Sök
Sony MZ-N707

Sony MZ-N707

Dyr, dyrare, Sony

2002-11-15

Sonys nya serie Net MD spelare konverterar Mp3 till Atrac 3 (men inte tvärtom) och bjuder på lång speltid samt många finesser. N707 är mellanbrodern som får goda omdömen men är dyr.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 4/5 "A clever toy"
Ljud & Bild "I dyraste laget"
Smart Computing "It'll test your patience"

Vad tycker testarna?

Bra ljud och bra design tycker i stort sett alla, någon nämner att batteritiden är oerhört bra medan en testare skriver att mjukvara och filformat drar ner helhetsintrycket. Trots att N707 saknar både fjärrdisplay samt upplyst display på spelaren anses den lite för dyr och eftersom det inte går att ladda upp något material till datorn blir man begränsad till att enbart betrakta den som ren musikspelare. I denna roll gör den emellertid bra ifrån sig, men mjukvaran för nerladdning och konvertering av filer får inte världens bästa omdömen. Någon klagar också på knapparna.

T3

"A clever toy"

Engelska tidningen T3 ger denna MD spelare högt betyg för att den utvecklar Minidisc formatet åt rätt håll. MD är fortfarande bästa alternativet till CD menar T3, och här kan du även spela in direkt från en ljudkälla som CD med upp till 320 minuters ljud på varje skiva med MDLP. Vid denna kompression ska man dock inte räkna med någon större ljudkvalitet. Mjukvaran Open MG Jukebox är bra och lätt att använda men Wma konverterat till Atrac låter inte särskilt bra om dessa redan är tungt komprimerade. Spelaren är annars riktigt tunn och läcker med en smidig fjärrkontroll. Visst är hårddiskbaserade Mp3 spelare ett alternativ men hos denna typ av spelare tar MD formatet ändå ett stort kliv framåt, avslutar T3.

Källa: T3 May 2002
Ljud & Bild nr 7 2002
Smart Computing Nov 2002

Ljud & Bild

"I dyraste laget"

Ljud & Bild testar flera olika Mp3, CD och MD spelare mot varandra, bland annat alla tre Net MD spelare från Sony (MZ-N1, N707 samt N505). Formatet Mp3 dominerar sett till antalet spelare på marknaden och konverteringen av filer till MD ses som ett sätt att blåsa liv i det avsomnade formatet Minidisc. Fördelen med MD är att det låter bra och att lagringsmediet är billigt. Trots att MZ-N707 är tusenlappen billigare än N1 är den fortfarande för dyr menar Ljud & Bild, speciellt i jämförelse med spelare från andra tillverkare. Under skalet är det samma maskin som storebror N1 men fjärren saknar teckenfönster liksom att spelarens display inte är belyst. Något klenare batteritid är det också men denna är fortfarande OK. Ljudet är mycket bra och formatet smidigt.

Smart Computing

"It'll test your patience"

Smart Computing skriver att detta är en väldigt bra spelare och det är synd med de rådande brister i mjukvaran och det kopieringsskydd av filer Sony har stoppat in i maskinen. Annars kan den göra små under med musikfilerna och ligger dessutom fint i handen. Det är många prylar som samsas i paketet då man packar upp spelaren vilket ger ett något kaotiskt intryck. Mjukvaran är testaren inte så nöjd med på grund av det tar för lång tid att föra över och konvertera filer till spelaren via USB 1.1 då den är optimerad för USB 2.0. Smidigare var det då att föra över hela CD skivor till spelaren. Tyvärr finns inte möjlighet att ladda över inspelat material från spelaren till datorn. Joghjulet på spelaren fungerar inget vidare och testaren föredrog att använda de datorbaserade kontrollerna vid inspelning och redigering. Slutligen är förekomsten av förinspelat MD material klent men annars är detta ett bra köp för MD freaks.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Sony MZ-N707 är en portabel och inspelningsbar Minidisc spelare med tillägget Net MD, vilket innebär att spelaren kan konvertera Mp3 samt Wma filer från dator till MD formatet Atrac 3. Det går även att spela in direkt från CD, DVD eller radio via optisk ljudingång. MDLP i fyra nivåer finns där läget LP4 ger 320 minuters speltid på en skiva med hög kompression. Teckenfönstret visar låt, artist m.m. men är inte bakgrundsbelyst. Medföljer gör en sladdfjärr utan LCD samt mjukvaran Open MG Jukebox. Batteritiden är ca 56 timmar eller 16 timmar vid inspelning. Överföring av filer samt konvertering sker via USB 2.0 (USB 1.1 ger inte samma hastighet). Måtten är 81x74,4x27,7 mm och vikten 116 gram.

Modell: Sony MZ-N707