Sök
Sony NW-E55

Sony NW-E55

Musikspelare i tändarformat

2005-04-19

En liten och lätt mp3-spelare/Walkman som enligt testarna påminner om en Zippotändare. Bra ljud men lite svår att hantera ibland, är det genomgående intrycket.
Testkälla Kommentar
Xonio ”Er kann nicht viel, aber das richtig gut”
Aon Digital World ”Nicht jedermanns Sache”
Chip ”Wenn Sie einfach nur auf richtig schöne Art Musik hören wollen”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker om den Zippoliknande utformningen och det lilla formatet som gör NW-E55 till en spelare som lätt hängs runt halsen eller göms undan i innerfickan. Men det är inte enbart positivt då man tycker att användarvänligheten fått lida för storlekens skull. Det man främst anmärker på är den alltför lilla displayen, vars text kan vara svårläst och de små knapparna framtill som kan vara svåra att använda utan att ta fram spelaren. Att förstå sig på spelarens menysystem är inga problem, problemen är som sagt mer storleksrelaterade. När det gäller ljudet så har man däremot inga invändningar. Produkten levererar en levande ljudbild med både styrka och klarhet. Någon testare hade velat se en equalizer men att kunna reglera diskant och bas separat räcker långt för de andra två.

Xonio

”Er kann nicht viel, aber das richtig gut”

nw-e55-blue

Xonio tycker att Sony NW-E55 liknar en Zippotändare i sin något ovanliga utformning. Spelaren är liten, lätt och relativt enkel att använda. Det finns kanske inte mycket att ställa in och pilla med men tillräckligt för normalutövaren. Ljudet upplevs som välljudande. Det är dynamiskt och kraftigt, men inte kraftigt nog att ge hörselskador. Imponerar gör även batteriet som höll ut i 51 timmar. Knapparna på utsidan av spelaren är små nog att skötas med enbart tummen, men det kan bli problem då resten av handen täcker upp displayen. Dessutom kan det vara svårt att styra enheten när den ligger i fickan, just p.g.a. knapparnas storlek. En spelare som inte har mycket extrafunktioner men som däremot sköter sin primära uppgift riktigt bra, avslutar Xonio.

Källa: Till Xonios hemsida
Till AONs hemsida
Till Chips hemsida

Aon Digital World

”Nicht jedermanns Sache”

nw-e55-red-standing

Aon Digital World gillar att NW-E55 klarar av så många olika format, trots sin ringa storlek och att det går att använda enheten till att lagra olika filtyper på. Testaren tycker om utformningen men anser att användningsområdena har fått lida. Displayen är alldeles för liten för att kunna läsas av lätt och knapparna är så pass små och känsliga att de kan tryckas in obemärkt. Dessutom är luckan, bakom vilken USB-anslutningen och batteriet finns, ett riktigt irritationsmoment och att kunna stänga igen den kräver en hel del övning. Musikaliskt sett upplevs dock inga problem. Ljudet känns riktigt bra och testaren gillar att det går att reglera bas och diskant separat även om en fullfjädrad equalizer saknas. Men det är storleken som man mest tänker på. De små dimensionerna har visserligen gjort att användandet fått lida men med den fördelen att spelaren lätt bärs runt halsen eller göms i fickan, skriver Aon.

Chip

”Wenn Sie einfach nur auf richtig schöne Art Musik hören wollen”

nw-e55-silver

Chip anser att ljudet ur NW-E55 är kraftfullt, naturligt och varmt. Spelaren är bra på att balansera fina, höga diskanter med en saftig bas. Att dessa två kan ställas in separat är bra, även om en full equalizer hade varit att föredra. Ljudstyrkan är inte i högsta laget, men mer behövs inte egentligen. Det räcker med enbart tummen för att sköta spelaren, förutsatt att man är högerhänt, påpekar även denna testare. Den som är vänsterhänt tvingas använda hela handen p.g.a. utformningen. Knapparna framtill anses vara lite i minsta laget. Ska man använda dem i mörker eller med spelaren i fickan så är det verkligen fingertoppskänsla som gäller. Det lilla formatet gör dock spelaren väldigt mobil och om detta är lika viktigt som ett bra ljud, då har man hittat rätt med NW-E55, avslutar Chip.

Cirkapris: 1500 kronor

Produktfakta: Sony NW-E55 är en bärbar musikspelare med inbyggt flashminne på 128 MB. Musikformat som kan spelas upp är ATRAC, mp3, wma och Wav. Produkten kan dessutom användas till att lagra datafiler likt ett fickminne. Drivs med AAA-batteri och angiven livslängd på batteri är 70 timmar. Med spelaren följer hörlurar, halsrem, USB-kabel, bärpåse samt mjukvara för konvertering till ATRAC m.m. Dimensionerna hos NW-E55 är 37x56x15 mm och vikten är 40 gram. Spelaren finns även med 256 MB minne men då under namnet NW-E75.

Modell: Sony NW-E55