inte. Nu är det upp till köparna om PSP blir en fullträff.

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Sony PlayStation Portable (PSP) är en handhållen spelkonsoll med en 4,3-tum 16:9 TFT LCD-display på 480x272 pixlar som kan återge 16,7 miljoner färger. Spelaren är utrustad med en PSP CPU på upp till 333 Mhz, 32 MB minne samt 4 MB DRAM och 802.11b trådlös nätverksanslutnings-möjlighet i form av en ad hoc-lösning för upp till 16 konsoler. Spelaren har en mini-B USB 2.0-port, IR-port, Memory Stick Duo-läsare samt en UMD-läsare för ”Universal Media Discs” med lagringskapacitet på 1,8 GB per skiva. Ljudet kan gå via inbyggda stereohögtalare eller via anslutna hörlurar. Spelaren kan drivas av nätaggregat alternativt ett 1800 mAh Li-Ion batteri. PSP väger 260 gram och har måtten 170x74x23 mm.

Modell: Sony PSP